Τρέμουν το κοκτέιλ γρίπης-κορονοϊού

Μαζί με τον κορονοϊό οι ειδικοί και οι κρατικές υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εποχικές ιώσεις. Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο συνδυασμό γι’ αυτό και απαιτείται εγρήγορση αλλά και σωστές προληπτικές ενέργειες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ήδη άρχισαν συζητήσεις και σχεδιασμοί για το θέμα. Κατά την τελευταία σύσκεψη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, τέθηκαν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία. Παρόλα αυτά όμως η ανησυχία τους εστιάζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται έξαρση των ιώσεων στον παιδικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την κατάσταση στα σχολεία και κοινή ήταν η διαπίστωση  ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Οι φόβοι   για ενδεχόμενη έξαρση δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Φόβοι για την επέλαση των ιώσεων

«Η έκπληξη για εμάς ήταν τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Εκεί πιστεύαμε ότι θα υπήρχε έξαρση, αλλά φάνηκε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Δεν εφησυχάζουμε όμως αφού μπορεί η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης να ανατρέψει τα δεδομένα. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι πως υπάρχουν ιώσεις που δεν υπήρχαν πέρυσι τέτοια εποχή και μάλιστα κάποιες έκαναν την εμφάνιση τους από το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα η βρογχιολίτιδα», δήλωσε μετά τη σύσκεψη η Μαρία Κολιού, Μέλος Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Κοινή διαπίστωση των επιστημόνων είναι πως η κατάσταση τώρα με τον κορωνοϊό βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο δεν σημαίνει όμως ότι έφτασε το τέλος της πανδημίας. Φυσικά κάποιοι εξακολουθούν να μην δηλώνουν τις επαφές τους στην ομάδα ιχνηλάτησης κυρίως λόγω της καραντίνας, ενώ όπως φάνηκε το 90% των νοσούντων παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία.

Η Γρίπη Α΄ προ των πυλών

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ανησυχούν για την γρίπη Α`. Πέρυσι λόγω και των μέτρων τα περιστατικά ήταν περιορισμένα έως και καθόλου. Αυτό όμως που τους ανησυχεί τώρα είναι πως τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που άμεσα πρέπει να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν δεν το πράξουν, υπάρχει το ενδεχόμενο να νοσήσουν βαριά. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες, βγαίνουν μπροστά και θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών εκστρατεία ενημέρωσης.

«Η ανοσία από το εμβόλιο της γρίπης Α` χάνεται μετά από κάποιο διάστημα. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει στις ομάδες του πληθυσμού που είναι ευάλωτοι απέναντι στον ιό, διότι μπορεί η κατάσταση φέτος να είναι χειρότερη και η γρίπη Α` να έρθει με πιο βαριά συμπτωματολογία. Πέρυσι λόγω των μέτρων κάποιοι μπορεί να μην έκαναν το εμβόλιο, αλλά φέτος είναι σημαντικό να το κάνουν για να προστατευτούν», τόνισε η κ. Κολιού.

Οι εμβολιασμοί για τη γρίπη έχουν αρχίσει από χτες Δευτέρα και σύσταση γιατρών και ειδικών είναι όπως όσοι εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων σπεύσουν να εμβολιασθούν. Άτομα πάνω των 65 χρόνων, παιδιά από έξι μηνών μέχρι 15 χρόνων πρέπει απαραίτητα να εμβολιασθούν. Μαζί με αυτούς και όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες ασθενών με χρόνια και άλλα νοσήματα.