Τρέχει ο κορωνοϊός, τρέχει και η Κυβέρνηση

Την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, προσπαθεί να προλάβει η Κυβέρνηση στην Κύπρο. Τις τελευταίες 24 ώρες, όλα σχεδόν τα Υπουργεία βρίσκονται υπ’ ατμόν. Κάποια μέτρα αποφασίζονται, λαμβάνονται και αρχίζει η εφαρμογή τους. Κάποια άλλα, τίθενται στη συζήτηση αλλά δεν προωθούνται αφού χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και το Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιεί σήμερα τη δεύτερη συνεδρίασή του σε διάστημα 24 ωρών. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση έρχεται σε δύσκολη θέση αφού στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μια το δημόσιο συμφέρον, τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών και από την άλλη το κόστος (πολιτικό, οικονομικό ή άλλο) που ενδεχομένως να υποστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης και το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης μεταξύ έξι Υπουργών, οι οποίοι αν και κατέγραψαν, ανέλυσαν και συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες αφορούσαν κυρίως τη διαχείριση των οδοφραγμάτων, δεν κατέληξαν σε αποφάσεις ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Άμυνας και ο υφυπουργός Τουρισμού, συζήτησαν εκ νέου τις προτάσεις του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για εφαρμογή αυστηρών περιορισμών στη διακίνηση ατόμων από τα οδοφράγματα, με την εισήγηση να επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους (μόνο σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή), να κερδίζει έδαφος.

 

Στη συζήτηση επανήλθε και η πρόταση για περιορισμούς στις ώρες κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η διέλευση σε κάποια οδοφράγματα, ενώ τέθηκε και εισήγηση για προσωρινό κλείσιμο αριθμού οδοφραγμάτων με στόχο να ασκείται καλύτερος έλεγχος, αλλά και πρόταση για αύξηση των ελέγχων που διενεργούνται και αφορούν τις ταυτότητες των υπηκόων ξένων χωρών που διέρχονται των οδοφραγμάτων. Καμία από τις συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο, δεν κατέληξε σε απόφαση αφού οι Υπουργοί κατέγραψαν μόνο τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας από αυτές και το Υπουργικό θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων ή αν η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού και θα λάβει αποφάσεις μόνο εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη το επόμενο διάστημα.
Η Κυβέρνηση, ωστόσο, παρά τις εκκρεμότητες αυτές, χθες προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων τις οποίες και ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους αντιδρούν, παραχωρώντας υποστατικά της προεδρικής εξοχικής κατοικίας στο Τρόοδος στο υπουργείο Υγείας για να τα χρησιμοποιήσει εάν παραστεί ανάγκη.
Ταυτόχρονα, το Υπουργικό κήρυξε ως χώρους απομόνωσης και τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος, ενώ σήμερα αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί και απόφαση για χρήση ιδιωτικού κατασκηνωτικού χώρου τον οποίο η Συντεχνία στην οποία ανήκει προθυμοποιήθηκε να θέσει στη διάθεση του υπουργείου Υγείας. Η χρήση των κυβερνητικων κατοικιών ήταν άμεση, αφού από χθες μεταφέρθηκαν εκεί οι τέσσερις γυναίκες των οποίων τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό, ωστόσο επιβάλλεται η απομόνωσή τους για 14 ημέρες αφού έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού τους στην Ιταλία.
Επιπρόσθετα, χθες αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η ενίσχυση των οδοφραγμάτων με περισσότερο προσωπικό (μέλη της Αστυνομίας) και η τοποθέτηση νοσηλευτών στα οδοφράγματα με στόχο να διενεργείται πιο λεπτομερής έλεγχος στα άτομα που περνούν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «οι εξελίξεις τρέχουν, τα δεδομένα αλλάζουν οπόταν πρέπει να τα αξιολογούμε κάθε μέρα για να παίρνουμε και τις κατάλληλες αποφάσεις εάν και εφόσον χρειαστεί» και πρόσθεσε ότι το Υπουργικό ενημερώθηκε για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες. Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επιδημία κορωνοϊού ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός, ενώ ήδη λειτουργούν δωμάτια απομόνωσης σε τρία δημόσια νοσοκομεία. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που υπάρξει πανδημία, τότε υπάρχει συγκεκριμένο νοσοκομείο στους σχεδιασμούς που θα είναι το σημείο αναφοράς το οποίο θα εκκενωθεί από τα υπόλοιπα περιστατικά και θα είναι αμιγώς για να εξυπηρετήσει τα περιστατικά το κορωνοϊού. Είπε ωστόσο πως δεν μπορεί να πει ποιο νοσοκομείο είναι αυτό.
Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ανησυχία» αλλά όπως είπε, «δεν πρέπει να επικρατεί πανικός, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ο ιός μπορεί να έλθει στην Κύπρο και τα μέτρα στοχεύουν στο να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες». Προέτρεψε τέλος «τον κόσμο να ενημερωθεί και να εφαρμόζει τα μέτρα προφύλαξης».
Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν συζητηθεί και αφορούν τα οδοφράγματα, ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες παραπέμποντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού.
Αρκετά συγκρατημένος ήταν εξάλλου σε σχέση με το θέμα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «active» ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση, εξετάζονται διάφορες επιλογές, διάφορα μέτρα και να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση πραγμάτων». Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο πανικός που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες «δεν δικαιολογείται. Το θέμα παρακολουθείται με τη δέουσα σοβαρότητα, δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας».

Άλλα τρία άτομα στην απομόνωση στο νοσοκομείο Λεμεσού 

 

Άλλα τρία άτομα μπήκαν χθες στην απομόνωση εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί. Το ένα από τα τρία άτομα, το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες στο Μιλάνο. Τα άλλα δύο άτομα είχαν ταξιδέψει στη Ρώμη και παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» το ενδεχόμενο προσβολής τους από κορωνοϊό είναι απομακρυσμένο, αφού δεν εμπίπτουν στα επιδημιολογικά κριτήρια. Ωστόσο, απαιτείται η περαιτέρω διερεύνησή τους.

 

Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε ότι το ύποπτο περιστατικό που είχε εντοπιστεί στα κατεχόμενα αποδείχθηκε αρνητικό στον κορωνοϊό ύστερα από τις ενδεδειγμένες εξετάσεις.

 

Σε σχέση με την Ελλάδα, χθες καταγράφηκαν δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα τρία. Το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα διαγνώσθηκε σε μια γυναίκα 40 ετών στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία. Τα άλλα δύο κρούσματα είναι στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 38χρονη, το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα το οποίο είχε καταγραφεί προχθές, αλλά και για τον 9χρονο γιο της.

 

Ενεργοποιήθηκαν μέτρα 

 

Ενημερώνοντας το Υπουργικό για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα δράσης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΕΕ&ΕΛΝ), η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

 

Παράλληλα:
  • Έχει ήδη καταγραφεί σχέδιο δράσης και διοχέτευσής του στα ΜΜΕ για ενημέρωση του κοινού, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας αποκλειστικά για πληροφορίες/ οδηγίες για τον κορωνοϊό, καθώς και ενημερωτικά σποτάκια σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
  • Το Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων (ΚΕΚΑ) έχει αναλάβει ενεργό και συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών μέσω της σύνταξης πρωτοκόλλου διακομιδής και κατάλληλων οδηγιών για τα πληρώματα ασθενοφόρων, στην ενημέρωση του κοινού μέσω της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου με τον τετραψήφιο αριθμό 1420, και στην παραπομπή εξειδικευμένων ερωτημάτων σε λειτουργούς της Μονάδας Επιτήρησης.
  • Έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, για διαχείριση ύποπτων περιστατικών καθώς και ενημέρωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και του ΠΙΣ.
  • Όσον αφορά στα αναλώσιμα, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για κοινές δημόσιες συμβάσεις (Joint Procurement) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κύπρος έχει αποστείλει τις ανάγκες της.
  • Για την αποτροπή του κινδύνου εισόδου του ιού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας διενεργείται έλεγχος στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια λιμάνια, μαρίνες, οδοφράγματα) σε συνεργασία με τα Αρμόδια Τμήματα/Υπηρεσίες.
  • Έχει καταρτιστεί ερωτηματολόγιο, μεταφρασμένο σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τούρκικα, κινέζικα), με ερωτήσεις που αφορούν επιδημιολογικά κριτήρια, συμπτώματα, προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία συμπληρώνονται από ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στις πύλες εισόδου και αποστέλλονται στις αρμόδιες Αρχές για τη συμπλήρωσή τους από τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Εντοπίζονται οι επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο από την Κίνα (πόλη Wuhan, επαρχία Hubei), το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Βόρεια Ιταλία και παραπέμπονται στα ιατρεία των αεροδρομίων για έλεγχο.
  • Τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην Κύπρο είναι αυστηρότερα από τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC.
  • Τα σχετικά πρωτόκολλα/κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης έχουν αποσταλεί στον ΟΑΥ, τον ΠΙΣ, τον ΟΚΥπΥ και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) για την προώθησή τους στους επαγγελματίες υγείας. Έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης στην περίπτωση «πανδημίας» για συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
  • Έχει ενεργοποιηθεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τα θέματα υγείας, όπου και αποφασίστηκε η ανταλλαγή αναλωσίμων αν χρειαστεί και η συνεργασία σε θέματα εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και η διενέργεια ελέγχων στα οδοφράγματα.

philenews.com