Χ. Έλληνας: Απαραίτητη για την Κύπρο η εξασφάλιση φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν

Η Κύπρος θα πρέπει να κάνει το πάν ώστε να διασφαλίσει φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν, για να μπορέσει να προχωρήσει με τους παρόντες σχεδιασμούς για το Τερματικό στο Βασιλικό και να εξαγάγει και το δικό της φυσικό αέριο σε συμφέρουσες τιμές, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.

Στο περιθώριο ημερίδας του Ινστιτούτο Κύπρου (CI) και του MIT με τίτλο «Μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης αξίας του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο», ο κ. Έλληνας δήλωσε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο οικόπεδο Αφροδίτη με πιθανότητα 50% στα 5 tcf , είναι στο κατώτερο όριο απ’ ότι αναμενόταν και δεν αρκούν ώστε να προχωρήσει η Κύπρος με το τερματικό στο Βασιλικό. Συμπλήρωσε ότι η Noble θα κάνει κι άλλες γεωτρήσεις σε άλλα μικρά κοιτάσματα στο τεμάχιο 12, τέλος του 2014 με 2015, ενώ οι συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να μην είναι αρκετές για να προχωρήσει η Κύπρος, που υπολόγιζε να αρχίσει την κατασκευή του Τερματικού το 2016 και εξαγωγή του δικού της φυσικού αερίου το 2020.

Επομένως, ανέφερε, η Κύπρος, για να προχωρήσει με το τερματικό του Βασιλικού χρειάζεται το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν και αναμένει τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν από το Ισραήλ προς το τέλος του ερχόμενου χρόνου

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε το Ισραήλ να έρθει στην Κύπρο, το οποίο έχει πολλές επιλογές. Να στείλει το φυσικό αέριο στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, να το στείλει εδώ ή να το εξαγάγει με πλωτές μονάδες. Αυτές τις επιλογές τις κοιτάζουν προσεκτικά και θα λάβουν απόφαση ως το τέλος του ερχόμενου χρόνου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι και η πιθανή επιλογή πλωτών μονάδων κερδίζει έδαφος με το πέρασμα του χρόνου.

«Πρέπει να καταφέρουμε να τους πείσουμε να έρθουν εδώ. Αν δεν έρθουν εδώ, τότε έχουμε δυσκολία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και η  Total και η ENI να βρουν το δικό τους φυσικό αέριο και θα χρειαστεί να κοιτάξουμε τότε ξανά τα σχέδιά μας βάσει των δεδομένων και των επιλογών που θα ισχύουν τότε», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν έχει καιρό για χάσιμο, ο κ Έλληνας είπε στο ότι οι αγορές που συμφέρουν αυτή την στιγμή την Κύπρο είναι οι αγορές της Άπω Ανατολής. Σήμερα ανέφερε, υπάρχουν πάρα πολλοί παίχτες που θα αρχίσουν να εξαγάγουν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή από το 2018-20, όπως η Αυστραλία, η Μοζαμβίκη, η Αμερική, ο Καναδάς και η Ρωσία και πρόσθεσε ότι αν η Κύπρος καθυστερήσει υπάρχει πιθανότητα είτε  να χάσει αυτές τις αγορές είτε να αναγκαστεί να πουλήσει το δικό της φυσικό αέριο σε πιο χαμηλές τιμές και κέρδη.

Όπως είπε, αν χάσουμε αυτές τις αγορές απομένει η Ευρώπη, ωστόσο τα κέρδη που θα έχει η Κύπρος από την Ευρώπη θα είναι πολύ πιο χαμηλά και είναι πολύ πιο δύσκολη η πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε με το CI-MIT,  φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κόστος παραγωγής του LNG είναι λίγο πιο κάτω από τις αναμενόμενες τιμές του LNG στην Ευρώπη, δηλαδή το κέρδος θα είναι μικρό.

Ερωτηθείς αν μπορεί ωστόσο να είναι βιώσιμο, ο κ. Έλληνας εξέφρασε  την πεποίθηση ότι με προετοιμασία και μελέτη μπορεί να γίνει βιώσιμο, αλλά ακόμα και βιώσιμο να γίνει η Κύπρος δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα κέρδη που θα ανέμενε από τις αγορές της Άπω Ανατολής.

«Για να κάνουμε καλά κέρδη και για να καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό όφελος για την Κύπρο, πρέπει να καταφέρουμε να πάμε στην Άπω Ανατολή και αν υπάρχουν καθυστερήσεις υπάρχουν και κίνδυνοι οι τιμές αυτής της αγοράς να χαθούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει δουλειά που μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί η Κύπρος και πρέπει όλα αυτά να μελετηθούν σύντομα, να γίνουν σχεδιασμοί και προγραμματισμοί και να πάρει σύντομα η Κύπρος μια στρατηγική θέση.

«Το πώς θα είναι οι αγορές το 2020 και μετά το ξέρουμε τώρα και αυτό θα ισχύει και για τα επόμενα 1 με 2 χρόνια. Δηλαδή αν οι προεργασίες για το Βασιλικό, οι πωλήσεις  LNG, κλπ,  αρχίσουν του χρόνου ή αν αρχίσουν το 2015, είμαστε εντάξει», ανέφερε. “Αν όχι”, πρόσθεσε, “τα τεχνολογικά δεδομένα και οι δυναμικές των αγορών φυσικού αερίου  θα αλλάξουν με αυξανόμενα ρίσκα για την Κύπρο“.

Ερωτηθείς αν αυτό προϋποθέτει να έρθει το Ισραήλ ή αν μπορούμε και με άλλα δικά μας κοιτάσματα να είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι το Ισραήλ θα πάρει απόφαση του χρόνου κάτι που θα μας επιτρέψει να πάμε πίσω στο σχεδιασμό μας για το 2015 για τον οποίο θα ισχύουν αυτά τα οποία ξέρουμε.

Πρόσθεσε ότι αν περιμένουμε την Total και την ENI οι οποίες δεν θα έχουν συμπληρώσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις πριν από το τέλος του 2015 και τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις σε ένα με δύο χρόνια μετά, θα επιφέρει καθυστερήσεις.

«Και όλα αλλάζουν μέσα σε τρία η τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Εξήγησε πώς αν έρθει το Ισραήλ στην Κύπρο, με τις επιβεβαιωμένες ποσότητες του Λεβιάθαν, ασχέτως με το τι υπάρχει στην Αφροδίτη, μπορεί να γίνει το έργο του Τερματικού και να προχωρήσουμε με το φυσικό αέριο αμέσως και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι υπόλοιπες γεωτρήσεις. Επίσης η Κύπρος θα μπορεί τότε να αρχίσει εξαγωγή με δύο και όχι μόνο με ένα τρένο, κάτι που είναι πιο οικονομικό και βάζει τη χώρα σε καλύτερη θέση, αφού όταν έχει να εξάγει 8-10 εκ. τόνους, τότε οι αγορές ενδιαφέρονται περισσότερο, απ’ ό,τι όταν έχει μόνο 5.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα μπορέσει να προχωρήσει με τον αρχικό της σχεδιασμό για έναρξη κατασκευής του τερματικού, με μια μικρή καθυστέρηση, το 2017, παροχής φυσικού αερίου στο νησί το 2020 και εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αρχές του 2021Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε με την στρατηγική Τερματικούλαμβάνοντας τα πιο πάνω υπ όψινκάτι που χθες υποστήριξαν όλα τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους στην ημερίδα. Θα βοηθήσει την δημιουργία θέσεων εργασίας και βιομηχανιών μακροπρόθεσμα. Όπως υπολογίστηκε, αν αναπτυχθεί σωστά το φυσικό αέριο, η Κύπρος  θα καταστεί μέχρι το 2025 ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: KYΠΕ