Ξανά στο τραπέζι τα ισόβια για εμπρησμό / Σήμερα σύσκεψη

Oρθάνοικτο το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των ποινών

Oρθάνοικτο είναι το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των ποινών που αφορά τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές στην Κύπρο. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης κάλεσε σήμερα Πέμπτη στις 09:00 το πρωί στη Νομική Υπηρεσία τρεις Υπουργούς Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και τον Αρχηγό Αστυνομίας για να συζητήσουν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. 

Παράλληλα, στη σύσκεψη θα βρίσκονται οι Διευθυντές Πυροσβεστικής, Τμήματος Δασών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της Offsite, αναφέρουν ότι ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής θα επαναφέρει το θέμα ισόβιας κάθειρξης για τους εμπρηστές. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η ανώτερη ποινή για εμπρησμό είναι η 20ετης κάθειρξη.

«Βαρύ» πρόστιμο

Ταυτοχρόνως,ο Υπουργός θα καταθέσει πρόταση ώστε να επιβάλλονται πολύ γερά πρόστιμα, που θα τα νιώθουν οι ύποπτοι σε όσους προβαίνουν σε δραστηριότητες που είτε προκαλούν πυρκαγιά είτε είναι δυνατό εφόσον δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα να προκαλέσουν  φωτιά.

Σημειώνεται ότι τις δικές τους θέσεις αναμένεται να καταθέσουν τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 03ης Ιουλίου στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στους τρεις Υπουργούς. 

Ασυνέπεια στις ποινές

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρετο  ότι τα αδικήματα που αφορούν εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών, όπως λ.χ. τον Ποινικό Κώδικα, τον περί Δασών Νόμο και τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο. Κάποιες δε από τις εν λόγω αξιόποινες συμπεριφορές αλληλοκαλύπτονται, με διαφορετικές μάλιστα ποινές σε κάποιες περιπτώσεις. Διαπιστώνεται, περαιτέρω, ασυνέπεια αναφορικά με το ύψος των ποινών που προβλέπονται σε σχέση και με τη σοβαρότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς που ποινικοποιείται σε κάθε αδίκημα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «τα δεδομένα αυτά, προκαλούν προβλήματα στην εφαρμογή των εν λόγω νομοθεσιών και υπονομεύουν την προληπτική λειτουργία που πρέπει να επιτελούν οι εν λόγω ρυθμίσεις».

Ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε προς τα Υπουργεία να προβούν σε μια συστηματική και εις βάθος μελέτη των σχετικών νομοθεσιών και να συνεργαστούν ούτως ώστε να καταλήξουν σε προτάσεις για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των εν λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, με τρόπο που αυτές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και δεδομένα.

Στα πλαίσια αυτής της αναθεώρησης, προτείνεται, μεταξύ άλλων, και η εξέταση της πρότασης για θέσπιση ενός καθολικού αδικήματος αυστηρής ευθύνης που να αφορά το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής. Δηλαδή, να προβλέπει, πέραν της ποινής φυλάκισης, και αυξημένη χρηματική ποινή. Αυτή η ποινή θα αυξάνετο σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς και να ανέρχεται, ανάλογα της περίπτωσης, ακόμα και σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 

Εξώδικη ρύθμιση

Επιπλέον, προς τον σκοπό ταχύτερης διαχείρισης αυτών των υποθέσεων με άμεσες συνέπειες και αποτελέσματα, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται ότι θα:  Μπορούσε να τεθεί πρόνοια για δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης με  αυξημένο ποσό το οποίο θα ξεπερνά το όριο που θέτει ο περί Εξωδίκου Ρύθμισης Αδικημάτων Νόμος και αφετέρου να αυξάνεται σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς.

Περαιτέρω θα μπορούσε να προβλεφθεί νομοθετική διάταξη, ούτως ώστε το Δικαστήριο που θα δικάζει τα εν λόγω αδικήματα, να έχει εξουσία να διατάξει, ως επιπρόσθετη ποινή ή κύρωση, την καταβολή αποζημίωσης από τον καταδικασθέντα για τη ζημιά που προκλήθηκε.

πηγή: Offsite