Τρείς καταδίκες εισέπραξε από το ΕΔΑΔ η Τουρκία

 

{loadposition ba_textlink}

Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη και του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας, καταδικάσθηκε, σε τρείς υποθέσεις, η Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη υπόθεση ( Χαμπντί Ατιμάν κατά Τουρκίας) αφορούσε την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν, το πρωϊ της 25ης Ιουνίου 2008, εναντίον του Ατιμάν, άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, που ερευνούσαν το χωριό Αρμγιουντγιουζού, για τον εντοπισμό τρομοκρατών.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν τον Ατιμάν να ακινητοποιήσει το φορτηγό στο οποίο επέβαινε και όταν αυτός δεν σταμάτησε τον πυροβόλησαν, τραυματίζοντας τον στον ισχύο και έβαλαν φωτιά στο φορτηγό του.

Η διεξαχθείσα ποινική έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών στους άνδρες της τουρκικής ασφάλειας, κατέληξε το 2009 στην απόφαση ότι δεν υπήρχε λόγος να διωχθούν οι αστυνομικοί.

Εξετάζοντας, σήμερα, τη προσφυγή του, το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καθώς και για ελλειπή έρευνα, αλλά δεν επιδίκασε αποζημίωση δεδομένου ότι, ο προσφεύγων δεν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα.

Η δεύτερη υπόθεση ( Τσεβάτ Σογιουζάλ κατά Τουρκίας) αφορούσε, τις καταχρηστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Σογιουζάλ, συνελήφθη τον Ιούλιο του 1999 στην Μολδαβία, εκδόθηκε στην Τουρκία, δικάσθηκε και καταδικάσθηκε σε 18 χρόνια και εννέα μήνες φυλακή τον Ιούνιο του 2002, με την κατηγορία ότι ήταν ο υπαρχηγός του ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Υστερα από έφεση που υπέβαλε και έγινε δεκτή από τα τουρκικά δικαστήρια, αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο του 2008 και πήγε στην Γερμανία, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στην προσφυγή του, ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι, στην περίπτωση του είχε υπάρξει παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη, δεδομένου ότι:

Η καταδίκη του βασίσθηκε σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη δικαστική έγκριση.

Τα τουρκικά δικαστήρια δεν δέχθηκαν να του δώσουν αντίγραφο των συνομιλιών αυτών, προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του, τα δικαστήρια αρνήθηκαν να εξετάσουν τους μάρτυρες υπεράσπισης που είχε προτείνει, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον Σογιουζάλ 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Η τρίτη υπόθεση (Μαχμούτ Σεζέρ κατά Τουρκίας) αφορούσε, την άρνηση οικοδόμησης σε οικόπεδο 338 τ.μ του Σεζερ, από τις τουρκικές αρχές, με το αιτιολογικό ότι το οικόπεδο του βρίσκονταν σε χώρο πρασίνου.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, αποδέχθηκε το γεγονός ότι, εξαιτίας αυτής της άρνησης, δεν μπόρεσε να απολαύσει την περιουσία του, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη, επιφυλασσόμενο να καθορίσει, με νέα του απόφαση, το ύψος της αποζημίωσης για την ζημία που υπέστη στην περιουσία του ο Σεζέρ.

Πηγή: KYΠΕ