Ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου από την Τουρκία, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Τη θέση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον αρθρογράφο των New York Times, Ρότζερ Κόεν, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν μπορεί να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και θα δείτε μια αντίδραση (εκ μέρους της ΕΕ) σχετικά σύντομα», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατέστησε σαφή στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη θέση της Ελλάδας ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ωστόσο χρειάζεται δύο πλευρές για κάτι τέτοιο. Του ξεκαθάρισα ότι η χρήση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης ως μέσου πίεσης δεν είναι κατάλληλη στρατηγική», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά από την άλλη θα πρέπει να πάρει και πολύ ξεκάθαρη θέση απέναντι όχι μόνο στις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο, όπου υπάρχει μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα ανησυχεί για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις της με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «αισθανόμαστε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, γιατί έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στους συμμάχους μας και στην εξωτερική πολιτική μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ