Χάνονται οι περισσότερες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων της Κύπρου

Η δήλωσε έγινε σε χαιρετισμό της σε εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Γυμνάσιο-Λύκειο  Σολέας στην Ευρύχου από το Κίνημα Ζωής Κύπρου με θέμα  «Παραδοσιακοί Σπόροι – Διάσωση και Διατήρηση των παλιών μας ποικιλιών».

Όπως δήλωσε στον χαιρετισμό στη εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, οι περισσότερες παραδοσιακές ποικιλίες του πλανήτη και της Κύπρου χάνονται, καθώς πολλές από αυτές   καλλιεργούνται πλέον ελάχιστα ή καθόλου.

«Μαζί με το σπόρο χάνεται και η γνώση για παραγωγή και συντήρηση του η οποία αποτελεί μέρος της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας που τυπικά προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργείται μόνον το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών που βρίσκονταν υπό καλλιέργεια πριν 100 χρόνια», ανέφερε.

« Το ελεύθερο ταξίδι του σπόρου και η αλληλεπίδραση της φύσης με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, μας έχουν προσφέρει πολλά γεωργικά δώρα. Καθήκον μας είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, από το χωράφι μέχρι τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου για να πετύχουμε μην χαθούν οι παραδοσιακοί μας σπόροι και μαζί με αυτούς ένα μεγάλο κομμάτι κληρονομιάς», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης  εκπρόσωποι των ομάδων Αμάραντος, Ανάκυκλος, Έλλοβος, Κυπρίων Σπόροι,  Ουτοπία Κολλεκτίβα καθώς και εκπρόσωπος από το ΠΕΛΙΤΙ Ελλάδος  ανέλυσαν την προσπάθεια τους για διατήρηση των παραδοσιακών μας σπόρων και αντάλλαξαν σπόρους για φύτευση και πολλαπλασιασμό.

Επίσης η Έφη Ξάνθου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων, ανέλυσε τους κινδύνους για την γεωργία, το περιβάλλον και τον καταναλωτή από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. 

Πηγή: ΚΥΠΕ