Βρετανία: Ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική η Μητροπολιτική Αστυνομία

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι «θεσμικά ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική», είναι το πόρισμα ανεξάρτητης έκθεσης από την Λουίζ Κέισι, στην οποία είχε ανατεθεί τον τελευταίο χρόνο η διερεύνηση της λειτουργίας του σώματος στον απόηχο της δολοφονίας της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ από τον εν ενεργεία αστυνόμο Γουέιν Κάζενς.

Η βαρόνη Κέισι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη αστυνομική διεύθυνση της Βρετανίας απαιτεί «πλήρη αναδόμηση» και ίσως χρειάζεται να διασπαστεί σε μικρότερες διευθύνσεις.

Μεταξύ των συστάσεών της περιλαμβάνεται η διάλυση της μονάδας Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας στην οποία υπηρετούσε τόσο ο Κάζενς όσο και ο Ντέιβιντ Κάρικ, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε ως ένας από τους χειρότερους βιαστές στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, με 12 αναγνωρισμένα θύματα και με τη δράση του να εκτείνεται σε σχεδόν σε δύο δεκαετίες.

Η 363 σελίδων έκθεση καταγραφεί αποδείξεις ευρύτατων φαινομένων εκφοβισμού, ρατσιστικής νοοτροπίας, μισογυνισμού και «βαθιά ριζωμένης» ομοφοβίας. Η βαρόνη Κέισι δηλώνει πως δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλοι Κάζενς και Κάρικ αυτή τη στιγμή στο σώμα.

Μεταξύ πολλών άλλων συγκεκριμένων περιστατικών, η έκθεση αναφέρεται στην περίπτωση μίας αστυνομικού που επιχείρησε να αυτοκτονήσει λόγω του κακού χειρισμού της εσωτερικής καταγγελίας της για κακοποίηση από συνάδελφο, με την υπηρεσία να την τοποθετεί μετά σε βάρδια μαζί του.

Αποκαλύπτει επίσης την απόφαση να τερματιστεί η διερεύνηση κάποιων υποθέσεων βιασμού διότι είχε χαλάσει ο καταψύκτης όπου φυλασσόταν γενετικό υλικό από τα θύματα.

Ομοφυλόφιλοι αστυνομικοί έχουν περιγράψει στην έκθεση πώς αλλάζουν πεζοδρόμιο για να αποφύγουν τα πειράγματα συναδέλφων τους και ένας μάλιστα έχει δηλώσει ότι «φοβάται την αστυνομία» μετά από τα δεινά που έχει υποφέρει στο σώμα.

Νεαροί αστυνομικοί υφίστανται απρεπή πειράγματα στα αποδυτήρια από παλαιότερους συναδέλφους που κρίνουν σωστό ακόμα και να ουρούν πάνω στους νέους. Μουσουλμάνος αστυνομικός βρήκε τις μπότες του γεμισμένες με μπέικον, ενώ προϊστάμενος ενός Σιχ αστυνομικού θεώρησε αστείο να του κόψει το παραδοσιακό στη θρησκεία του μούσι.

Επίσης, από την έκθεση προκύπτει πως σε μία περίπτωση ένας αστυνομικός παραπλάνησε θύμα περιστατικού ενδοοικογενειακής κακοποίησης, ενώ σε άλλη περίπτωση καταγράφονται σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια για θύματα εμπόρων ναρκωτικών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νοσηρό περιβάλλον της Μονάδας Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας, καθώς και στη «βαθιά προβληματική και τοξική κουλτούρα» στην ειδική μονάδα πυροβόλων όπλων MO19. Έχει μάλιστα καταγραφεί περιστατικό «διαγωνισμού» εκεί μεταξύ ανδρών αστυνομικών για το πόσο συχνά κατάφερναν να κάνουν γυναίκες συναδέλφους τους να κλάψουν.

Η βαρόνη Κέισι αναφέρει πως «επετράπη να ανθίσει μία επιθετική και απαράδεκτη κουλτούρα», καθώς στη Μητροπολιτική Αστυνομία υπάρχει παράλληλα μία «νοοτροπία άρνησης».

Ζητώντας από την ηγεσία της διεύθυνσης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, η συντάκτρια της έκθεσης σημειώνει πως «δεν είναι δική μας δουλειά ως κοινό να προστατεύουμε εαυτούς από την αστυνομία».

Το συμπέρασμα της βαρόνης Κέισι περί «θεσμικά ρατσιστικής» αστυνομικής διεύθυνσης επαναφέρει στους Βρετανούς μνήμες από την αντίστοιχη έκθεση Μακφέρσον που είχε διαταχθεί το 1999 στον απόηχο των αποτυχιών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στη διερεύνηση της δολοφονίας του 18χρονου Στίβεν Λόρενς έξι χρόνια νωρίτερα, από ρατσιστική συμμορία στο ΝΑ Λονδίνο.

Έκτοτε, συμπεραίνει η έκθεση Κέισι, το σώμα έχει παραμείνει εν πολλοίς «λευκό και αρσενικό».

Αντιδρώντας στην έκθεση ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σερ Μαρκ Ρόουλι απολογήθηκε και είπε ότι αποδέχεται τη «διάγνωση» περί ύπαρξης προκαταλήψεων στο σώμα που τον γεμίζει «ντροπή και θυμό». Παρόλα αυτά αμφισβήτησε τον όρο «θεσμικά» παθογενές σώμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «πολιτικοποιημένο και διφορούμενο» όρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ