Weekend special: Λήδρας Vs Μακαρίου 1-0 (vids)

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Η κεντρικότερη Λεωφόρος της πρωτεύουσας, “δηλώνει έρημη και μόνη” τον τελευταίο χρόνο. Ο λόγος για την περίφημη Λεωφόρο Μακαρίου, η οποία κάποτε έσφυζε από ζωή.

Σήμερα, ο κόσμος που θα συναντήσεις να περνά τον ελεύθερο του χρόνο στη Μακαρίου, λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο.

Αντιθέτως, η “εντός των τειχών” πόλη, αναβαθμίστηκε, ο κόσμος την προτιμά κι αποτελεί πλέον το νέο στέκι όλων των ηλικιών.

Το 24Η σαν παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κέντρο της Λευκωσίας.

Στο πιο κάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την κίνηση μόνο των αυτοκινήτων στο δρόμο της Μακαρίου. Δεν υπάρχει ούτε ένας πεζός σε ώρα αιχμής, που τα καταστήματα και οι καφετέριες λειτουργούν κανονικά, γεγονός το οποίο μας λυπεί.

Ελάχιστες καφετέριες έχουν επιβιώσει και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, δύσκολα όμως τα βγάζουν πέρα.

Τα ενοίκια είναι πανάκριβα, ο κόσμος δεν “τους προτιμά” και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, ως συνέπεια της διοργάνωσης διάφορων εκδηλώσεων στη Λεωφόρο από το Δήμο Λευκωσίας.

Ο κόσμος προτιμά να πηγαίνει εκεί που μαζεύονται οι πολλοί, να γνωρίσει κάτι το διαφορετικό, δηλώνει με απογοήτευση supervisor γνωστής καφετέριας στην Μακαρίου.

Η Μακαρίου αν και έχασε τον κόσμο της, παραμένει ποιοτική, συμπληρώνει.

Κι είναι κι αυτοί, οι λίγοι, οι επιλεκτικοί, που δεν ακολουθούν τη μάζα και προτιμούν να απολαύσουν έναν ποιοτικό καφέ με την ησυχία τους στα παλιά τους τα λημέρια.

“Προτιμούμε να πίνουμε τον καφέ μας στην Μακαρίου, διότι βρίσκεις και τραπεζάκι και πάρκινγκ”, δήλωσε πολίτης στο 24Η.

Ναι μεν η παλιά πόλη έχει περισσότερη ζωή κι άνοιξαν ωραία μαγαζιά αλλά όσοι δηλώνουν “φάν” της Μακαρίου, προτιμούν να συνδυάζουν και τα δύο.

“Κι όσο υπάρχουν καταστήματα”… αυτός είναι ένας από τους  λίγους λόγους που κάποιοι προτιμούν να βολτάρουν στη Μακαρίου. Μόνο που πολλές μικροεπιχειρήσεις δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και αναγκαστικά έβαλαν λουκέτο.

Όσοι τα κατάφεραν, το οφείλουν στο πελατολόγιο τους κι ο “σώζον εαυτόν σωθήτω”, δήλωσε καταστηματάρχης στο 24Η.

Για να επιβιώσουμε, αναγκαστικά χαμηλώσαμε τις τιμές στα προϊόντα μας, ώστε ο κόσμος να μας προτιμά συμπλήρωσε.

Γιατί  όμως οι επενδυτές έστρεψαν τη ματιά τους στην παλιά Λευκωσία; Τι ήταν αυτό που σηματοδότησε την στροφή των 180 μοιρών και τράβηξε την προσοχή του κόσμου;

Ανέκαθεν, η παλιά πόλη είχε τη δική της ομορφιά.

“Ο κόσμος, πάντα ήθελε κάτι διαφορετικό από την Μακαρίου” δηλώνει ιδιοκτήτης γνωστής καφετέριας στην πλατεία Φανερωμένης.

Με την πρώτη ευκαιρία,  όταν ο δήμος θέλησε να δώσει ζωή και εντός των τειχών, έδωσε το “πράσινο φως” για να ανοίξουν κι άλλες καφετέριες στον πεζόδρομο, τα στέκια ολοένα και πλήθαιναν κι ο κόσμος σιγά-σιγά άρχισε να προτιμά να κάνει τη βόλτα του Λήδρας κι Ονασαγόρου.

“Όποιος πρόλαβε να επενδύσει στις ιστορικές οδούς της παλιάς Λευκωσίας, πρόλαβε”, δήλωσε ο επενδυτής.

Την υπάρχουσα ζήτηση ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και έχουν αυξήσει τα ενοίκια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, γύρω στο 30% σε σύγκριση με χρονιές που δεν δεν υπήρχε καν ζήτηση.

“Νέα μόδα” η παλιά Λευκωσία.

Ο κόσμος προτιμά τη “ζωή” στην Λήδρας, την πολυκοσμία, την ποικιλία των καφετεριών, τις πιο χαμηλές τιμές, τη χαλαρή βόλτα σε ένα πεζόδρομο σε συνδυασμό με τα τουριστικά καταστήματα, χωρίς το άγχος των αυτοκινήτων.

Εάν η Μακαρίου γίνει πιο προσιτή στον πεζό, ο κόσμος θεωρεί πως θα “ζωντανέψει” ξανά.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο τους λόγους για τους οποίους προτιμούν να συχνάζουν στον πεζόδρομο Λήδρας -Φανερωμένης.

Ευχαριστημένοι δηλώνουν οι καταστηματάρχες, από την πολυκοσμία στην Λήδρας. 

“Από τη στιγμή που κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος, η δουλειά πάει καλύτερα”, δήλωσε καταστηματάρχης στο 24Η.

Τα καταστήματα στην Λήδρας είναι πιο φθηνά και γι’ αυτό τα προτιμούν, συμπλήρωσε.

H Δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και του Λευκωσιάζω, Λεώνη Ορφανίδου, μιλάει στην κάμερα του 24Η και παρουσιάζει τις ενέργειες του Δήμου για να αποδώσει ξανά ζωή στην Μακαρίου.

“Σαν δήμος Λευκωσίας, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να μεταφερθούν αρκετές δραστηριότητες στη Λεωφόρο, αυξάνοντας την κινητικότητα, γι’ αυτό το λόγο και διοργανώνουμε το Pop Up Festival“, τόνισε η κ. Ορφανίδου.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το Project Nicosia, η νέα πολιτιστική πρωτοβουλία του δήμου Λευκωσίας, γεμίζει τα άδεια καταστήματα στη Λεωφόρο Μακαρίου με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους, νέους Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, animators, φωτογράφους, μουσικούς και παραγωγούς.

Πέρα από τις σταθερές ώρες λειτουργίας του, κάθε κατάστημα θα φιλοξενήσει εκθέσεις, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις, αναζωογονώντας τον μεγαλύτερο αλλά δυστυχώς ερημωμένο, εμπορικό δρόμο της πόλης και δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να γνωρίσει την δουλειά νέων ταλαντούχων πολιτιστικών δημιουργών της πόλης.

H Λεωφόρος Μακαρίου αλλάζει πρόσωπο, στρώνεται με γρασίδι και γίνεται ένα ανοικτό γήπεδο για ένα φιλικό τουρνουά ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν ο δήμος μαζί με το δίκτυο εθελοντών «Λευκωσιαζω», η Μακαρίου έγινε γήπεδο και το ονόμασαν «Food – ball fiesta». Διασκέδαση και φαγητό μαζί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ας ευχηθούμε, οι προσπάθειες του δήμου, στην καρδιά του εμπορικού πυρήνα της πρωτεύουσας, να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου και να επαναφέρουν την εμπορικότητα και τη ζωντάνια που είχε η Λεωφόρος.