Μπαρόζο για κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πραγματοποίησε σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2013, την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές του 2014.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η Επιτροπή κατά τους προσεχείς μήνες. Υπογράμμισαν την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα δώσουν στους ψηφοφόρους μια πραγματική ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι “οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ και ο τρόπος για την ανακτήσουμε είναι να ανοίξουμε τις πόρτες και να εργαστούμε με διαφάνεια”. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη βελτίωση της ζωής των εκατομμυρίων που υποφέρουν από την κρίση. “Εάν οι νέοι δεν έχουν προοπτικές, πώς θέλετε να εμπιστευθούν την ΕΕ;” ρώτησε ο κ. Σουλτς.

“Σε οκτώ μήνες από τώρα οι ψηφοφόροι θα αξιολογήσουν το τι έχουμε πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια”, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. Η Ευρώπη έχει αγωνιστεί για να ξεπεράσει τις κρίσεις μέσω της ριζικής αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της προώθησης άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας επίσης την ανάγκη για περαιτέρω εργασία της ΕΕ με στόχο την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την καταπολέμηση της ανεργίας, την άρση των εμποδίων στην ενιαία αγορά και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Ο Τζόζεφ Ντολ (ΕΛΚ, Γαλλία) υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις έχει μειωθεί και προειδοποίησε ότι οι απλοϊκές λύσεις δεν αποτελούν την απάντηση. “Αυτή η κρίση δεν οφείλεται στην Ευρώπη. Αν μη τι άλλο έχουμε επιζήσει λόγω της Ευρώπης και του ευρώ”, προσέθεσε ο ίδιος, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προκειμένου να αποφασίσουν για την μελλοντική πορεία της ΕΕ.

Ο Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία) αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κ. Μπαρόζο, λέγοντας ότι “το ποτήρι παραμένει μισοάδειο”. Τόνισε ότι “τα μέτρα λιτότητας μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, μεταξύ Βορρά και Νότου” και ότι αυτό που λείπει είναι περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ενότητα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, προκειμένου να οικοδομηθεί “μία πιο προσιτή Ευρώπη, μία κοινή Ευρώπη, αρκετά ισχυρή για να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) επέκρινε την Επιτροπή λέγοντας ότι κάνει πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της στασιμότητας. “Υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη, αλλά δεν είναι δίκαιο να κοιτάμε μόνο τις θετικές τάσεις. Διανύουμε ήδη μία μακρά περίοδο στασιμότητας και εσείς (κ. Μπαρόζο) αποτύχατε στο να υιοθετήσετε μια πολιτική για να αποφευχθεί αυτό. Χρειαζόμαστε την τραπεζική ένωση και μία πιο ολοκληρωμένη ευρωζώνη και διακυβέρνηση της ευρωζώνης”, δήλωσε ο ίδιος.

“Θα μπορούσατε να βοηθήσετε περισσότερο την Ευρώπη εάν είχατε ακολουθήσει διαφορετική πολιτική” σχολίασε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς (Γερμανία) προσθέτοντας τα εξής: “Η πολιτική για το κλίμα παραμελήθηκε και η ΕΕ θα δώσει τώρα νέες επιδοτήσεις για την πυρηνική ενέργεια και τη βιομηχανία άνθρακα. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής είναι άδικη και μη οικολογική”.

Ο Μάρτιν Κάλαναν (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές προκειμένου να “δώσουν ένα νέο ξεκίνημα στην ΕΕ”. “Το να ζητάς μία νέα μορφή για την ΕΕ δεν σημαίνει ότι είσαι αντιευρωπαϊστής”, σημείωσε ο ίδιος.

“Ζούμε σε μια διαφορετική Ευρώπη από τον κ. Μπαρόζο” , δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κ. Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος), προσθέτοντας ότι “όλες οι πολιτικές λιτότητας συνέβαλαν στην επιδείνωση της κρίσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών ποσοστών ανεργίας”. Επέκρινε επίσης την έλλειψη δημοκρατίας στην ΕΕ , επαναλαμβάνοντας ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο η διαδικασία των εκλογών, αλλά και η χρονική περίοδος και η ζωή μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων. 


Διαβάστε εκτενέστερα για την αντίδραση του κ. Χατζηγεωργίου.


Ο Νάιτζελ Φάραζ (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) επέκρινε τον κ. Μπαρόζο για την πολιτική του. “Θα σας δώσω τα εύσημα για τη συνέπεια στις αποφάσεις σας. Αλλά αυτή η συνέπεια έχει προκαλέσει πολλά δεινά, με την ανεργία των νέων να κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 50% στην περιοχή της Μεσογείου” . Ο κ. Φάραζ ζήτησε επίσης να δοθεί ένα τέλος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς αυτή δεν υφίσταται, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Η Νικόλ Σινκλαίρ (Μη εγγεγραμμένοι, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι η Επιτροπή του κ. Μπαρόζο απέτυχε στο να παραδώσει τα απαραίτητα αποτελέσματα. “Η στρατηγική της Λισαβόνας βυθίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί. Είναι καιρός να αφήσουμε πραγματικά τους ανθρώπους να αποφασίσουν μόνοι τους τι είδους ΕΕ χρειάζονται”, προσέθεσε η ίδια.