Weekend Special: Ανεργία και εκμετάλλευση “πληγώνουν” την Κύπρο του 2013

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Κρίση κρίση κρίση..Ποιος δε βαρέθηκε να ακούει αυτή τη λέξη κάθε μέρα;

Η οικονομία της Κύπρου έχει πληγεί και τα δεδομένα της εργασίας όπως τα γνωρίζουμε έχουν αλλάξει. 

Ζούμε σε μια νέα εποχή…Την εποχή των μνημονίων!

Η Κύπρος με τους καλούς μισθούς και τις θέσεις “ευκαιρίας”, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ο δρ. Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, σχολιάζει στο 24Η την “ύφεση διαρκείας” που επηρεάζει το νησί μας:

 “Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περίοδος ανεργίας και χαμηλών απολαβών”, τονίζει ο κύριος Μαυρίδης.

Υπάρχει η τάση οι Κύπριοι να δέχονται να εργαστούν σε εργασίες που προηγουμένως δεν είχαν καν φανταστεί ή απλά δεν ήθελαν.

Οι εργοδότες προτιμούσαν φθηνά εργατικά χέρια, ανειδίκευτους  ξένους εργάτες. 

Σήμερα προτιμούν να προσλαμβάνουν Κύπριους εργάτες για να προσφέρουν στον τόπο τους με τον ίδιο χαμηλό μισθό, επισημαίνει στο 24Η ο οικονομολόγος Μάριος Μαυρίδης:

 “Για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εταιρείες προσλαμβάνουν Κύπριους με 3 και 4 ευρώ την ώρα. Δεν έχει δουλειές, οικογένειες πεινάνε και ζούν τραγικές στιγμές”, λέει πολίτης στην κάμερα του 24Η:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει ήδη ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα εξαγγείλει νέα σχέδια απασχόλησης ανέργων και αυτή τη περίοδο η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, βρίσκεται σε διάλογο με συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με βάση την ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας και τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας που ανακοινώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στις 68,3 χιλιάδες.

Με αφορμή τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Χρίστου δήλωσε στο 24Η πως λόγω της αύξησης της ανεργίας και μείωσης της ζήτησης, αναγκαστικά έχουν μειωθεί οι μισθοί.

Ο κατώτατος μισθός των 870 ευρώ δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν ισχύει για όλα τα επαγγέλματα, διευκρίνισε.

“Δεν υπάρχει εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο”, είπε συγκεκριμένα. Στην Κύπρο υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση και οι προσλήψεις γίνονται βάσει συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες δεν είναι νομικά κατοχυρωμένες συμπλήρωσε και μας παρέπεμψε στις Νομοθεσίες που εφαρμόζει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.

 Η πρώην Υπουργός Εργασίας και νυν εκτελεστικό μέλος της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε στο 24Η πως η Κύπρος χρειάζεται ποιοτικές θέσεις εργασίας.

“Οι Κύπριοι να μην δέχονται να εργάζονται με υποδιαίστερους όρους και μείωση ωφελημάτων”, είπε συγκεκριμένα. Τόνισε πως το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να επανακαταθέσει στη Βουλή τα Νομοσχέδια για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πολλοί είναι οι εργοδότες που επικαλούνται την κρίση για να εκμεταλλεύονται, τους νέους κυρίως, πληρώνοντας “ψίχουλα” ή “φανταχτερούς μισθούς” για να δουλεύουν μέχρι και 12ωρο.

Επομένως, επιβάλλεται μια αυστηρότερη εφαρμογή νόμου σχετικά με τα ωράρια και τους μισθούς.

Το 24Η δίνει φωνή και στους νέους, για να τοποθετηθούν πάνω στο σύγχρονο πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία μας:

“Γενιά των 500 ευρώ“, οι σημερινοί πτυχιούχοι που προσπαθούν να αποκτήσουν εργασιακή πείρα μέσω επιχορηγημένων προγραμμάτων.

Διαφορετικά επιλέγουν να πληρώνονται 3-4 ευρώ την ώρα δουλεύοντας ως πωλητές, σερβιτόροι, ερευνητές, γραμματείς, σε τηλεφωνικά κέντρα, σε φαστφουντάδικα ή ως φρουροί και καθαριστές.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Σε μια κοινωνία που σου μαθαίνουν ότι είσαι “ελεύθερος” να επιλέξεις τι θέλεις να σπουδάσεις και να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα, βρίσκεις μπροστά σου πολλά αδιέξοδα.

Αυτό που με θυμώνει περισσότερο, είναι ότι ενώ το θέμα της εργασίας και ανεργίας ταυτόχρονα είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Κύπρου, ο κόσμος φοβάται να μιλήσει. Χαμηλόμισθοι εργοδοτούμενοι, τρέμουν στην ιδέα, να “φωνάξουν” πως οι εργοδότες τους, τους εκμεταλλεύονται, μην τυχόν χάσουν τη δουλειά τους και οι ίδιοι οι εργοδότες δεν παραδέχονται ότι ναι πληρώνω όσο όσο για να τα βγάλω πέρα με την επιχειρήση μου. Έχουν όμως επιλογές;

Επομένως, είτε συμβιβαζόμαστε με τα νέα δεδομένα της Κύπρου ή ξενιτεύομαστε.

Η Χριστίνα Δημητριάδου, Σύμβουλος Καριέρας, μιλάει στην κάμερα του 24Η για τις επιλογές που μπορεί να έχει ένας νέος στην Κύπρο του σήμερα στον εργασιακό τομέα:

Πρακτική άσκηση, εργασιακή πείρα με ή χωρίς πληρωμή, κι ο εθελοντισμός λοιπόν είναι η νέα “τάση” εργασίας στην Κύπρο για τους “ενεργούς-άνεργους”.

Όσο κι αν οξύνεται η κρίση μην απελπίζεστε, αργά και σταθερά θα βρεθούν λύσεις. Μέχρι όμως η Κύπρος να σταθεί πάλι γερά στα πόδια της και να κτίσει το βασίλειο της οικονομίας που είχε και έχασε θα ήθελα να παροτρύνω τους πολίτες και ιδίως τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.

Υπάρχουν υπέροχα προγράμματα τα οποία διοργανώνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που  μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει και να συνεισφέρει με τις ιδέες του για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Emerging Voices” – Αναδυόμενες φωνές- το οποίο διοργανώθηκε στο Cyprus Community and Media Center 12-14 Σεπτεμβρίου 2013. Ένα από τα πολλά θέματα του workshop που επέλεξαν οι νέοι να ασχοληθούν αφορούσε το πρόβλημα της εργασίας στην Κύπρο.

Nέοι που σπουδάζουν και εργάζονται στο νησί συζήτησαν το πρόβλημα της ανεργίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μοιράστηκαν απόψεις και εμπειρίες τους και δημιούργησαν υλικό, το οποίο προώθησαν μέσω  social media.

Ένα παράδειγμα είναι το πιο κάτω βίντεο:

Κρίση, κρίση, κρίση…. κρίση είναι και θα περάσει, με τη βοήθεια λίγο-πολύ όλων μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι,  με υπομονή και συνεργασία θα ξετρυπώσουμε απο τη “μαύρη τρύπα” της ανεργίας και της “εκμετάλλευσης”.

Ναι μεν τα εργασιακά δεδομένα στην Κύπρο έχουν αλλάξει αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουμε εργασιακά δικαιώματα και να θυμάστε όπως είπε και ο Jim Rohn,  Αμερικανός συγγραφέας, ”Το σημαντικότερο ερώτημα για τη δουλειά δεν είναι πόσα λεφτά πιάνεις αλλα σε τι εξελίσσεσαι…”