“Τράπεζες/τοκογλύφοι αποκομίζουν κέρδος από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις” (vids)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

O δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευά, μετά που είχε δει στον Τύπο δημοσιεύματα πως η οφειλή του Κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν 7,5 δις, χρέος το οποίο και διαγράφηκε, συνέταξε επιστολή στις 7 Μαΐου προς την Υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητούσε να μάθει αν όντως η διαγραφή ισχύει. Έκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, συνειδητά δεν κατέβαλε ποτέ ξανά λεφτά στο Ταμείο, αφού όπως ανέφερε “δεν θα κατέθετα Κοινωνικές Ασφαλίσεις για να τις αρπάζουν αυτοί που αποκομίζουν κέρδη από τόκους, δηλαδή οι τοκογλύφοι ή οι τράπεζες”. Ο Μιχάλης Παρασκευά έχει οδηγηθεί στα Δικαστήρια από το Κράτος, ένεκα του γεγονότος αυτού

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι “Είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος, απλός, που πρέπει να ζήσει. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν το κάνω για τα “μπράβο”. Το βασικό αίτημα άμεση διαχείριση των χρημάτων μας από εμάς τους εργαζομένους”. 

Πρόσθεσε ότι “Το Κράτος έπαιρνε αυτά τα λεφτά και δεν ξέρουμε πώς τα χρησιμοποιούσε”.

Ο κ. Παρασκευά τόνισε πως οι βουλευτές δεν εκπροσωπούν το λαό και ότι τις ανάγκες μας τις ξέρουμε μόνο εμείς

Μάλιστα, πρότεινε όπως “Αντί να αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, να μειωθεί το όριο στα 60 και παράλληλα να αυξάνουμε τις συντάξεις που δίδονται”.

Παράλληλα, θέτοντας το παράδειγμα της Ελβετίας, είπε ότι “Θα μπορούσαμε εμείς αμεσοδημοκρατικά, να αποφασίσουμε για το ελάχιστο εισόδημα”.

Σε συνάντησή του με τον Διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ Τρύφωνος, του λέχθηκε πως το 2014 ορίστηκε ότι θα κατατεθούν 14 εκατομμύρια ως τόκοι σε αυτό το ποσό (7,5 δις), γεγονός που ο ίδιος το ερμηνεύει ότι το πραγματικό ποσό, των 7,5 δις δεν θα πληρωθεί ποτέ.

Έντονος ήταν για το κούρεμα καταθέσεων λέγοντας πως “Το κούρεμα ήταν το μεγαλύτερο αμάρτημα που έγινε ποτέ στο χρηματοπιστωτικό τομέα” και πρόσθεσε ότι Το Δικαστήριο μπορούσε να αποτρέψει το κούρεμα αλλά δεν το έκανε”.

Ακόμη, κάλεσε τον κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια που κάνει και ότι οι ενέργειές του δεν έχουν σκοπό το προσωπικό του συμφέρον. “Δεν γίνεται αγώνας εκ του ασφαλούς. Αυτή τη στιγμή μας δίδεται μια τεράστια ευκαιρία να επιδιώξουμε ένα πραγματικό αποτέλεσμα. Δεν ζητούμε κάτι ριζοσπαστικό, αλλά την εφαρμογή των προνοιών του συντάγματος. Έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε τον εαυτό μας, δεν θα μας σώσει κανένας άλλος“. 

Ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων “δεν μπορεί να το διαχειρίζεται κανένα πολιτικό πρόσωπο, αυτό όμως γίνεται καθώς το Ταμείο το ελέγχει ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανήκει σε πολιτικό κόμμα”. Αυτό, σύμφωνα με τον δικηγόρο είναι καθόλα αντισυνταγματικό.

“Το κράτος διαχρονικά λειτουργούσε αντισυνταγματικά. Η ίδια η Γενική Ελέγκτρια διαχρονικά διαπιστώνει κακοδιαχείριση και ότι τυχόν επενδύσεις δεν είναι προς όφελος του Ταμείου”, πρόσθεσε.

“Σε καμία περίπτωση τα δημοσιονομικά του κράτους δεν πρέπει να εμπλέκονται με τα λεφτά Ταμείου”, είπε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως το Δικαστήριο θα εξαναγκαστεί από τους πολίτες να αλλάξει τα κακώς έχοντα και ότι αν εξαρτιόταν μόνο από το Δικαστήριο “εμένα θα με εξαέρωναν”.

 

Σε μια άλλη του ομιλία στο ΤΕΠΑΚ, ανέφερε πως “Η Κύπρος δεν είναι κάτι διαφορετικό, ούτε σαν Κύπριοι είμαστε κάτι ξεχωριστό και είναι γεγονός ότι η διαφθορά είναι παγκόσμιο φαινόμενο”.

Πρόσθεσε πως “Όσο ισχύει το παρόν οικονομικό σύστημα αυτά θα υπάρχουν”

Κάνοντας αναφορά στο καθεστώς που επικρατούσε παλιά στην Κύπρο είπε ότι “ίσχυε ο κοινοτισμός, δηλαδή όλοι λάμβαναν μέρος στις όποιες αποφάσεις. Γιατί να μην το εφαρμόσουμε και σήμερα; Οι λεγόμενες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες είναι παραμύθια. Με το παρόν σύστημα η διαφθορά δεν πρόκειται ποτέ να καταπολεμηθεί”.

Αποκάλυψε ακόμη, ότι στις 31/12 του 2012 η ΓΕ διαπίστωσε ότι είχε έλλειμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε υπόλοιπο 7 δισεκατομμύρια, 466 εκατομμύρια, 900 χιλιάδες ευρώ. Ποσό εξωφρενικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο προΰπολογισμός της Κύπρου για το 2011 ήταν 5,5 δις. 

Τέλος, τόνισε ότι “Αυτή η προσπάθεια απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτοεργοδοτούμενους και δεν είναι για γίνονται “πλάτες” στον οποιοδήποτε εργοδότη για να μην καταβάλει κοινωνικές ασφαλίσεις στους εργοδοτουμένούς του”.