Τσίπρας-Ολάντ: Η ψήφος του ελληνικού λαού σήμανε το τέλος της λιτότητας (Vid)

{loadposition ba_textlink}

Στον σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού που “σήμανε το τέλος της λιτότητας σαν μόνη προοπτική” στην Ευρώπη, στάθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για καλή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός τόσο στη βούληση για ανάπτυξη, όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που διέπουν την πορεία των δύο κρατών.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας “πιο δημοκρατικής” μεθόδου μέσω του διαλόγου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ελληνικό πολιτισμό και υπογράμμισε το γεγονός πως η Γαλλία διατίθεται να προσφέρει την τεχνογνωσία της στη χώρα μας για την οργάνωση του κράτους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως όπως είπε, οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς “υπάρχουν ευκαιρίες”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η “Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ε.Ε. Η σταθερότητα προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής και στροφή προς την ανάπτυξη”.

Έκανε λόγο για την ανάγκη πίστωσης χρόνου:

“Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, με τη Γαλλία μπροστά, ως εγγυητή και πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής”, τόνισε.

“Καταθέσαμε προτάσεις για το κρίσιμο θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο που αφορά το ευρωπαϊκό θέμα για το κοινό μας μέλλον για να φύγουμε από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση”, ανέφερε, εντάσσοντας εκ νέου το ελληνικό πρόβλημα διευθέτησης του χρέους σε ευρωπαϊκό, συλλογικό επίπεδο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο:

Δηλώσεις του προέδρου Ολάντ

“Είμαστε υπεύθυνοι όλοι για ένα κοινό νόμισμα που ανήκει στο σύνολο της Ευρωζώνης. Να γίνουν προσπάθειες για να είναι αυτό το νόμισμα εγγυητής της σταθερότητας. Να τονίσουμε όμως την έννοια του σεβασμού. Σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και μόνη προοπτική δεν είναι αποδεκτή. Από την άλλη, υπάρχει και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων και θεσμών. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για να καθορίσουμε μία μέθοδο. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα επεσήμανε πως είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και πως θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Έχει δώσει την δέσμευση της που θέλει τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ο διάλογος πρέπει να είναι διαφανής, σε συνθήκες ειρήνης και πρέπει να εδραιώνει ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Πρέπει να ορίσουμε έναν μηχανισμό δημοκρατικό. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες μέρες.

Υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο κράτη. Υπενθυμίσαμε στον πρωθυπουργό Τσίπρα πως σε επίπεδο διμερών σχέσεων είμαστε στη διάθεση του για να τον ενημερώσουμε για τις μεταρρυθμίσεις, για την οργάνωση της διοίκησης και του κράτους. Μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας. Παροτρύνουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν ευκαιρίες.
Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες όπως ειπώθηκε και από τον κ. Γιούνκερ για να δουλέψουμε μαζί.

Ελλάδα και Γαλλία έχουν μια κοινή πορεία για τη γνώση και την τεχνογνωσία. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί παράγοντα προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας”.

Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της δημοκρατίας. Προσδιόρισε τις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας με τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό.

Στην Ευρώπη ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί στον ορθό λόγο. Η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ε.Ε. Η σταθερότητα προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής και στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, με τη Γαλλία μπροστά, ως εγγυητή και πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής.

Η χώρα μου και ο ελληνικός λαός γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μια καθαρή εντολή για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και στην ευημερία, εργάζεται για να έρθουμε σε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, με συγκεκριμένο σχέδιο στην βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους. Η κοινωνική συνοχή για την Ελλάδα είναι μια ευκαιρία για όλη την Ευρώπη. Σεβόμαστε τους κανόνες που διέπουν την συγκατοίκηση μας στην Ευρώπη, αλλά και τους κανόνες που διέπουν την ισοτιμία. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι, όχι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Καταθέσαμε μια ρεαλιστική απόφαση για μια συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στη νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που από μόνοι μας πρέπει να προχωρήσουμε για να κάνουμε το κράτος μας αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στον λογαριασμό την ώρα που ο λαός έκανε θυσίες. Να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος και να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Καταθέσαμε προτάσεις για το κρίσιμο θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο που αφορά το ευρωπαϊκό θέμα για το κοινό μας μέλλον για να φύγουμε από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Είμαι βέβαιος πως έχουμε βρει ανοιχτά ώτα και πως θα εργαστούμε όλοι από κοινού για να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει η Ευρώπη στο σύνολο της την κρίση”.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.