Χασάπης: Τρεις θετικές εξελίξεις δίνουν ελπίδες για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας

Για τις τάσεις και τις αλλαγές που θα επαναπροσδιορίσουν το νέο τοπίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μίλησε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης. Παράλληλα, αναφερόμενος ευρύτερα στην οικονομία, έδωσε τρεις θετικές εξελίξεις που δίνουν ελπίδες για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας, πέραν της ανακάλυψης υδρογονανθράκων.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Χασάπης ανέφερε πως οι αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα επαναπροσδιορίσουν τον τομέα περιλαμβάνουν τη σμίκρυνση του τομέα, τις αλλαγές στη δομή και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην κουλτούρα και τη διακυβέρνηση, στα διεθνή επιχειρησιακά σχέδια, στις τάσεις εντός της Ευρωζώνης, και στον στρατηγικό επανασχεδιασμό του.


Διαβάστε επίσης:

Τρόικα: Παραμένουν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία

Βελκουλέσκου: “H Ανεργία ανέβηκε- Ευτυχώς όμως δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες”

ΠτΔ: “Απαιτείται τόλμη και συνέπεια για να να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα” (vid)


Όσον αφορά στο μέγεθος του τομέα, είπε ότι αυτό δεν θα πρέπει να καθοριστεί αυστηρώς με αριθμητικά δεδομένα λόγω της σμίκρυνσης που επέφεραν οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, αλλά θα πρέπει να καθοριστούν από μια σειρά παραγόντων όπως η ανάπτυξη της οικονομίας και η στρατηγική επανατοποθέτηση του ίδιου του τομέα. «Στο βαθμό που οι τράπεζες παραμένουν οι μόνες πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας και στο βαθμό που οι διεθνείς επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, όπως πιστεύουμε ότι θα κάνουν, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου μπορεί να δικαιολογήσει ένα μεγαλύτερο μέγεθος από τον μέσο όρο της ΕΕ», είπε.

Σε ό,τι αφορά την εταιρική κουλτούρα και διακυβέρνηση, ο κ. Χασάπης είπε ότι ο ρόλος των ΔΣ και οι ευθύνες τους σε τομείς κλειδιά της λειτουργίας των τραπεζών, θα αποκατασταθούν. «Πολιτικές και πρακτικές δανεισμού θα επανεξεταστούν και ο μη συνετός και στη βάση εγγυήσεων δανεισμός  θα αντικατασταθεί με συνετό δανεισμό στη βάση την αποδεδειγμένη ικανότητα αποπληρωμής, σύμφωνα με την επερχόμενη οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου», είπε.

Σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Χασάπης αναφέρθηκε σε τρεις θετικές εξελίξεις, με την πρώτη να είναι η ανάπτυξη του τομέα των διεθνών επιχειρήσεων.

Η δεύτερη θετική εξέλιξη είναι η εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας, η οποία συμβαίνει σε γρήγορο ρυθμό, όπως αποδεικνύεται από την πτώση των τιμών και των μισθών, κάτι που προσφέρει την προοπτική της ταχύτερης προσαρμογής στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη θετική εξέλιξη, όπως πρόσθεσε, είναι η  εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, η οποία προχωρεί σύμφωνα με το σχέδιο, όπως αποδεικνύεται από τις δύο διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα. «Αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι ζωτικής σημασίας για την τόσο αναγκαία αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χασάπης σημείωσε ότι η διαχείριση του χρηματοπιστωτικού κλάδου απαιτεί ένα επαρκές πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου καθώς και υγιείς οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Απαιτεί, επίσης, συντονισμός μεταξύ διαφόρων αρχών για διαχείριση των κρίσεων και εξεύρεση λύσεων.

«Οι αλλαγές που απορρέουν από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και τη λειτουργία του Ενιαίου Πλαισίου Εποπτείας στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του επόμενου έτους επιτρέπουν αισιοδοξία», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ