Ξενοδόχοι: Νέο καμπανάκι για ελλείψεις προσωπικού

Ικανοποίηση για κρατήσεις αλλά και προβληματισμός για το κενό που αφήνουν Ρώσοι και Ουκρανοί

 

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις στα κυπριακά ξενοδοχεία για το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα πάντως, οι ξενοδόχοι προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα εξελίξεις και δεν δοθούν άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες, δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες. «Αν με τις περσινές αφίξεις τουριστών υπήρξε δυσκολία στην εξυπηρέτηση τους, φανταστείτε τι θα γίνει φέτος με την αναμενόμενα αυξημένη εισροή», σημείωσε μιλώντας στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Συγκρατημένα αισιόδοξη δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα στην Brief τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι δύσκολα θα μπορέσει να αναπληρωθεί στην ολότητα του το κενό που αφήνουν τουλάχιστον για φέτος Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε στην Brief ο κ. Ρουσουνίδης, μέχρι στιγμής κινούμαστε σε καλούς ρυθμούς όσον αφορά στις κρατήσεις. Οι πλείστες αγορές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, οι Σκανδιναβικές και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφουν ικανοποιητικές κρατήσεις. Εξαίρεση αποτελούν όπως είναι φυσιολογικό η Ρωσία και Ουκρανία. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον για φέτος οι κρατήσεις από τις δυο αυτές χώρες θα είναι μηδενικές, σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα του προσωπικού, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι αποφάσεις σε σχέση με την παραχώρηση αδειών για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Έστω και προσωρινά, το θέμα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, τόνισε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα φτάσουν στο νησί μας, κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, εξέφρασε στην Brief τον προβληματισμό της για το κενό που θα αφήσουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες, τονίζοντας ότι πολύ δύσκολα θα καλυφθεί στην ολότητα του. Όπως είπε, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στους συγκεκριμένους τουρίστες και σήμερα καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να αναπληρώσουν, έστω μέρος του κενού που θα προκύψει. Στην πορεία θα φανεί κατά πόσο αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται και από το υφυπουργείο Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Ψηλογένη εξέφρασε γενικότερα την αισιοδοξία της για τη φετινή χρονιά παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται και παρά τις δυσκολίες που αναμενόμενα θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές, κάτι που καταγράφεται και στη μικρή έστω αυξητική τάση που καταγράφεται από αρκετές αγορές, σημείωσε. Την ίδια ώρα πάντως, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ τόνισε ότι αναμένονται οι αποφάσεις της υπουργού Εργασίας σε σχέση με την παραχώρηση των αδειών για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, επισήμανε, υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά στο προσωπικό των ξενοδοχείων που θα πρέπει να καλυφθούν έστω και τώρα, προτού μπούμε για τα καλά στην καλοκαιρινή σεζόν.

πηγή: Brief