Bελκουλέσκου: «Oι Αρχές έχουν ενώπιόν τους μία πλήρη πολιτική ατζέντα»

 

Τη σημαντική πρόοδο που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη επιθεώρηση της εφαρμογής από τις κυπριακές Αρχές των όρων που συνοδεύουν το κυπριακό πρόγραμμα, επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους, μέσω τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

 

Δείτε: Έκθεση Τρόικας: “Στη σωστή πορεία η Κύπρος αλλά ο κίνδυνος για τις τράπεζες δεν έχει περάσει”

Παράλληλα, συνέστησε την πιστή εφαρμογή του, επισημαίνοντας πως λόγω των μακροοικονομικών δυσκολιών οι στόχοι πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι.

«Η επιθεώρηση βρήκε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων του (on track), με τις δημοσιονομικές και τους μεταρρυθμιστικές του προϋποθέσεις να εκπληρώνονται», είπε, προσθέτοντας ότι βάση αυτών το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την πρώτη επιθεώρηση.

Αναφερόμενη στην πρόοδο που σημειώθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επισήμανε:

Α) Την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση χωρίς την υποστήριξη του δημοσίου της Τράπεζας Κύπρου, η οποία εξήλθε του καθεστώτος της διάλυσης (resolution) στα τέλη Ιουλίου.

Β) Ανακοινώθηκε στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας και εγκρίθηκε πρόσφατα η σχετική νομοθεσία.

Γ) Ανακοινώθηκε η αναδόμηση και ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών με χρήματα του δημοσίου, όπου χρειάζεται. Ο τομέας αυτός θα «σταθεροποιηθεί» (consolidated) σημαντικά, είπε, παραθέτοντας επιπρόσθετα και την πρόσφατη νομοθεσία που ενέκρινε η βουλή για την επίβλεψή του.

Δ) Η έκδοση στα τέλη Αυγούστου ενός οδικού χάρτη για την σταδιακή άρση των πιστωτικών περιορισμών. Ο οδικός αυτός χάρτης συνδέει την άρση των υπαρχόντων περιορισμών με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων στη στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.

«Εξαρτάται περισσότερο από το διακύβευμα (το στόχο) παρά το χρόνο και διατηρεί την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή του σε μικρο-εξελίξεις», είπε.

 Για τα δημοσιονομικά, ανέφερε ότι οι στόχοι του Ιουνίου εκπληρώθηκαν άνετα, εξ αιτίας των μέτρων προσαρμογής που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2012, καθώς και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βάσει του προγράμματος.

«Βλέποντας στο μέλλον, οι Αρχές έχουν ενώπιόν τους μία πλήρη πολιτική ατζέντα», είπε.

Αναφερόμενη ειδικά στην Τράπεζα Κύπρου, είπε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη πρέπει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο αναδόμησης (restructuring), με στόχο την επιστροφή της στην κερδοφορία. Επίσης ότι χρειάζεται να προχωρήσουν βάσει των σχεδιασμών η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και των Συνεργατικών.

Για την πορεία της άρσης των πιστωτικών περιορισμών, είπε πως «πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά, διασφαλίζοντας την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Τέλος επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση της επιτήρησης του τραπεζικού τομέα και της εφαρμογής των κανονισμών, την εφαρμογή του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την ενίσχυση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των χρεών του ιδιωτικού τομέα.

Στα δημοσιονομικά, υπογράμμισε την ανάγκη τη πιστής τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού, εξ αιτίας της πολύ υψηλής μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

«Η μακροοικονομική προοπτική παραμένει δύσκολη. Αν κι η οικονομική ανάπτυξη στο πρώτο ήμισυ του έτους ήταν κάπως καλύτερη από την αναμενόμενη, η μακροοικονομική βάση κι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι, με δεδομένες την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο για επιδείνωση».

Για τα απώτερα έτη του προγράμματος, είπε πως χρειάζεται επιπρόσθετη σταθεροποίηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την διασφάλιση των εσόδων και την προστασία των ευπαθών ομάδων.

«Οι Αρχές σημείωσαν καλή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος κι έθεσαν για το μέλλον μία φιλόδοξη ατζέντα», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι λόγω της αβεβαιότητας χρειάζεται αμετάβλητη τήρηση των στόχων.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ