Χάσικος: “Να διατηρήσουμε άσβεστη την φλόγα του πόθου της επιστροφής”

{loadposition ba_textlink}

Είναι πολύ σημαντικό για έναν κατεχόμενο Δήμο να εξακολουθεί να παραμένει όρθιος και να αγωνίζεται για τα δίκαιο του προσφυγικού κόσμου αλλά και υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών να συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε χαιρετισμό του για τα εκατοντάχρονα του Δήμου Κυθρέας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα Γραφεία του Δήμου Κυθρέας στη Λευκωσία και απηύθυνε χαιρετισμό με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα εκατοντάχρονα της κατεχόμενης κωμόπολης.

«Η σκλαβωμένη κυρά του Πενταδάκτυλου, η πανέμορφη και χωσμένη στο πράσινο ΚΥΘΡΕΑ, γιορτάζει φέτος, παρά την καταχνιά της κατοχής, ένα ιστορικό γεγονός: τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την επίσημη λειτουργία του Δήμου της, το 1915, με πρώτο Δήμαρχο τον Νικόλαο Καττάμη (1915-1919)» σημείωσε, αναφέροντας ότι προς τούτο, ο Δήμος προγραμματίζει αντικατοχικές, πολιτιστικές, αθλητικές, επιστημονικές και άλλες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της περιοχής, ώστε να διαδοθεί παντού το μήνυμα ότι η Κυθρέα ζει.

«Στόχος», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών, «είναι να ενδυναμωθεί η θέληση για συνέχιση της προσπάθειας για επιστροφή στη γενέθλια γη, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού».

«Μιας λύσης που θα σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα κατοχυρώνει και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως ανέφερε.

Για να προσθέσει πως «ένα είναι το μήνυμα: η ελπίδα δεν πρέπει να μας εγκαταλείπει και αυτή τη φλόγα του πόθου της επιστροφής πρέπει να φροντίζουμε να τη διατηρούμε άσβεστη».

Εξήγησε πως ως εκ τούτου σε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 8/1/2015, με τον Δήμαρχο Κυθρέας Πέτρο Καρεκλά, προβλέφθηκε επιπρόσθετα στον προϋπολογισμό του 2015 η συμπερίληψη ενός έκτακτου κονδυλίου για τις εκδηλώσεις για τα εκατοντάχρονα του Δήμου Κυθρέας.

Επίσης, σε ό,τι αφορά αίτημα για παραχώρηση τουρκοκυπριακού υποστατικού που βρίσκεται απέναντι από τα Γραφεία του Δήμου στη Λευκωσία για αξιοποίηση από τον Δήμο Κυθρέας, ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι επειδή υπήρξε και ανάλογο αίτημα από την Εφορία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, ο ίδιος έχει δώσει οδηγίες στον Αν. Έπαρχο Λευκωσίας όπως το τουρκοκυπριακό υποστατικό δοθεί στην Εφορία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας για τις ανάγκες σίτισης των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κασσιανού και να περιληφθεί στο συμβόλαιο ο όρος ότι ο χώρος θα χρησιμοποιείται από τον Δήμο Κυθρέας σαν πολιτιστικό κέντρο τις ώρες που δεν θα χρησιμοποιείται από το Σχολείο.

Τέλος, αναφορικά με την τοποθέτηση ανελκυστήρα στον προσφυγικό οικισμό Πλατύ, είπε ότι έχει δώσει οδηγίες στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να χειριστεί το θέμα ώστε να ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα του Δήμου.

ΥΠΕΣ: “Άκρως περιοριστική η αρχική περίοδος του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων”

Η ανάγκη παράτασης της ισχύος του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αριθμός σημαντικών έργων βρίσκεται ήδη στο στάδιο ετοιμασίας σχεδίων, και ως εκ τούτου η αρχική περίοδος ισχύος του καθίστατο άκρως περιοριστική, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Παράλληλα, σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, η ανάγκη παράτασης της περιόδου ισχύος, προκύπτει και από το γεγονός ότι η επικαιροποίηση του (ημερομηνίας 28.05.2014), στο πλαίσιο της οποίας διευκρινίστηκαν οι περιπτώσεις εφαρμογής του Σχεδίου, δεν συνοδεύτηκε και με παράταση της περιόδου ισχύος του, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια αδειοδότησης και υλοποίησης ενός τέτοιου έργου.

Στην απάντηση του Υπουργείου σε σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων “με την οποία ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με την παράταση ισχύος του Σχεδίου Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο”, αναφέρεται πως “το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο, δημοσιεύτηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 75.172 και ημερομηνία 29.05.2013 και επικαιροποιήθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 76.995 και ημερομηνία 28.05.2014, αφού κρίθηκαν σκόπιμες κάποιες διορθώσεις/ συμπληρώσεις/ διευκρινίσεις, στη βάση χειρισμού αιτήσεων για την υλοποίηση ώριμων έργων”.

Όπως επισημαίνεται “βασική προϋπόθεση εφαρμογής των Πολεοδομικών Κινήτρων, ήταν η υποβολή σχετικής αίτησης, εντός περιόδου δύο (2) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης τους (29.05.2013) και η ολοκλήρωση του έργου, σε χρονική περίοδο που δε θα υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας οικοδομής”.

“Στο παρόν στάδιο, διαπιστώθηκε η ανάγκη παράτασης της ισχύος του Σχεδίου, κυρίως από το γεγονός ότι, αριθμός σημαντικών έργων, βρίσκεται ήδη στο στάδιο ετοιμασίας σχεδίων, όπου η πιο πάνω περίοδος ισχύος καθίστατο άκρως περιοριστική. Παράλληλα, η ανάγκη παράτασης της περιόδου ισχύος, προκύπτει και από το γεγονός ότι η επικαιροποίηση του (ημερομηνίας 28.05.2014), στα πλαίσια της οποίας διευκρινίστηκαν οι περιπτώσεις εφαρμογής του Σχεδίου, δε συνοδεύτηκε και με παράταση της περιόδου ισχύος του, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια αδειοδότησης και υλοποίησης ενός τέτοιου έργου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, με την παράταση του Σχεδίου, όπως εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού, η πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής, θα πρέπει να εξασφαλισθούν μέχρι τις 29.06.2017, νοουμένου ότι θα υποβάλλονται ολοκληρωμένες πολεοδομικές αιτήσεις (με όλες τις διαβουλεύσεις), μέχρι τις 29.12.2016.

Όσον αφορά στο χρόνο υλοποίησης/ ολοκλήρωσης του έργου, θα ισχύει περίοδος που δε θα υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας οικοδομής.

Τέλος, το ΥΠΕΣ υπογραμμίζει ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, η Κύπρος έχει ανάγκη από μεγάλα αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ