TV FREAK: American Crime Story – The Assassination of Gianni Versace S02E05

To Recap του πέμπτου επεισοδίου της νέας σεζόν του American Crime Story – The Assassination of Gianni Versace που προβάλλεται από το FOX στην MTN TV κάθε Πέμπτη στις 21:40. Επιτέλους! Μετά την γκρίνια για τα δύο τελευταία επεισόδια που δεν είχαν σχεδόν καθόλου Versace και πολύ Andrew, οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν από την εισαγωγή κιόλας του επεισοδίου, πριν πέσουν οι τίτλοι αρχής.

Έχουμε στο ίδιο δωμάτιο τον Gianni Versace, τον Ρίκι Μάρτιν και την Penelope-Donatella και ο Gianni είναι έτοιμος να δώσει συνέντευξη στο γκέι περιοδικό “The Advocate” (εδώ θα δείτε την αρχική συνέντευξη που είναι λίγο διαφορετική από ότι παρουσιάζεται) όπου θα πει δημόσια οτι είναι γκέι. Ο Ρίκι Μάρτιν, ο σύντροφός του εδώ και 13 χρόνια, θέλει να βγει από την “σκιά” του Gianni, να σταματήσει να λέει ότι είναι ο βοηθός του και να πάρει τη θέση του που του ανήκει στο πλάι του μεγάλου σχεδιαστή, ενώ η Penelope-Donatella προσπαθεί να πείσει τον Versace ότι θα είναι καταστροφικό για την εταιρεία του πριν να μπει στο χρηματιστήριο, να παραδεχτεί δημόσια ότι είναι γκέι.

Είναι μία σκηνή που μπορεί να κράτησε 3-4 λεπτά, αλλά μας θύμισε τι χάσαμε στα δύο προηγούμενα επεισόδια. Ο Versace είναι ο πρωταγωνιστής,  είναι ο λόγος που γνωρίζουμε τον Andrew, είναι η αιτία που υπάρχει η σειρά και θέλουμε να δούμε περισσότερο Versace στο μέλλον.

Photo: Ray Mickshaw/FX

Προς το παρόν, επιστρέφουμε στον Andrew, ο οποίος κάνει χρήση ναρκωτικών και προσπαθεί να πείσει την American Express από το τηλέφωνο (οι αναχρονισμοί των 90s είναι πάντα διασκεδαστικοί) να του δανείσει χρήματα για να ταξιδέψει στη Μινεσότα και να δει από κοντά τους φίλους του Jeff και David – κι όλοι ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτό από το προηγούμενο επεισόδιο -. Ο τίτλος του επεισοδίου όπως βλέπουμε και στον οδηγό της MTN TV είναι “Coming out” και προφανώς έχει να κάνει με το πως ο Gianni Versace και ο Jeff είπαν δημόσια ότι είναι γκέι.

* H νέα σεζόν του American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 21:40, στο κανάλι Fox στην πλατφόρμα της MTN TV​

Μαθαίνουμε πως γνωρίστηκαν οι τρεις άνδρες, ο David, o Jeff και ο Andrew και πλέον καταλαβαίνουμε και γιατί ο Andrew τους σκότωσε και τους δύο. Έχουν ζωή, ο David είναι επιτυχημένος, ο Jeff είναι νέος, ωραίος και έχει καταλάβει πλήρως ότι ο Andrew λέει μόνο ψέματα για όλους και για όλα. Όταν ο Andrew κάνει πρόταση γάμου στον David, εμείς γνωρίζουμε τι θα συμβεί και ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν τελικά είναι καλύτερα που είδαμε τα πάντα συμβαίνουν στο προηγούμενο επεισόδιο και τώρα βλέπουμε το πως και το γιατί. Με αυτόν τον τρόπο, μάλλον μαθαίνουμε περισσότερα σε σχέση με τα κίνητρα του Andrew, αλλά λείπει παντελώς κάθε σασπένς.

Ο Jeff είναι με διαφορά το πιο τραγικό πρόσωπο του επεισοδίου σε σχέση με το προηγούμενο όπου πρωταγωνιστής ήταν ο David και επειδή στο προηγούμενο επεισόδιο πέθανε στα πρώτα λεπτά, δεν προλάβαμε να συνδεθούμε με τον χαρακτήρα. Σε αυτό το επεισόδιο, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Ο Jeff ήταν στο ναυτικό και με την πολιτική των ΗΠΑ στα 90ς για τους gay στον στρατό το γνωστό “Don’t ask, don’t tell”, οι ομοφυλόφιλοι έπρεπε να κρύβουν την σεξουαλική τους ταυτότητα, οδηγώντας σε τραγικά αποτελέσματα.

Ο Jeff αναγκάζεται να αφήσει τον στρατό, παρόλο που αγαπούσε την στολή του και ο Andrew ήταν ο πρώτος που τον “σύστησε” στα κλαμπ για ομοφυλόφιλους, στην “gay” lifestyle των 90ς στα κιτς μπαρ και τα φανταχτερά κοκτέιλ. Όταν ο Jeff είναι δυστυχισμένος, κατηγορεί τον Andrew γι’ αυτό και ο David είναι η σανίδα σωτηρίας του, αλλά στο τέλος και η καταστροφή του.

Η στιγμή που δείχνει τις αντιθέσεις για τους gay στις ΗΠΑ στα 90ς είναι όταν ο Jeff δίνει τηλεοπτική συνέντευξη με κρυμμένο πρόσωπο και σαν εγκληματίας για την ζωή των ομοφυλόφιλων στον στρατό, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα όταν έγινε γνωστό στο ναυτικό ότι ήταν ομοφυλόφιλος (επειδή έσωσε τη ζωή ενός ομοφυλόφιλου στρατιώτη που θα τον σκότωναν στο ξύλο), προσπάθησε μέχρι και να αυτοκτονήσει.

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς η σειρά θα προχωρήσει προς τα εμπρός, αλλά στην τελευταία σκηνή, η συνέντευξη του Gianni Versace για το “The Advocate” γίνεται με φώτα, με φανταχτερό 90s πουκάμισο και τον Ρίκι Μάρτιν στο πλευρό του να τον βοηθά, ενώ ο Jeff είναι στο σκοτάδι και αλλοιώνει τη φωνή του.

Η πραγματική φωτογραφία του Versace στο περιοδικό The Advocate

Η κεντρική ιδέα της σειράς είναι πλέον φανερή. Η αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων στα 80ς και στα 90s οδήγησαν στη δολοφονία του Gianni Versace στο Μαϊάμι το 1997 από έναν ομοφυλόφιλο ψυχοπαθή, serial killer και η σειρά θα μας το αποδείξει ξανά και ξανά. Δεν ξέρω αν είναι τελικά καλή σειρά, ή αν οι ηθοποιοί είναι πολύ καλύτεροι από το τρόπο που δομήθηκαν τα επεισόδια και η πλοκή, αλλά πλέον όταν ενωθούν τα κομμάτια του περίεργου παζλ, θα το αξίζει.

* H νέα σεζόν του American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 21:40, στο κανάλι Fox στην πλατφόρμα της MTN TV​