Βάζουν φρένο στη θαλάσσια ρύπανση στη Λεμεσό

Συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει το υφυπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοβουλία της Μαρίνας Χατζημανώλη, με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων και εποπτεία για πρόληψη και καταστολή της θαλάσσιας ρύπανσης, κυρίως στην πόλη της Λεμεσού.

Το πρόβλημα ταλανίζει εδώ και χρόνια την πόλη με την τελευταία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, να καταγράφεται το 2018. Από τότε μέχρι σήμερα ο Δήμος Λεμεσού έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην περιοχή λουόμενων -όπου είναι η αρμοδιότητα του-, ωστόσο κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να καταπολεμηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υφυπουργείο Ναυτιλίας στην παρουσία του δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, εκπροσώπων του Τμήματος Αλιείας, της Λιμενικής Αστυνομίας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και εκπροσώπου της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Κατά τη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος το πρόβλημα στην ολότητά του, με τους εμπλεκόμενους να συμφωνούν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες εισηγήσεις και μέτρα πρόληψης, όπως πιο αυστηροί έλεγχοι σε μαρίνες, λιμάνια και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Επίσης, έγινε εισήγηση όπως συνδράμουν πτητικά μέσα και drones για εντοπισμό των ασυνείδητων που ρυπαίνουν με διάφορα απόβλητα τις θάλασσες. Ένα ακόμη μέτρο το οποίο θα μελετηθεί, είναι η ενδεχόμενη αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας και επιβολή αυστηρότερων προστίμων σε όσους εντοπιστούν να ρυπαίνουν.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη όπου θα ληφθούν δραστικά μέτρα με την κάθε κυβερνητική υπηρεσία να αναλαμβάνει το ρόλο και την ευθύνη που της αναλογεί. Εμπλοκή αναμένεται να έχουν τόσο η Αρχή Λιμένων Κύπρου καθώς και το υφυπουργείο Τουρισμού,

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης η υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, ανέφερε ότι ο σκοπός της σύσκεψης είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων για πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Σημείωσε ότι θα αξιολογηθούν οι διάφορες εισηγήσεις και σε νέα σύσκεψη με όλους τους φορείς θα καταλήξουν σε δραστικά και επιβαλλόμενα μέτρα ούτως ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Η εποπτεία είναι το κύριο εργαλείο έτσι ώστε να μπορέσεις να φτάσεις σε αυτόν που προκαλεί πραγματικά το πρόβλημα και αυτό έχουμε εντοπίσει. Όλοι μαζί μπορούμε με τη βοήθεια ο ένας του άλλου να καταπολεμήσουμε από την αρχή αυτή τη ζημιά», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπάρχει και θέμα με τη νομοθεσία η κ.  Χατζημανώλη σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μελετά όλες τις νομοθεσίες που εμπίπτουν κάτω από την ομπρέλα του και εάν χρειαστεί τροποποίηση, θα γίνει.

Ο δήμαρχος Λεμεσού από την πλευρά του σημείωσε ότι ο Δήμος εδώ και χρόνια επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην περιοχή λουόμενων, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι το τελευταίο στάδιο της οποιασδήποτε ρύπανσης της θάλασσας.

«Χρειάζεται αύξηση των μέτρων επιτήρησης και επόπτευσης στις πήγες του προβλήματος. Πριν το προβλήμα φτάσει στην περιοχή λουόμενων και να χρειαστεί να καταπολεμηθεί εκεί. Είτε αυτές οι πήγες ονομάζονται ιχθυοτροφεία, αγκυροβόλια, λιμάνια, μαρίνες ή από την περιοχή της ξηράς. Κάθε κυβερνητική υπηρεσία να αναλάβει τον τομέα ευθύνης της με αυξημένα μέτρα επιτήρησης ούτως ώστε να έρθουν αρωγοί στις προσπάθειες του Δήμου και να προλαμβάνεται το κακό πριν δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιοχή λουόμενων», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

πηγή: Philenews