Δίκοπο μαχαίρι πιθανή έξοδος από το Ευρώ (vids)

 

,

Τι θα προκαλούσε στην Κύπρο πιθανή έξοδο από το Ευρώ; Ποια είναι τα θετικά και πια τα αρνητικά   σε μία τέτοια περίπτωση; 

O Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής, Κώστας Μαυρίδης και ο Δρ. Στέλιος Πλατή Οικονομολόγος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο CIIM μίλησαν στο 24h.com.cy για το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην ιστοσελίδα μας, την Πέμπτη (20/09)

Πιθανή έξοδος από το Ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, θα δημιουργούσε νέες καταστάσεις για την Κύπρο, τόσο στο Οικονομικό κομμάτι, όσο και στο Πολιτικό. «Το Ευρώ δίνει ασφάλεια και σταθερότητα σε ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος. Σε περίπτωση που η χώρα μας βγει από το Ευρώ, πιθανά αρνητικά σενάρια είναι η απομάκρυνση μαζικών κεφαλαίων από το τραπεζικό μας σύστημα (με λίγα λόγια τραπεζική κατάρρευση) αλλά και κατακόρυφες αυξήσεις στην καθημερινότητα, αφού εισάγουμε πρώτες ύλες».

 

Θεωρητικά πάντα, επισήμανε ο κ. Μαυρίδης, ένα πιθανό πλεονέκτημα σε τυχόν έξοδο της Κύπρου από το Ευρώ, είναι ότι θα μπορεί πλέον αυτόνομα το κράτος να ρυθμίζει το μέλλον του.

 

Όμως η Ευρώπη, πως θα έβλεπε μία τέτοια κίνηση; Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε μπει ποτέ στο Ευρώ; Μέχρι και η Αγγλία που διατηρούσε την «παντοδύναμη» λίρα, το μετάνιωσε, όταν λίγο αργότερα υποτιμήθηκε πολύ το νόμισμά της.

 

Ολοκληρώνοντας ο κ Μαυρίδης, τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα αρκεί να βρεθεί συγκεκριμένο πλάνο για ανάπτυξη, δίνοντας μάλιστα και τη δική του άποψη ότι μπορεί το Φυσικό Αέριο να δώσει λύσεις.



Η Κύπρος ήταν παντελώς απροετοίμαστη και ανέτοιμη για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

“Η Κύπρος ήταν παντελώς απροετοίμαστη και ανέτοιμη για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Οι τότε κυβερνώντες νομιμοποίησαν χρήματα από την φορολογική αμνηστία και χρησιμοποίησαν τους φόρους από την φρενήρη πορεία της αγοράς ακινήτων ούτως ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικά η ψευδαίσθηση μιας υγιούς οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η δομή της οικονομίας μας δεν θα μας επέτρεπε ποτέ να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μέσα στην ευρωζώνη σε περίπτωση της όποιας κρίσης. Πράγμα για το οποίο είχα προειδοποιήσει και τον τότε Υπ. Οικονομικών κύριο Σαρρή.

Υπήρχαν και υπάρχουν ανισοσκελιές αλλά και πολλαπλά προβλήματα, αλλά και δειλία εκ μέρους του πολιτικού κατεστημένου.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσε η έξοδός μας από την ευρωζώνη να μας βοηθήσει σήμερα είναι η έκρρυθμη κατάσταση στον τραπεζικό μας τομέα, αφού η επιβίωση των τραπεζών μας εξαρτάται από την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια έξοδός μας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος, και άρα της οικονομίας μας.

Θεωρώ ότι επιβάλλεται να ζητήσουμε την άμεση αποκοπή των ελληνικών εργασιών των τραπεζών μας μέσω της Τρόικας και του μνημονίου. Οι τραπεζικές εργασίες στην Κύπρο πρέπει να εξαιρεθούν του μνημονίου, αφού δεν έγκειται εκεί το πρόβλημα και το επιπλέον κόστος θα καταστήσει το χρέος μας μη-βιώσιμο.

Βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας της δομής της οικονομίας μας και του τρόπου λειτουργίας της γενικότερα. Αυτό συμπεριλαμβάνει φυσικά και τις τράπεζες (και την εποπτεία τους), αλλά και τον κομματισμό”, είπε ο κ. Στέλιος Πλατής.