«Βαρύ» το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της νέας Kυβέρνησης

Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις στην οικονομία θα είναι η νέα Κυβέρνηση, καθώς οι εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για ένα έτος που θα το χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα

H Κύπρος ανέδειξε τον 8ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την επόμενη διακυβέρνηση δεν είναι άλλο από την οικονομική διαχείριση. Ακρίβεια, εργασιακά ζητήματα, εκποιήσεις, αύξηση επιτοκίων και μεταρρυθμίσεις είναι, μεταξύ άλλων, οι «καυτές» πατάτες που θα πέσουν στα χέρια της νέας Κυβέρνησης.

Ακρίβεια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα κινείται κοντά στο 8%, ροκανίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Οι εξωφρενικές τιμές σε βασικά αγαθά, ηλεκτρισμό και καύσιμα είναι πολύ ψηλά στις ανησυχίες των καταναλωτών, διότι σε πολλές περιπτώσεις οι οικονομικές τους δυνατότητες βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. Συνεπώς, θα επηρεαστεί η κατανάλωση αλλά και οι επενδύσεις, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος αναμένεται να επιβραδυνθεί. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε ν’ απορροφηθούν οι κραδασμοί της νέας κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όλα αυτά, βεβαίως, θα γίνουν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων του κράτους.

Επιτόκια και εκποιήσεις

Στο πλαίσιο της ακρίβειας είναι και η αύξηση των επιτοκίων, καθώς ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στους δανειολήπτες, που μέσα σε επτά μήνες είδαν τη δόση τους να ανεβαίνει 5 φορές και το επιτόκιο να είναι στο +3%, την ώρα που η ΕΚΤ προειδοποιεί για νέα αύξηση μέσα στον Μάρτιο. Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τράπεζες είναι ότι πολλοί δανειολήπτες είναι σε οριακό σημείο -βιώσιμοι- και ζητούν αναδιάρθρωση, ώστε να μην «κοκκινίσει» το δάνειό τους. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ταλανίσει τα προηγούμενα χρόνια το τραπεζικό σύστημα, που «καθάρισε» τους ισολογισμούς του, ωστόσο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί και πολλούς πολίτες. Οι εκποιήσεις αρχίζουν ξανά και ευάλωτοι δανειολήπτες ανησυχούν για την πρώτη τους κατοικία. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για την ταχεία επίλυση των χρηματοοικονομικών διαφορών, αλλά και να υλοποιήσει το «Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης», ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Εργασιακά

Πολλά είναι τα μέτωπα και στα εργασιακά, καθώς έχουν μείνει σημαντικά ζητήματα σε εκκρεμότητα. Ένα από τα θέματα που θα βρει μπροστά του ο Υπουργός Εργασίας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του είναι η ΑΤΑ. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά το ναυάγιο για συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, παρέπεμψε το ζήτημα στην επόμενη Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ζητούν την καταβολή της στο 65% και σταδιακή αποκατάσταση σε τρία χρόνια, ενώ οι εργοδότες ζητούν την κατάργησή της. Σημαντική μεταρρύθμιση που πρόκειται να συζητηθεί εντός του έτους είναι και το συνταξιοδοτικό, με προμετωπίδα το 12% πέναλτι που επιβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος αντί στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του κινδύνου φτώχιας των συνταξιούχων, η διασφάλιση επαρκούς συνταξιοδοτικού εισοδήματος, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη μεταξύ και εντός των γενεών και η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των συντάξεων.

Μεταρρυθμίσεις

Οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να επικεντρωθούν και στην επίτευξη των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει μια δέσμη 133 μέτρων, εκ των οποίων τα 58 αφορούν μεταρρυθμίσεις και τα 75 επενδυτικές δράσεις. Με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα «ξεκλειδώσουν» σημαντικές επενδύσεις σε τομείς, μεταξύ άλλων όπως η υγεία, η ανάπτυξη γης, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Πηγή: Η Σημερινή/ Economy Today