Τριτοκοσμική οδηγική συμπεριφορά στην Κύπρο και η αστυνομία απούσα (Βίντεο)

Του Γιώργου Πετρή

Δεν υπάρχει οδηγός (που ξέρει να οδηγεί) που να κάθεται στο τιμόνι του αυτοκινήτου του για να «ταξιδέψει» χρησιμοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο και να μην του περνά από το μυαλό «άλλη μια περιπέτεια ξεκινά». Καλώς ή κακώς και δυστυχώς κακώς ο Κύπριος οδηγός δεν ξέρει να οδηγεί. Καθημερινά όσοι κινούνται στον αυτοκινητόδρομο συναντούν μια απαράδεκτη και επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει όμως η Αστυνομία η οποία είναι απούσα με τον μηδαμινό έλεγχο που διενεργείται να περιορίζεται στο όρια ταχύτητας .

 

Με μεγάλη χαρά είδαμε το 2012 να δίνεται στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος έξι λωρίδων κυκλοφορίας. Ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα αποσυμφόριζε την κίνηση και το μποτιλιάρισμα. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε στις 27/7/2012 και τον  Διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου να δηλώνει ότι όποιος οδηγός εντοπίζεται να παρανομεί και να μην  χρησιμοποιεί σωστά τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού, θα του επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο.  Έγινε εκστρατεία ενημέρωσης μοιράστηκαν φυλλάδια και όπως είπε και ο κ. Δημητρίου κατά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο με τρεις λωρίδες θα πρέπει οι οδηγοί να χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας προσθέτοντας πως επιτρέπεται η χρήση της μεσαίας και της δεξιάς λωρίδας για σκοπούς προσπεράσματος και για όσο χρόνο και απόσταση χρειάζεται μέχρι να επανέλθουμε πίσω στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. 

Δείτε το πρώτο βίντεο: 

Όσοι οδηγοί  χρησιμοποιούν  τον αυτοκινητόδρομο καθημερινά συναντούν αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Οδηγούς που μένουν «κολλημένοι» στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας λες και ο δρόμος είναι όλος δικός τους. Αστυνόμευση, έλεγχος; Πουθενά!!

Στο δεύτερο βίντεο παρατηρούμε χρήση της μεσαίας λωρίδας αλλά και τις δεξιάς με αποτέλεσμα η αριστερή λωρίδα στην οποία θα έπρεπε να κινούνται οι οδηγοί να παραμένει άδεια.

Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ένα φαινόμενο το οποίο έχει καταντήσει ρουτίνα. Μήπως όμως πρέπει να σταματήσει αυτό;

Η αστυνομία η οποία μέχρι στιγμής είναι απούσα, πρέπει επιτέλους να κάνει σωστά τη δουλειά της και να μην επικεντρώνεται μόνο στον έλεγχο ταχύτητας.  Δεν επιτρέπεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συμπεριφερόμαστε οδηγικά ως τριτοκοσμικοί. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να οδηγούμε σωστά και με ασφάλεια