Σάλος για τη φωτογραφία ψαράδων με ματωμένο καρχαρία στη Λάρνακα

Το ενδεχόμενο κακοποίηση καρχαρία που “πιάστηκε” ανοιχτά της Λάρνακας, εξετάζει το Τμήμα Αλιείας. Το γεγονός έφεραν στο φως οι ίδιοι οι ψαράδες οι οποίοι ανάρτησαν στο Instagram εικόνες από την αλίευση του καρχαρία, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Enalia Physis Environmental Research Center δημοσιεύει τις εικόνες και αναφέρει ότι πρόκειται για μια ανάρτηση που έγινε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και πρόκειται για αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής. Στη συνέχεια το ζώο απελευθερώθηκε ωστόσο, υπάρχει ένδειξη για κακομεταχείρισή του.

φυξδψγ

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους και η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε.

“Είναι ξεκάθαρο ότι από την άνεση που χειρίζονται τον καρχαρία δεν θα είναι η πρώτη φορά που τους έχει συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό. Εμείς, καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά και ανάλογοι χειρισμοί και πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται. Παρακαλούμε το κοινό να είναι πιο ευαίσθητο με το συγκεκριμένο θέμα. Η φωτογράφιση με ένα ζώο που υποφέρει και ο βασανισμός του, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει να είναι αποκρουστικά και κατακριτέα από όλους.”

Διερευνά το Τμήμα Αλιείας

Μιλώντας στο AlphaNewsLive η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας Μαρίνα Αργυρού είπε ότι το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση. Ερωτηθείσα αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται κακοποίηση, είπε ότι αυτό θα διαφανεί μετά τις εξετάσεις και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο είδος πρέπει να απελευθερώνεται άμεσα σε περίπτωση τυχαίας αλίευσής του. Το Τμήμα πρόκειται να προχωρήσει εκ νέου σε συστάσεις για τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής απελευθέρωσή τους.

Τι ισχύει;

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του. Η βέλτιστη πρακτική είναι η απελευθέρωση του ζώου όταν είναι ακόμα στο νερό.

Μικρογραφία

Επέζησε;

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Enalia Physis Environmental Research Center παραθέτει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το ζώο δεν επιβίωσε:

1. Μεταχείριση/αρπαγή από βραγχιακές σχισμές. Τα βράγχια είναι το όργανο που επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματος στους ιχθύες. Με απλά λόγια, είναι οι πνεύμονες των ψαριών. Στο υλικό που δημοσιεύθηκε φαίνεται η μεταχείριση του καρχαρία από τις βραγχιακές σχισμές. Αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όργανο που επιτρέπει στο ζώο να αναπνέει έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ειδικά μετά από τόση πίεση που ασκήθηκε. Αν και το ζώο μετά την απελευθέρωση μπορεί να φαίνεται ότι είναι ζωντανό, στην ουσία μπαίνει σε μια διαδικασία αργού θανάτου.

2. Αίμα στο κατάστρωμα. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο είναι στο κατάστρωμα του σκάφους με αίμα να ρέει από τα βράγχια, κάτι που βεβαιώνει ακόμα περισσότερο την ζημιά που προκλήθηκε στα βράγχια του.

3. Αρκετός χρόνος εκτός νερού. Στα ψάρια μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μετά από παρατημένη έκθεση τους έξω από το νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο ότι ζώο παρέμεινε για παρατεταμένο διάστημα εκτός νερού, αφού μετά την αλίευση του ακολούθησε μια διαδικασία φωτογραφίσεων και επίδειξης πάνω στο σκάφος.

πηγή: alphanews.live