Επ. Θεσμών: “Τιτανικός” η πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, που παρέστη στη συνεδρία, ανέφερε ότι η απόφαση ήταν πολιτική και υπό τις περιστάσεις ήταν καλή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του, εξήρε το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Θεσμών. Μέσα από τις εργασίες της, σημείωσε, αναδεικνύονται πολύ σημαντικά θέματα, καυτά ερωτήματα.

“Το γεγονός ότι η συνεδρία είναι κλειστή μας βοηθά πάρα πολύ να εμβαθύνουμε στα θέματα και αποφεύγεται η ταλαιπωρία του κοινού και ο εντυπωσιασμός”, ανέφερε.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ βοηθητικά αν η πολιτεία αυτή έχει πράγματι τους μηχανισμούς να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα ή και τιμωρίας», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είπα ποτέ ότι εμείς θα γίνουμε και δικαστές και αστυνόμοι και θα βάλουμε κόσμο φυλακή. Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε να λάμψει η αλήθεια σε βάθος με όλη την πληροφόρηση, κάτι που ήδη πετύχαμε».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως «με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα αναφορικά με την πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν πρέπει να μιλάμε για πώληση αλλά για ξεπούλημα. Δυστυχώς η όλη διαδικασία ήταν κομμάτι ενός οικονομικού εγκλήματος που συντελέστηκε εις βάρος του λαού μας».

Αυτή την ώρα τρέχει η Ερευνητική Επιτροπή και η διαδικασία εντός κοινοβουλίου δεν έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε, και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα.

«Αλλά ναι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, υπό την έννοια ότι έχουν ξεπουληθεί. Αυτό που έδειξαν οι τράπεζες σε σχέση με αυτό που δόθηκε ως αντίτιμο και ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία μιλούμε περίπου για 3,5 δις ευρώ ζημιά», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης κι έγινε με προσωπική παρέμβαση  του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

«Οι ζημιές του adverse σεναρίου της PIMCO για τη Λαϊκή είναι 7,3 δις. Από αυτά, τα 4,5 δις ζημιές αφορούσαν στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο. Οι ζημιές για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ήταν μόνο 2,5 δις. Σημαίνει ότι το κόστος της Ελλάδας το πλήρωσαν οι Κύπριοι καταθέτες αλλά και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του. Πρέπει να πούμε ότι η τιμή της πώλησης των υποκαταστημάτων όχι μόνο δεν ήταν ικανοποιητική, η ζημιά ήταν τεράστια και οδήγησε την Τράπεζα Κύπρου σε αρνητικά κεφάλαια δίνοντας το δικαίωμα στη συνέχεια να τεθεί η Τράπεζα Κύπρου σε εξυγίανση», είπε.

Η Τράπεζα Πειραιώς, συνέχισε, δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν και είναι σημαντικό ότι το ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας είχε κάνει πρόταση πριν πωληθούν τα υποκαταστήματα στην Πειραιώς να γίνει αποξένωση των καταστημάτων αλλά να πωληθούν οι μετοχές στους μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς συνήψε δάνεια από τη Λαϊκή 150 εκ. ευρώ, για τα οποία οι εξασφαλίσεις δεν ήταν επαρκείς.

«Ένα άλλο θέμα είναι τα δάνεια που είχε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς για εταιρείες συμφερόντων του, οι οποίες είχαν χρεωστικά υπόλοιπα κατά τη στιγμή της πώλησης των υποκαταστημάτων 112,5 εκ. ενώ οι παρεχόμενες εξασφαλίσεις αφορούσαν εγγυητική επιστολή ύψους 7,5 εκ. από την Τράπεζα Πειραιώς και ενεχυρίαση 66,2 εκ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς να έχουν ληφθεί οι προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων των εταιρειών. Επιπλέον αυτών των δανείων, εντοπίστηκαν στην Κύπρο άλλες δύο εταιρείες με τελικό δικαιούχο στέλεχος του ομίλου εταιρειών του Ομίλου Πειραιώς που διατηρούσαν συνολικά χρεωστικά υπόλοιπα ύψους 21,5 εκ. με μοναδική εξασφάλιση την ενεχυρίαση 12,8 εκ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Γι’ αυτές τις δύο εταιρείες είχε ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα πρόσθετη πρόβλεψη ύψους 18,6 εκ.», συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου έδωσε στους δημοσιογράφους επιστολή του Διοικητή προς την ίδια, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν τίθεται θέμα και δεν συντρέχει λόγος για ακύρωση της συμφωνίας.

Η επιστολή, όπως ανέφερε και η ίδια, δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι παραχωρούνταν δάνεια από τη Λαϊκή σε στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι δόθηκαν δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ και Μονές και πάλι χωρίς εξασφαλίσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως η σημερινή συζήτηση ξεκαθάρισε κάποια πάρα πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον:  Είναι πλέον πέρα από ξεκάθαρο πως οι Κύπριοι μέτοχοι και οι Κύπριοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών έχασαν €3.4 δις από αυτή την πώληση και η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε €3.4 δις από αυτή την πώληση. 

Ο ισχυρισμός, σημείωσε, ότι αυτά είναι «λογιστικά κέρδη» και όχι πραγματικά κέρδη δεν ευσταθεί, καθώς δεν υπάρχουν άλλης μορφής κέρδη.  Όλα τα κέρδη είναι «λογιστικά».

«Κάποιοι έχασαν, κάποιοι κέρδισαν σε αυτή τη συμφωνία. Στην Κύπρο κλαίμε, στην Ελλάδα πανηγυρίζουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα με το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας που επιβλήθηκε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», είπε.

Δεύτερο συμπέρασμα, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι πριν από την πώληση των εργασιών τους στην Ελλάδα, οι δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες (Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου) ήταν φερέγγυες. Τις κατέστησε όμως αφερέγγυες η πώληση των εργασιών τους στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Τρίτο συμπέρασμα, συνέχισε, είναι ότι πάρθηκε μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Εurogroup για να πληρώσουν οι Κύπριοι καταθέτες τις ζημιές της Ελλάδας έτσι ώστε να περιοριστεί ο «συστημικός κίνδυνος» από μία πιθανή κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και να μην επηρεαστεί η ελληνική αγορά. 

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, οι Κύπριοι καταθέτες έχασαν τα λεφτά τους ενώ κάποιοι τραπεζίτες στην Ελλάδα πανηγυρίζουν.

Τέταρτο συμπέρασμα, συνέχισε, είναι ότι το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είχε ήδη ξεκινήσει να συζητείται μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείο Οικονομικών και τους εκπροσώπους της Τρόικας από το Νοέμβριο του 2012.  

Σχετικό προσχέδιο με τους όρους της συμφωνίας πώλησης είχε ήδη ετοιμαστεί στις 13.3.13 πριν από το πρώτο Εurogroup στις 15.3.13.  Είναι γεγονός, σημείωσε, πως υπήρχαν διαφωνίες από κυπριακής πλευράς σε επιμέρους πτυχές εκείνου του προσχεδίου, όμως, ο ισχυρισμός ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώθηκε, καταρτίστηκε και μας επιβλήθηκε στα δυο Εurogroup δεν είναι ακριβής. 

«Η συμφωνία για την πώληση των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων κρίνεται, ακόμη και σήμερα, ως «ικανοποιητικό» από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Φυσικά οι καταθέτες, οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των αξιογράφων των δυο τραπεζών δεν νομίζω να συμμερίζονται τη δική του ικανοποίηση», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης «τη μια λέει έτσι και την άλλη αλλιώς. Τη μια στιγμή λέει ότι ήταν καλή η συμφωνία και την άλλη ότι άλλες τράπεζες έφυγαν από την Ελλάδα χωρίς να πάρουν ένα ευρώ».

Δημιουργούν το ερώτημα, συνέχισε, ποιος ήταν εκείνος που πήρε την απόφαση στο Γιούρογκρουπ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και ποιον συμβουλεύθηκαν και κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία.

Πηγή ΚΥΠΕ