ΒΟΡΚΑΣ για Cyprus Confidential: «Υποθέσεις για δικηγόρους προς αξιολόγηση για πιθανά κατηγορητήρια»

H εποπτεία των δικηγόρων πρέπει να παραμείνει στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ), δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδεία μελών του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο κ. Βορκάς εξέφρασε και την ετοιμότητα του ΠΔΣ να μεριμνήσει με σκοπό την μελλοντική εξάλειψη προβλημάτων, που αφορούν «δραστηριότητες αμφιβόλου νομιμότητας», κληθείς να σχολιάσει την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) με τίτλο «Cyprus Confidential».

Είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος αναγνωρίζει το πρόβλημα που προκύπτει μετά τα όσα έχουν βγει στο προσκήνιο μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα «Cyprus Confidential», σημειώνοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος διαβεβαίωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τη συνεχή ετοιμότητά του να μεριμνήσει με σκοπό την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων μελλοντικά, με μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν.

Ανέφερε ακόμη πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είναι μια εποπτική αρχή, η οποία είναι θεσμοθετημένη μέσα από το πλαίσιο συγκεκριμένης νομοθεσίας και η δουλειά του είναι να διερευνά καταγγελίες, να κάνει ελέγχους και εκεί όπου υπάρχουν επιλήψιμες ενέργειες να παρεμβαίνει.

«Πρέπει να σας διαβεβαιώσω -όπως διαβεβαιώσαμε και τον ίδιο τον Πρόεδρο- ότι θα ενεργήσουμε προς την επίτευξη των βέλτιστων ενεργειών στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτως ώστε η κοινωνία, η Κύπρος και το όνομα της γενικότερα να προστατευτεί στο εξωτερικό», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα μέρα που πρέπει να ληφθούν, είπε πως αντάλλαξαν κάποιες απόψεις, για να σημειώσει πως έχει μπει χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να ενεργήσουν σε συνεργασία και με την εκτελεστική εξουσία, ώστε να δουν πως προχωρούν συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την επίλυση των προβλημάτων και την εξάλειψη τους μελλοντικά.

Ανέφερε ακόμα ότι ως εποπτική Αρχή του νομικού κόσμου τόνισαν στον Πρόεδρο την πάγια θέση τους ότι θα πρέπει η εποπτεία των δικηγόρων να παραμείνει στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, χωρίς να σημαίνει ότι από πλευράς τους δεν είναι ανοικτοί σε οποιαδήποτε διαβούλευση και συζήτηση για καλυτέρευση αυτής κατάστασης.

Σε ερώτηση αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων του Συλλόγου κάποιες νέες υποθέσεις, είτε κάποιες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Βορκάς είπε ότι «οι έλεγχοι γίνονται καθημερινά και ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εκσυγχρονιστεί, έχουμε προσλάβει επιπρόσθετο προσωπικό, εξειδικευμένο προσωπικό και οι έλεγχοι γίνονται επί τακτικής βάσεως».

«Ναι, υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες είναι έτοιμες να προωθηθούν για μελέτη από το Συμβούλιο, για να καταλήξουμε αν τελικά θα προωθήσουμε οποιαδήποτε κατηγορητήρια ή όχι εναντίον κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν, προσβάλλουν και τη φήμη της πατρίδας μας, αλλά και του δικηγορικού κόσμου, που καθηκόντως οφείλουμε να προστατεύσουμε», είπε.

Κληθείς να αναφέρει αν οι υποθέσεις αυτές αφορούν γνωστά ονόματα, ο κ. Βορκάς είπε ότι κάποιες υποθέσεις αφορούν ονόματα, τα οποία έχουν βγει στη δημοσιότητα, για να σημειώσει ότι κάποια σχετίζονται με τη έρευνα «Cyprus Confidential».

Σε σχέση με τη λειτουργία Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, ανέφερε ότι πάγια θέση τους είναι όπως η εποπτεία παραμείνει στον ΠΔΣ αναφορικά στους δικηγόρους.

«Αυτό δεν το υποστηρίζουμε ετσιθελικά», είπε, «το λέμε γιατί αυτό αιτιολογείται μέσα από το ίδιο το δίκαιο και τις αρχές του δικαίου, μέσα από κανονισμούς νομοθεσίες και νομολογία τόσο της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού. Θα πρέπει να προστατέψουμε το δικηγορικό απόρρητο. Γι΄ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι ακριβώς θα πράξουμε. Ο σκοπός δεν είναι να γίνουν ενέργειες, δεν είναι να γίνουν νέες εποπτικές αρχές απλά για να γίνουν και στο τέλος της ημέρας να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα δικαστικά και νομικά».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν είναι εναντίον της λειτουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, τονίζοντας πως δεν θέλουν να ενεργούν από μόνοι τους, αλλά συλλογικά, ωστόσο, πρόσθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει η εποπτεία να παραμένει στον Δικηγορικό Σύλλογο».

Αναφερόμενος στο νέο δικαστικό μέγαρο, είπε πως εξέθεσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις υποδομές των δικαστηρίων, για να σημειώσει πως αυτό «προκαλεί επιπρόσθετα και άλλα προβλήματα σε άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη γενικά ακόμα και με τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων».

«Ελλείψει αιθουσών δεν μπορούν να γίνονται δίκες. Και αφήνω τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στο Επαρχιακό Λευκωσίας ακόμα και το ότι τα δικαστήρια μας είναι σκορπισμένα σε όλες τις άκρες της Λευκωσίας», είπε.

Ανέφερε πως ο ΠτΔ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα και ζήτησε να του δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις, για το πως θα λυθεί αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Βορκά εντός 15 ημερών θα έρθουν με προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν και απασχολούν τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ