Χάσμα μεταξύ ανδρών-γυναικών στην ΕΕ

Στο 16% ανέρχεται ο μέσος όρος του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται η Κύπρος με 16,4% πίσω από την Εσθονία (27,3%), την Αυστρία (23,7%), την Ελλάδα (22%), την Τσεχία (21%), τη Σλοβακία (20,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (20,1%), την Ουγγαρία (18%), την Ολλανδία (17,9%) και τη Φινλανδία (18,2%).

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Σλοβενία με μόλις 2,3% μισθολογικό χάσμα, η Πολωνία (4,5%), η Ιταλία (5,8%) και το Λουξεμβούργο (8,7%).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν τα συνολικά στοιχεία δείχνουν μια ελαφριά καθοδική τάση τα τελευταία χρόνια, με μείωση 1,1% μεταξύ 2008 και 2011.

Από τη σημερινή έκθεση, προστίθεται, συνάγεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την καταπολέμηση των μισθολογικών ανισοτήτων στην ΕΕ έγκειται στην πρακτική εφαρμογή των κανόνων για ίσες αμοιβές και στη μη άσκηση προσφυγών από γυναίκες ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

«Οι μισθολογικές διαφορές παραμένουν υψηλές και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει», αναφέρει η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, προσθέτοντας ότι «και κάτι ακόμη χειρότερο: η αλλαγή που παρατηρείται οφείλεται περισσότερο σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι σε αύξηση των αποδοχών των γυναικών».

«Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίδια εργασία περιλαμβάνεται στις Συνθήκες ΕΕ από το 1957. Είναι πλέον καιρός να γίνει πραγματικότητα και στο χώρο εργασίας», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν «η σημερινή έκθεση επιβεβαιώνει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών προσκρούει στην έλλειψη διαφάνειας των συστημάτων αμοιβών, στην έλλειψη σαφών δεικτών αναφοράς για την ισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, και στην έλλειψη σαφών πληροφοριών για τους εργαζομένους που θίγονται από την άνιση μεταχείριση».

Εκφράζεται παράλληλα η θέση ότι η αύξηση της διαφάνειας των αποδοχών θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση των ατόμων που πέφτουν θύματα διακρίσεων, ώστε αυτά να μπορούν να συγκρίνουν ευκολότερα τις αμοιβές τους με τις αμοιβές εργαζομένων του άλλου φύλου.

Αναφέρεται ακόμη ότι μόνο δύο κράτη μέλη (Γαλλία και Κάτω Χώρες) έχουν μεταφέρει επαρκώς και με σαφήνεια στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία του 2006 για την ισότητα των φύλων, οπότε δεν απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες από αυτά.

Ωστόσο, παρά τα εύσημα της Κομισιόν το μισθολογικό χάσμα στη Γαλλία καταγράφεται στο 14,7% και στην Ολλανδία στο 17,9%.

Η Επιτροπή, συμπληρώνεται, παρακολουθεί την κατάσταση στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή και επιβολή των δικαιωμάτων που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ, ενδεχομένως με περαιτέρω διαδικασίες επί παραβάσει.

Πηγή: KYΠΕ