«Βουτιά θανάτου» πίσω στη Γη στα μέσα Φεβρουαρίου για δορυφόρο της ESA

«Βουτιά θανάτου» προς την Γη θα κάνει στα μέσα Φεβρουαρίου ένας ανενεργός δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).

Ο δορυφόρος είναι ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Τηλεπισκόπησης 2 (ERS-2) που βρίσκεται από το 1995 σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο ERS-2 εξακολουθούσε να λειτουργεί όταν ο ΕΟΔ κήρυξε το τέλος της  αποστολής το 2011 και στη συνέχεια ξεκίνησε να μειώνει το υψόμετρο από περίπου 785 χλμ σε 573 χλμ.

Όπως αναφέρεται, στο τέλος της ζωής τους οι δορυφόροι εισέρχονται ξανά πίσω στη Γη προκειμένου να μειωθούν τα διαστημικά σκουπίδια και να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ τους.

Η σημασία της έρευνας

«Κατά τη διάρκεια της 16χρονης εργασιακής του ζωής, ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Τηλεπισκόπησης, ERS-2, επέστρεψε πληθώρα πληροφοριών που έφεραν επανάσταση στην οπτική μας για τον πλανήτη μας και στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο ΕΟΔ.

Πρόσθεσε ότι αυτή η εξαιρετική αποστολή έθεσε τη βάση για πολλούς από τους σημερινούς δορυφόρους και τη θέση του ΕΟΔ στην πρώτη γραμμή της παρατήρησης της Γης.

Ο δορυφόρος ολοκλήρωσε τα καθήκοντά του για παρατήρηση της Γης τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τότε έγιναν ελιγμοί στο ύψος του προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους ή διαστημικά σκουπίδια και να διασφαλιστεί ότι η τροχιά του δορυφόρου θα αποσυντεθεί αρκετά γρήγορα ώστε να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τη στιγμή της απογείωσης, ζύγιζε 2.516 κιλά αλλά τώρα χωρίς καύσιμα, φθάνει στα 2.294 κιλά.

Πού θα πέσουν τα συντρίμμια του δορυφόρου;

Είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί που και πότε ο ERS-2 θα χτυπήσει την ατμόσφαιρα της Γης. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα πέσει σε ωκεανό, καθώς το νερό καλύπτει περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο δορυφόρος θα κατακερματιστεί σε απόσταση 80 χλμ από τη Γη και τα περισσότερα από τα θραύσματα θα καούν στην ατμόσφαιρα.  Δεν θα περιέχουν τοξικές ή ραδιενεργές ουσίες, σύμφωνα με τον ΕΟΔ.

Τόνισε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού ενός ανθρώπου από διαστημικά σκουπίδια είναι κάτω από 1 στα 100 δισεκατομμύρια, που είναι περίπου 65.000 φορές μικρότερο από τον κίνδυνο να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό.

Το Γραφείο Διαστημικών Σκουπιδιών του ΕΟΔ παρακολουθεί τη διάσπαση της τροχιάς του δορυφόρου πολύ στενά σε συντονισμό με αρκετούς διεθνείς εταίρους και θα παρέχει τακτικές ενημερώσεις τις ημέρες που προηγούνται της επανεισόδου του στη Γη.

Πηγή: ΚΥΠΕ