Τσιάρας: Καμία ”έκπτωση” στα εθνικά θέματα


Όποια και αν είναι τα
προβλήματα του παρόντος σε σχέση με την οικονομία, τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν επιδέχονται καμία έκπτωση, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τσιάρας, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, στη Λευκωσία.Ο κ. Τσιάρας έγινε δεκτός σήμερα από τον κ. Ομήρου, στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν τη συμπόρευση και τη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στην αξιοποίηση του απόδημου μητροπολιτικού και κυπριακού Ελληνισμού, προς όφελος τόσο των εθνικών θεμάτων όσο και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.Παράλληλα, οι δύο άντρες συζήτησαν το Κυπριακό και την πορεία των οικονομιών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Βουλής για τη σταθερή και διαχρονική στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού στο αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι χρειάζεται στροφή προς την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των λαών. «Μόνο με λογικές αριθμολαγνείας δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση ή από την ύφεση και τη στασιμότητα», ανέφερε ο κ. Ομήρου. Συμπλήρωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται τόσο η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, όσο και η ελληνική Κυβέρνηση, με τις πρόσφατες επισκέψεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε εξάλλου πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί «ένα ζωντανό κομμάτι» και «διαδραματίζει εξαιρετικά δημιουργικό ρόλο στις χώρες που ζει και δημιουργεί», καθώς η συνεισφορά του για τα εθνικά θέματα είναι μέγιστη. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής να συνεργαστεί στενά με την κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, για τα οποία μελλοντικά σχέδια και τις πρωτοβουλίες πάρει ο αρμόδιος Υπουργός και η Βουλή. «Η απόφαση μας είναι να συνεχίσουμε και να αναβαθμίζουμε συνεχώς αυτή τη στενή συνεργασία μας», κατέληξε ο κ. Ομήρου. Ο κ. Τσιαρας εξέφρασε από την πλευρά του τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της Ελλάδας για στήριξη των πρωτοβουλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος. «Είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή η θέση μας είναι σταθερή και εκφράζεται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της Ελλάδας» είπε ο Ελληνας Υφυπουργός.  Αναφερόμενος στο Συνέδριο των Αποδήμων, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του αποδήμου Ελληνισμού με τη μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο και συμπλήρωσε ότι μετέφερε στον κ. Ομήρου κάποιες απόψεις, που αφορούν τις αλλαγές που θα προωθηθούν σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή του. «Είναι πολλοί οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι κατέχουν εξέχουσες θέσεις στις κοινωνίες που ζουν, μακριά από την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη και ευκαιρία να αξιοποιηθεί η δύναμη και η παρουσία τους στις κοινωνίες που βρίσκονται, προς όφελος της πατρίδας. Συνέχισε, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει στοχεύοντας προς δύο κατευθύνσεις, την προώθηση και πιθανή επίλυση των εθνικών ζητημάτων και την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ότι κυρίαρχη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής αυτή την περίοδο είναι να μπορέσει να αξιοποιηθεί η δύναμη του απόδημου Ελληνισμού, ενώ είπε τέλος ότι σε αυτό χρειάζεται κοινή στόχευση και κοινός προγραμματισμός Κύπρου και Ελλάδας. Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο ΙΙ, στην Αρχιεπισκοπή, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.