Βουτιά στις τιμές ακινήτων…

Την ίδια στιγμή που η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποστεί καθίζηση και τα στεγαστικά δάνεια εκταμιεύονται πλέον με το σταγονόμετρο, οι τιμές σε νεόδμητα αλλά και παλιά ακίνητα πέφτουν σημαντικά σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και του 2008. Κατά  το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση της τάξης του 2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η μείωση αυτή ήταν διπλάσια της αντίστοιχης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την  περαιτέρω  επιδείνωση του  επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά ακινήτων. 

Για  πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μεγαλύτερη υποχώρηση (2,2%) σε σχέση με  εκείνες των διαμερισμάτων (1,6%). Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών. Εξαίρεση αποτελούν οι δείκτες τιμών των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού, οι οποίοι κατέγραψαν μεγαλύτερες  τριμηνιαίες μειώσεις στις τιμές διαμερισμάτων  σε σχέση με τις τιμές των οικιών (0,5% και 0,4% για την επαρχία Πάφου, αντίστοιχα, και 2% και 1,5% για την επαρχία Λεμεσού, αντίστοιχα).

Η εντονότερη επιδείνωση του κλίματος παρουσιάστηκε στην Αμμόχωστο, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη  τριμηνιαία  υποχώρηση τιμών τόσο στα διαμερίσματα όσο και στις οικίες (3,7% και 4,4% αντίστοιχα). Η επαρχία Λάρνακας ήταν κατά την υπό εξέταση περίοδο η  επαρχία με τις  δεύτερες μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών. 

Συγκεκριμένα, οι τιμές  των διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας  υποχώρησαν κατά  2,8% και εκείνες των οικιών κατά 3,5%. Αντίθετα, οι  χαμηλότερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν στην επαρχία Πάφου.  Συγκεκριμένα, οι τιμές  των διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας  υποχώρησαν κατά  2,8% και εκείνες των οικιών κατά 3,5%. 

Αντίθετα, οι  χαμηλότερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν στην επαρχία Πάφου. Μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) καταγράφει ο δείκτης τιμών κατοικιών για το 2ο τρίμηνο του 2012 σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Πάφου. 

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου (4,4% και 3,7%, αντίστοιχα) και τη μικρότερη η επαρχία Πάφου (0,4% και 0,5%, αντίστοιχα). Στην επαρχία Πάφου διαφάνηκαν σημάδια σχετικής σταθεροποίησης των τιμών, τα οποία συνοδεύτηκαν με αύξηση στις αγορές ακινήτων τόσο από κατοίκους όσο και από μη-κατοίκους Κύπρου. Αυτό ίσως οφείλεται και στο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο για την εν λόγω επαρχία από κινέζους αγοραστές.

Για την επαρχία Λευκωσίας,  η οποία μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 διατηρούσε τις χαμηλότερες τριμηνιαίες  μειώσεις στις τιμές κατοικιών,  οι αντίστοιχες μειώσεις ήταν 1,1% και 1,9%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,9% και οι τιμές των οικιών κατά 6,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των τελευταίων δύο χρόνων.  Η αντίστοιχη μείωση στις τιμές διαμερισμάτων ήταν 5,1%.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο  του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου (8,2% μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων και 12,7% μείωση στις τιμές των οικιών), ενώ τις μικρότερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού (3,6%) και ο δείκτης τιμών οικιών στην επαρχία Λευκωσίας (4,6%). Οι ετήσιες μειώσεις που καταγράφηκαν στις τιμές κατοικιών της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας (11% και 8%) ήταν και οι ιστορικά μεγαλύτερες.

Θα συνεχιστεί η πτώση;

Ενδιαφέρουσα εικόνα παρουσιάζουν οι εξελίξεις  στην πορεία των διαφόρων παραγόντων ζήτησης στην αγορά ακινήτων  κατά την υπό εξέταση περίοδο, και ιδιαίτερα στον αριθμό συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος  Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο αριθμός συναλλαγών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 1,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο θετικό ετήσιο ρυθμό αύξησης. Όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, η προαναφερθείσα αύξηση στον αριθμό συναλλαγών οφείλεται εξολοκλήρου σε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ντόπιων επενδυτών.

 

Αναλυτικά, ο αριθμός συναλλαγών που αφορούσαν ντόπιους αγοραστές ήταν κατά 6,7% αυξημένος σε σχέση με  ένα χρόνο πριν (1409 συναλλαγές σε σχέση με 1321), ενώ ο αριθμός συναλλαγών που αφορούσαν ξένους επενδυτές κατέγραψε μείωση της τάξης του 11,4% (449 συναλλαγές σε σχέση με 507). Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η μείωση του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος  ήταν μικρότερη  σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (μείωση 11,4% σε σχέση με μείωση 25,2%).

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών ενδέχεται να συνεχιστεί, προβλέποντας παράλληλα «πάγωμα» των αγοραπωλησιών, ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει το κόστος αγοράς των ακινήτων. 

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και τραπεζικά στελέχη, καθώς τα στεγαστικά δάνεια– που παραδοσιακά δίνουν το απαραίτητο «καύσιμο» στην κτηματαγορά- χορηγούνται πλέον με το σταγονόμετρο και κάτω υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις.