Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη σε Σουππουρή και Akansoy

Είναι και οι δύο είναι ενεργά μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Συγγενών Αγνοουμένων, Δολοφονηθέντων και άλλων Θυμάτων των γεγονότων 1963 – 1974. Στην τραγωδία του 1974 Ο Πέτρος Σουππουρής  σε ηλικία  πέντε χρόνων έχασε 5 από τα 6 μέλη της οικογένειάς του και ο Huseyin Akansoyσυνολικά 30 μέλη της οικογένειας του.

Τους Κύπριους βραβευθέντες πρότεινε ο  Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE, Κύπρος) ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι η δράση τους και το έργο  τους ξεπερνά τη διχοτομία του “εμείς”  έναντι του “αυτοί”  μετατρέποντας τον πόνο σε πολύτιμο μέσο για τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και τη συμφιλίωση.  Συνέχισε λέγοντας ότι  η ιστορία τους ξεπερνάει τα τοπικά σύνορα. Είναι μια ιστορία για όλους τους Κυπρίους, για όλους τους Ευρωπαίους και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ευρωβουλευτής κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου τόνισε ότι οι δύο βραβευθέντες έχουν αποδείξει μέσω της καθημερινής τους δράσης ότι μπορούν να υπερπηδήσουν εμπόδια, προσωπικό πόνο πικρία και μίσος και να εργαστούν μαζί προωθώντας καλύτερη και αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο Huseyin Akansoy ευχαρίστησε το ΕΚ και τον Ευρωβουλευτή κ. Χατζηγεωργίου και υπογράμμισε ότι “μας ενώνει ένας κοινός πόνος και αν δράσουμε μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινή κατανόηση του παρελθόντος μας και ένα κοινό δρόμο για το μέλλον μας. Ως κάποιος που έχασε την οικογένεια του έχω συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσω την απώλεια είναι να εργαστώ για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας για…να μη βιώσει άλλη οικογένεια αυτόν τον πόνο”.

Ο Πέτρος Σουππουρής ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΕΚ για την τιμητική βράβευση του αλλά και για το έργο που επιτελεί στον τομέα της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Ευρωπαϊκών αξιών οι οποίες είναι φάρος που καθοδηγεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτές οι αξίες τόνισε, μας ωθούν να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ειρήνη και αλληλοκατανόηση στην Κύπρο.

Το ΕΚ θα τιμήσει όλους τους βραβευθέντες σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο.

Στην  τελετή απονομής του “Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη”  παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέσβεις, εκπρόσωποι ΜΚΟ και  εκπρόσωποι των ΜΜΕ.