ΥΠΕΡΓ: “Πρώτιστο μέλημά μας η αντιμετώπιση της ανεργίας”

{loadposition ba_textlink}

Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Εργασίας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η βελτίωση της απασχόλησης μέσω της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, αλλά και η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της στην Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση της ΔΕΟΚ, η Υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας, προωθώντας την υλοποίηση σειράς μέτρων που έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την προκήρυξη 9 νέων Σχεδίων, συνολικής δαπάνης €58 εκ., που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα εν λόγω Σχέδια είπε, αφορούν στην παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για εργοδότηση μακροχρόνια άνεργων, ατόμων με αναπηρία και ατόμων από ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, στην κατάρτιση ανέργων πτυχιούχων και αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για απόκτηση εργασιακής πείρας, την κατάρτιση ανέργων για σκοπούς επανένταξης στην αγορά εργασίας και την επιδότηση της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις.

Σημείωσε ότι η εφαρμογή τεσσάρων ανάλογων Σχεδίων κατά το 2014 είχε ως θετικό και πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα την κατάρτιση 6.200 προσώπων, ενώ ιδιαίτερα ψηλό ήταν το ποσοστό προσφοράς εργασίας και εργοδότησης στις επιχειρήσεις όπου καταρτίσθηκαν, το οποίο ανήλθε στο 50% περίπου.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι από τον Ιούλιο 2014 η Κυβέρνηση έχει θέσει σε υλοποίηση τη φιλόδοξη και απολύτως αναγκαία στρατηγική για τη μεταρρύθμιση της κρατικής πολιτικής κοινωνικών παροχών. Σε πρώτο στάδιο εφαρμόσθηκε η νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο στοχεύει στην παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης στις οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους συντήρησης, είπε.

“Πρωταρχική μας έγνοια και μέριμνα αποτελεί η στήριξη των ανθρώπων αυτών και σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους” πρόσθεσε.

Η Υπουργός είπε ακόμη ότι πρόσφατα, `έχουμε προσκαλέσει σε υποβολή αιτήσεων για το επίδομα τέκνου, σε νέο τύπο αίτησης, που μας επιτρέπει ένα ακόμα βήμα προς τη διαμόρφωση ενός ενιαίου εθνικού μητρώου επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας`.

Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και θα αποτελεί μεταρρύθμιση μακράς πνοής, και θα διασφαλίσει τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των παροχών πρόνοιας, ώστε οι δημόσιοι πόροι εκ των φορολογιών των πολιτών να διατίθενται με σωφροσύνη και διαφάνεια σε όσους έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης εργάζεται νυχθημερόν για την αναζωογόνηση της Εθνικής Οικονομίας, εισάγοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζοντας τις συνθήκες που είναι αναγκαίες ώστε να προσελκυσθούν στον τόπο επενδύσεις για ανάπτυξη, και ταυτόχρονα για την υιοθέτηση ισορροπημένων και κοινωνικά αποδεκτών πολιτικών που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και θα συμβάλουν θετικά στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και, κατ’ επέκταση, στη μείωση της ανεργίας.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι ενωμένοι και συσπειρωμένοι εργαζόμενοι και ηγεσία του κινήματος θα δώσουν νέους αγώνες για αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική ευημερία και την ανατροπή της επιταχυνόμενης πορείας προς εργατικό Μεσαίωνα.

«Όλοι μαζί να δώσουμε βροντερό παρόν στο σύγχρονο πρωτομαγιάτικο προσκλητήριο ταξικής πάλης για αντίδραση, ανατροπή και διεκδικήσεις. Τον ίδιο αγώνα και ταξική πάλη που έδωσαν οι πρόγονοι και πρωτομάρτυρες συνδικαλιστές συνδικαλίστριες που τιμούμε κάθε χρόνο με την καθιερωμένη Πρωτομαγιά.» είπε ο κ. Διομήδους.

Ο ΓΓ ΔΕΟΚ αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα ανακούφισης που ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην πρόσφατη συνάντηση μαζί του για να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανακούφιση οικογενειών που έχουν πληγεί από την υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση της Κύπρου. Μέτρα όπως: η επιτάχυνση της εφαρμογής και αύξηση του ποσού του ΕΕΕ, ο τερματισμός της φυλάκισης βιοτεχνών/μικροεπιχειρηματιών για μικρά χρέη ή και οφειλές στο κράτος και η προστασία οικογενειών από τον κίνδυνο να μείνουν άστεγες από εκποιήσεις των κατοικιών τους.

Πηγή: KYΠΕ