Τρόικα: Νέα αναλογιστική μελέτη για το ΓΕΣΥ


Διαβάστε επίσης, “Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ στον τελευταίο μήνα εργασιών” και “Η καρδιά της Κυπριακής Οικονομίας χτυπά στο Eurogroup“.


Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για το 2013, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που ζήτησε η Τρόικα ήταν να επαναληφθεί η αναλογιστική μελέτη Μέρσερ, η οποία όπως πρόσθεσε, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Η κατακύρωση της προσφοράς για το μηχανογραφικό σύστημα, ανέφερε, είναι υπό την αίρεση (conditional) των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Ωστόσο, ο κ. Μαυρονικόλας επανέλαβε ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης για εφαρμογή είναι εκεί και παραμένει δεδομένη».

Αναφερόμενος στο θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων είπε ότι αυτό δεν θα γίνει αλλά πως έχει παρθεί απόφαση για αναδιοργάνωση τους και ότι οι εργαζόμενοι τους δεν θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσον αφορά στη μείωση των δικαιούχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανέφερε ότι δεν προνοούνται αλλαγές στον προϋπολογισμό γιατί χρειάζεται χρόνος να μελετηθούν οι επιπτώσεις αυτού του μέτρου.

Εξέφρασε τη θέση ότι με τη μείωση των λιστών αναμονής θα υπάρχει και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Από την άλλη πλευρά, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει ζήτηση από ασθενείς που ήταν δικαιούχοι προηγουμένως και επομένως αν θα χρειαστεί να υπάρξει προσφορά υπηρεσιών προς αυτούς.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι μείωση της τάξης των 3 εκ. ευρώ που προνοείται  στο μισθολόγιο του Υπουργείου για το 2013 θα επέλθει από μεγάλο αριθμό αφυπηρετήσεων υπαλλήλων την εργασία των οποίων θα διεκπεραιώνουν χαμηλόμισθοι.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ανέφερε ότι ήδη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα. Πρώτον, είπε, γίνεται μετάκληση στην Κύπρο ξένων ειδικών, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν έρθει στην Κύπρο αρκετές δεκάδες ειδικών. Ανέφερε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αποστέλλονται όσοι ασθενείς γίνεται ως κοινοτικοί.

Όσον αφορά στην παρέμβαση της Τρόικας επί του θέματος, είπε ότι κλήθηκε το Υπουργείο να μην επιχορηγεί τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό για πειραματικές θεραπείες, κάτι που όπως ανέφερε δεν γίνεται πουθενά αλλού στο εξωτερικό. 

Σε αναφορά του για τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό αλλά και τις δαπάνες του τρέχοντος έτους, ο κ. Μαυρονικόλας εξήγησε ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα αφού λόγω της αβεβαιότητας που επέφεραν οι οικονομικές συνθήκες έχει σημειωθεί γενικά μια καθυστέρηση και μια δυστοκία σ’ αυτόν τον τομέα και εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή ΚΥΠΕ