Τσιακκής: Δεν πάμε σε ύφεση, αλλά θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης

Στοχευμένα μέτρα προτείνει ο ΓΓ του ΚΕΒΕ για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά – Ανάγκη για στήριξη από ΕΕ

Με αφορμή την επιστολή του ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα τα στοχευμένα μέτρα που προτείνει στην κυβέρνηση για να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αντέξουν τις επερχόμενες αυξήσεις.

Ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του ΚΕΒΕ στον ΠτΔ στην απόφαση της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη μέλη να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τον συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να μειωθούν οι τιμές που καλούνται επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αγοράσουν.

Τα προβλήματα στην οικονομία

Ο ψηλός πληθωρισμός, προστέθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την διετή πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ο κ. Τσιακκής.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθούμε κάθε μήνα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει και οι εκτιμήσεις μας λένε πως θα δούμε ενδεχομένως νέα αύξησης στα καύσιμα για τον Απρίλιο –Μάϊο και θα διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται επιχειρήσεις και οι πολίτες»

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία σημείωσε πως, υπάρχουν προβλήματα με την επαρκή προμήθεια κάποιων προϊόντων και όσο ο πόλεμος παρατείνεται στην Ουκρανία επιβάλλονται περισσότερες κυρώσεις και αποσυντονίζονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Επίσης, παραμένει το πρόβλημα με την Σαγκάη που είναι κλειστή για περισσότερο από ένα μήνα, δημιουργώντας περεταίρω προβλήματα καθώς είναι από τους μεγαλύτερους τροφοδότες προϊόντων, πρώτων υλών κλπ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ανησυχούν για περεταίρω ελλείψεις, καθώς έχουν παρατηρηθεί κάποιες στην αγορά.

«Όλα αυτά συνθέτουν ένα αρνητικό σκηνικό, με αβεβαιότητα, προβληματισμό, δυσκολία στην λειτουργία επιχειρήσεων και προβλήματα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Δεν λέμε ότι θα πάμε σε ύφεση. Σίγουρα όμως έχουμε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και όλα αυτά μαζί δημιουργούν προβλήματα», τόνισε.

Ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο και η εξαίρεση

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι επηρεάζονται στο σύνολο τους όλοι οι τομείς, με εξαίρεση ίσως το λιανικό εμπόριο, υπεραγορές, τρόφιμα και πωλήσεις καθώς δεν θα σταματήσει κάποιος καταναλωτής να τα χρησιμοποιεί.

Αυτό που τόνισε είναι ότι τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα προβλήματα από άλλους καθώς ακριβαίνουν πολύ τα οικοδομικά υλικά και το κόστος των κατασκευαστικών γενικότερα. «Πρόκειται για μεγάλες δαπάνες, επομένως μια αύξηση του 20 – 25% που φαίνεται ότι αυτή επικρατεί, σημαίνει ότι μια πολυκατοικία των €200.000 – €300.000 θα έχει αύξηση κόστους της τάξεως €60.000 – €80.000», σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι υποχώρηση αναμένεται να σημειωθεί και στον τουρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΒΕ καθώς αν και αναμένεται να κινηθεί καλύτερα από το 2019 εντούτοις δεν θα έχουμε τους αριθμούς του 2019.

Ο τομέας των υπηρεσιών επίσης επηρεάζεται κατά τον κ. Τσιακκή λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας από τις κυρώσεις, μιας και η Κύπρος είναι γνωστό πως προσέφερε υπηρεσίες σε εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων και ιδιοκτησίες.
Η εκτίμηση του ΚΕΒΕ είναι ότι θα υπάρξει υψηλός πληθωρισμός το 2023 ενδεχομέωνς όχι διψήφιος. Οι τιμές θα παραμείνουν ακριβές, και ενεργειακά προϊόντα θα είναι ακριβά σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις, εκτός αν κάτι τα ανατρέψει όλα.

Όσο η κατάσταση και ο χρόνος παρατείνεται, σίγουρα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα δυσκολεύονται περισσότερο, πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής. «Δύο χρονιά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις πωλήσεις τους, τα αναπτυξιακά τους προγράμματα και ενώ μπαίναμε στο 2022 πολύ θετικά προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλάζοντας τα δεδομένα», σημείωσε.

«Δεν πρέπει να βάλουμε σε περιπέτειες τα δημοσιονομικά»

Το ΚΕΒΕ προτείνει μια σειρά από μέτρων στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επερχόμενων οικονομικών προβλημάτων. «Αναγνωρίζουμε ότι τα δημοσιονομικά είναι ταλαιπωρημένα και λόγω της πανδημίας και των σχεδίων που στήριξαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τόσα χρόνια ενώ τώρα προστέθηκε ο πόλεμος», σημείωσε.

Η μόνη λύση σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή είναι μόνο με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα για να μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, σεβόμενοι τα δημοσιονομικά, που δεν πρέπει να βάλουμε σε περιπέτειες. Θα πρέπει σε επίπεδο ΕΕ να εγκρίνουν πρόσθετα κονδύλια για τα Ευρωπαϊκά κράτη και να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που απειλούνται.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε απόφαση της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη μέλη να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τον συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να μειωθούν οι τιμές που καλούνται επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αγοράσουν.

Επίσης, αναφορικά για τις επιχειρήσεις, το ΚΕΒΕ προτείνει να μπορούν οι επιχειρήσεις να αποπληρώνουν το ΦΠΑ τους προς το κράτος με δόσεις αντί δια μιας.

Σε σχέση με την ρευστότητα προτείνει το ΚΕΒΕ, Σχέδιο Παραχώρησης κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες για να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.

Επίσης, προτείνει περισσότερες επενδύσεις σε ΑΠΕ για παραγωγή ενέργειας για να ανεξαρτητοποιηθούμε από την ανάγκη μας για καύσιμα.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση στην εκπομπή Business Hour By Brief 

πηγή: Brief