Τροφές για την ενίσχυση του κολλαγόνου

Ο ήλιος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη σταδιακή μείωσή του.

Κι ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει συνεχώς κολλαγόνο για να «αντικαταστήσει» αυτό που έχει καταστραφεί, γύρω στα 35, η παραγωγή του αρχίζει και μειώνεται. Οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν την ικανότητά τους να δημιουργούν.

Το σημαντικό είναι ότι το κολλαγόνο που παράγεται μετά τα 35 δεν είναι το ίδιο καλό με αυτό που παράγεται σε νεαρότερη ηλικία.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα! Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατάλληλη διατροφή και ο τρόπος ζωής βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει τη δύναμή του, την ελαστικότητα και τον όγκο του.

Δείτε τις καλύτερες τροφές που βοηθούν να επανακτήσετε, να βελτιώσετε και να αυξήσετε το κολλαγόνο στον οργανισμό σας.

Ψάρι: Δυναμώνει τα κύτταρα. Ο τόνος και ο σολομός περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα κύτταρα στο δέρμα περιβάλλονται από μια μεμβράνη λίπους που τα προστατεύει. Όταν τα κύτταρα είναι υγιή, είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη δομή του δέρματος και να χαρίσουν σφριγηλή όψη.

Κόκκινα λαχανικά: Ενισχύστε την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Ντομάτες, πιπεριές, πατζάρια περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. 

Το λυκοπένιο δρα σαν φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, προστατεύοντας το δέρμα από τη φωτογήρανση και αυξάνοντας τα επίπεδα κολλαγόνου.

Σκούρα πράσινα λαχανικά: Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του κολλαγόνου. 

Σε προϊόντα τοπικής χρήσης (κρέμες) η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες σταθεροποιούν τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο. Επίσης, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την αποδυνάμωση του κολλαγόνου.

Πορτοκαλί λαχανικά: Προσφέρουν αναζωογόνηση και πρόληψη. Τα πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε βιταμίνη A και βοηθούν στην αναδόμηση του κολλαγόνου.

Μούρα: Τα βατόμουρα και τα κόκκινα μούρα «πολεμούν» τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα κολλαγόνου.

Σόγια: Επιβραδύνει τη γήρανση. Τοφού, τυρί, γάλα σόγιας, όλα περιέχουν γενιστείνη, φυτικές ορμόνες που λειτουργούν ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζοντας τα ένζυμα που γερνάνε το δέρμα.

Άσπρο τσάι: Υποστηρίζει τη δομή του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Kingston σε συνεργασία με την εταιρεία Neal’s Yard Remedies, το άσπρο τσάι προστατεύει τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος, ειδικά το κολλαγόνο. 

Πιστεύουν ότι προστατεύει και από τη δράση των ενζύμων που αποδυναμώνουν το κολλαγόνο, βασική αιτία για την εμφάνιση των ρυτίδων.

 

Για περισσότερες ειδήσεις για την Γυναίκα διαβάστε στο newsbeast.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.