Ξανά στο στόχαστρο ο νόμος του ΓεΣΥ

Ξανά από την αρχή συζήτηση για το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων αλλά και άλλων εξετάσεων εντός του ΓεΣΥ από εκτός του Συστήματος γιατρούς. 

Η σχετική πρόταση για τροποποίηση του βασικού νόμου του ΓεΣΥ , που απερρίφθη αρκετές φορές στο παρελθόν από όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Η επαναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος, αναπόφευκτα έβαλε για άλλη μια φορά φωτιά στο παρασκήνιο το οποίο βεβαίως συνεχώς βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, ενώ την ίδια ώρα, άρχισαν να καταγράφονται και δημόσια έντονες αντιδράσεις.

Μάλιστα, στο δημόσιο διάλογο που άρχισε από νωρίς χθες το πρωί, παρενέβησαν αυτή τη φορά και οι γιατροί του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ οι οποίοι προειδοποίησαν μεταξύ άλλων ότι, «κάποιοι έχουν στα πλάνα τους κι άλλες παρόμοιες προτάσεις οι οποίες θα ξηλώσουν σιγά – σιγά το ΓεΣΥ».

Έντονη και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία με τη σειρά της θέτει και θέμα «ηθικής» αφού όπως υποστηρίζει, «ο βουλευτής που κατέθεσε την πρόταση, θα έχει ίδιον όφελος ως εκτός ΓεΣΥ γιατρός, σε περίπτωση που η τροποποίηση που προτείνει υιοθετηθεί».

Από πλευράς των κόμματων, εάν δεν αλλάξει η στάση που τήρησαν κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης αρκετές φορές στο παρελθόν, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ, ωστόσο, από τη στιγμή που η Επιτροπή Υγείας επέλεξε να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, οι ανησυχίες οργανωμένων ασθενών αλλά και γιατρών του ΓεΣΥ έχουν ενταθεί.

«Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί επανειλημμένα. Έχει τεθεί δεκάδες φορές, κυρίως από όσους δεν υποστηρίζουν το ΓεΣΥ, υπήρξαν αντιδράσεις και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν απορρίψει την πρόταση αυτή. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί επανέρχονται τα φαντάσματα του παρελθόντος από την προ ΓεΣΥ εποχή αυτή τη στιγμή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «τίθενται πελώρια ερωτήματα δεοντολογίας και ηθικής. Δεν μπορεί βουλευτής που καταθέτει μια τέτοια πρόταση να έχει προσωπικό όφελος από την υιοθέτηση της».

Βάσει της πρότασης, οι περίπου 150 γιατροί της Κύπρου (από σύνολο περίπου 2.800 γιατρών), που παραμένουν εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας, θα έχουν το δικαίωμα να εξυπηρετούν ιδιωτικά τους ασθενείς τους αλλά οι συνταγές που θα τους εκδίδουν θα είναι δυνατόν να εκτελεστούν από τους δικαιούχους μέσω του ΓεΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για καταχρήσεις, για υπερβολικό αριθμό παραπεμπτικών για εξετάσεις, για τεράστιους αριθμούς συνταγών για φάρμακα και λέμε όλοι ότι δεν υπάρχει έλεγχος εντός του Συστήματος, και συζητάμε να μπορούν και οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί να συνταγογραφούν εντός του ΓεΣΥ;», διερωτήθηκε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΣΙΣ – ΓεΣΥ, Ανδρέας Χρυσάνθου, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στη διόρθωση λαθών και στρεβλώσεων που υπάρχουν κα όχι να προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι κι άλλα προβλήματα στο ΓεΣΥ».

Αρχικά έμεινε εκτός ατζέντας η ΟΣΑΚ

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, στις πρωινές του δηλώσεις εξέφρασε και την έντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι οι οργανωμένοι ασθενείς δεν είχαν προσκληθεί από την Επιτροπή Υγείας για να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», στην ΟΣΑΚ λέχθηκε αρχικά ότι κρίθηκε ότι το θέμα δεν αφορά άμεσα τους ασθενείς για αυτό και δεν απεστάλη πρόσκληση. Το μεσημέρι, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας ενημέρωσε ότι η Ομοσπονδία θα προκληθεί και θα συμμετέχει στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση στην ΟΣΑΚ απεστάλη κατόπιν συνεννόησης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Στα πλάνα κάποιων το ξήλωμα του ΓεΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΙΣ – ΓεΣΥ, Ανδρέας Χρυσάνθου, ανέφερε ακόμα πως «είχαμε το θέμα με τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς οι οποίοι εργάζονταν στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, και έγινε τόσος χαμός, ενεπλάκησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή γιατί λέγαμε ότι ήταν παράνομο, έστω κι αν δεν επηρέαζε τη λειτουργία του Συστήματος. Τώρα, δηλαδή, θα έρθουμε μόνοι μας να βάλουμε από το παράθυρο τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, στο Σύστημα. Και μας λένε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα ενώ το άλλο ήταν».

Εάν, είπε κ. Χρυσάνθου, «τα πολιτικά κόμματα υπαναχωρήσουν και ψηφίσουν κάτι τέτοιο, το ΓεΣΥ θα κινδυνεύσει να ξηλωθεί. Οι γιατροί δεν θα έχουν λόγο να παραμείνουν εντός και το Σύστημα θα καταρρεύσει. Και δυστυχώς, κάποιοι αυτά όλα τα έχουν στα πλάνα τους. Και έχουν κι άλλες προτάσεις στα πλάνα τους οι οποίες, επίσης, θα οδηγήσουν σε ξήλωμα του ΓεΣΥ όπως είναι η επιβολή συμπληρωμών, όπως είναι να δοθεί το δικαίωμα οι ασθενείς να πηγαίνουν σε εκτός ΓεΣΥ γιατρούς και να τους καλύπτει το Σύστημα μέρος της επίσκεψης τους κ.λπ., πράγματα εκτός της φιλοσοφίας, εκτός της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, τα οποία πρέπει να σταματήσουν να προωθούνται για το καλό του».

Η συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και η έκδοση παραπεμπτικών, εντός του Συστήματος από γιατρούς οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ, είπε από πλευράς του ο Μάριος Κουλούμας, «αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ. Μας ανησυχεί το ότι επανέρχονται τέτοιες προτάσεις οι οποίες στόχο έχουν να αποδομήσουν και να εκτροχιάσουν το ΓεΣΥ και δυστυχώς, αντί να επικεντρωθούμε τώρα στα σοβαρά θέματα που εντοπίζονται και πρέπει να τα επιλύσουμε, κάποιοι επιμένουν να επαναφέρουν προτάσεις για τις οποίες ο διάλογος έχει εξαντληθεί».

πηγή: Philenews