«Τρίζει» τα δόντια του ο κωρονοϊός στο παζάρι

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρο αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, οι πολίτες φαίνεται πως συμμορφώνονται με τις οδηγίες του υπουργείου υγείας για περιορισμό. Μια βόλτα στη Λευκωσία σε ώρα υποτίθεται  αιχμής, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πως οι πολίτες έχουν θορυβηθεί και είναι ελάχιστοι εκείνοι που σπεύδουν σε καφετέριες και καταστήματα.

Ο Κορωνοιός ωστόσο άρχισε να πλήττει την αγορά, όπως καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, πολυκαταστήματα και εστιατόρια. Αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να βλέπουν τις ταμειακές μηχανές τους άδειες. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι πως εάν κρατήσει αρκετά η εξάπλωση του ιού, ενδέχεται οι καταστηματάρχες να  βιώσουν , την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2013.

Μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν των περασμένων ημερών παρατηρείται σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας. Η Κυκλοφορία μειώθηκε ενώ ο περιορισμός των πολιτών είναι εμφανής.

Ωστόσο τα καταστήματα που δεν επηρεάζονται είναι οι υπεραγορές, όπου οι πολίτες σπεύδουν για το καθημερινό ή εβδομαδιαίο ψώνισμα τους.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας

Έκτακτα μέτρα στα φαρμακεία αναμένεται να τεθούν τις επόμενες ημέρες, για την προστασία όλων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ύστερα από τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι φαρμακοποιοί για να ενημερωθούν για τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών και η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών.

«Να μπαίνουν 2 με 3 ασθενείς και να κρατούν απόσταση. Θα αναρτηθούν posters για αυτοδιάγνωση των ασθενών αλλά και θα εκπαιδευθούν και οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετούν τους ασθενείς εάν παρουσιάζουν συμπτωματολογία να παραπέμπονται», δήλωσε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισεγιέκ.

Εκτός από αντισηπτικά και τις προστατευτικές μάσκες που παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά, οι πολίτες σπεύδουν και εφοδιάζονται με βιταμίνες για άμυνα του οργανισμού, όπως και σε άλλα σκευάσματα για τον ίδιο σκοπό.Η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου συνέστησε ψυχραιμία, ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση των προϊόντων για να μην οδηγηθούμε σε ελλείψεις.

Ωστόσο η κ. Ισεεγιέκ ανέφερε πως εάν συνεχιστεί η έλλειψη αντισηπτικών και δοθεί η έγκριση από τις υπηρεσίες του κράτους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να δημιουργήσουν γαληνικά σκευάσματα ως αντισηπτικά που θα ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.