Τσίπρας: “Τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά”

{loadposition ba_textlink}

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές.

«Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ», και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΕΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος, αν το συνεχίσουμε, θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία, σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν τώρα διότι τα κράτη – μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Ο `Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι την Τρίτη στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε, και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων”. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές εκτέθηκαν, διότι υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέραν από τους δικούς τους σχεδιασμούς.

«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ και υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, και άρα να μειωθούν οι ροές, ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ