Ξεκινά το τέλος του Ακάμα – Το Σχέδιο προβλέπει ζώνες που επιτρέπουν διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις

Το Σχέδιο προβλέπει ζώνες που επιτρέπουν διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις

Μιχάλης Μιχαήλ

Αρνητικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις κομμάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι μόνο για την έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος για τον Ακάμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με τίτλο «Στρατηγική Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναγνωρίζεται ότι «αρκετές από τις πρόνοιες και ζώνες που προτείνονται μπορούν να επιφέρουν σημαντική όχληση στα είδη από την υλοποίηση και λειτουργία έργων σε συγκεκριμένες περιοχές τόσο εντός όσο και εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ειδικά από ζώνες οι οποίες επιτρέπουν διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις. Επίσης, δυνητικά επιφέρουν απώλεια οικοτόπων και ειδών καθορισμού εντός περιοχής Δικτύου Natura 2000.

Οικότοποι οι οποίοι είναι εκτός περιοχών Δικτύου Natura 2000 θα επηρεαστούν από αναπτύξεις και θα επηρεαστούν τα είδη καθορισμού των περιοχών Δικτύου Natura 2000, αφού χρησιμοποιούνται από την πτηνοπανίδα για περιοχές τροφοληψίας και φωλεοποίησης». Παρά ταύτα, η έκθεση προκρίνει το μετριασμό χρήσης, κάτι που, όπως εκτιμούν παράγοντες περιβάλλοντος, ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτε.

Η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η γνωμάτευση του Τμ. Περιβάλλοντος καταγράφει αυτά που και το ΑΚΕΛ εντόπισε προηγουμένως για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το σχέδιο όπως προωθείται.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επεσήμανε ότι τα προστατευτικά μέτρα αποκλείεται να εφαρμοστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ξεκινά το τέλος του Ακάμα όπως τον ξέρουμε. Σημείωσε ακόμα ότι θα επιτραπεί η άναρχη ανάπτυξη στις μη προστατευόμενες περιοχές, ενώ σημείωσε ως αχρείαστη την επέκταση των λατομικών ζωνών, αφού για τα επόμενα χρόνια υπάρχει επάρκεια.

Ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Κλείτος Παπαστυλιανού, εκτίμησε ότι η αντιφατικότητα έγκειται στο ότι αφενός το Τμήμα Περιβάλλοντος αναγνωρίζει ότι το αρχικό σχέδιο όπως προτάθηκε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά σε ειδικό επίπεδο συγκεκριμένων προνοιών φαίνεται να εγκρίνει με βάση τη λογική του μετριασμού, δηλ. τη μισή έκταση, η οποία και πάλι παραμένει προβληματική.

Δεν θα μπορούν να ελέγξουν την εφαρμογή των αδειοδοτήσεων

Εφόσον επιτρέπεται να γίνει η αρχή για την ανάπτυξη, αυτό σημαίνει ότι το πράγμα δεν θα μείνει όπως το περιγράφει το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκτίμησε ο μηχανικός περιβάλλοντος Μιχάλης Λοϊζίδης.

Το κυριότερο θέμα για τον ίδιο, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», είναι ότι έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τα πράγματα. Σημείωσε ότι δεν φοβάται το ότι θα δοθούν κάποιες αδειοδοτήσεις, αλλά το ότι δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν αν θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες των αδειοδοτήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι με την έκθεση ανοίγει η κερκόπορτα για την ανάπτυξη του Ακάμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ακάμας έχει τελειώσει.

πηγή: διάλογος