Τρελό πάρτι στις διεθνείς αγορές μετά το sell off της περασμένης εβδομάδος

Ανάσα για τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τις εκτιμήσεις ότι ο κορονοϊός δείχνει σημάδια ύφεσης. Στην Νέα Υόρκη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε έντονα ανοδικά και έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη, πάνω από 5% και σχεδόν 1.300 μονάδες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Σήμερα στην Ευρώπη επικρατεί ανάλογο κλίμα, με τους βασικότερους δείκτες να σημειώνουν μεγάλα κέρδη. 

Του Θανάση Παπαδή 

Ωστόσο η εικόνα αυτή δεν θα πρέπει να παρασύρει κανέναν και να θεωρήσει ότι σήμανε τέλος του συναγερμού. Εξάλλου οι σημαντικές απώλειες της περασμένης εβδομάδος, πάνω από 12%, ήταν λογικό να φέρει αντίδραση. Βέβαια υπάρχουν και καλά νέα και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τουλάχιστον στην Κίνα η εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει σαφή σημάδια επιβράδυνσης, κάτι που γεννά προσδοκίες ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο.

Χθες το βράδυ ο δείκτης Dow Jones, μετά από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις με μεγάλες απώλειες, επέστρεψε χθες δυναμικά και κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη 1.293 μονάδες ή 5,09%,  και έκλεισε στις 26.703,26 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P που έκλεισε στις 3.090,52 μονάδες, ενισχυμένος κατά 4,60%, ενώ σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,49% σημείωσε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που διαμορφώθηκε στις 8.952,17 μονάδες.

Σήμερα ο δείκτης Dax κερδίζει πάνω από 330 μονάδες και άνοδο σχεδόν 3%, ο CAC στο Παρίσι έχει άνοδο 2,3%, στο Λονδίνο ο FTSE κέρδη 2,4% και στο Μιλάνο η άνοδος υπερβαίνει το 2,8%.

Στην Αθήνα η άνοδος είναι εκρηκτική με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει πάνω από 6%.

Στο μεταξύ σημαντική κρίνεται η στάση των κεντρικών τραπεζών που δείχνουν διάθεση να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Χαρακτηριστική των προθέσεων των Κεντρικών Τραπεζών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία, είναι η δήλωση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι η κεντρική τράπεζα «παρακολουθεί στενά» την εξάπλωση της επιδημίας. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα αναλάβουμε την κατάλληλη δράση για να στηρίξουμε την οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda διαβεβαίωσε εξάλλου τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται για την παροχή ρευστότητας και για να διασφαλίσει «τη σταθερότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Υπενθυμίζεται πως κατά τις πέντε συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν σημαντικές απώλειες, με τον Dow Jones να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του τα τελευταία 11 χρόνια, από την κρίση χρέους του 2009, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις, οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους.

Νωρίτερα, πάντως, στην Ασία τα χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, αντιδρώντας στις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδα, και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα ήταν κατώτερα του αναμενόμενου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως άνοδο σημείωσαν οι δείκτες σε Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα, οι οποίοι κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν καταγράψει σημαντικές απώλειες που σε βάθος εβδομάδας ξεπέρασαν το 10%.

Άλμα για το πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, καθώς μετά το θετικό ξεκίνημα των συνεδριάσεων σε Ασία και Ευρώπη, η άνοδος των δεικτών στην Wall Street φαίνεται πως τόνωσε το επενδυτικό κλίμα, μετά την κατακόρυφη πτώση που καταγράφηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 4,45% ή 1,99 δολαρίων/βαρέλι και έκλεισε στα 46,75 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου του οποίου κατέγραψε αύξηση 4,17% ή 2,07 δολαρίων ανά βαρέλι και διαμορφώθηκε στα 51,74 δολάρια/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του αργού κατρακύλησαν άνω του 5% και βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλεί φόβους επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης.