Σπάνιο φαινόμενο στην Βουλή: Χωρίς νομοθετικό έργο έληξε η 3η συνεδρία

Αιτία το γεγονός ότι κανένα από τα πέντε στην ημερήσια διάταξη νομοθετήματα δεν συζητήθηκε, παρά το ότι υπήρχε απαρτία και είχαν ήδη κυκλοφορήσει και αρκετές τροπολογίες.

Αιτιολογώντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο στον πέραν του μισού αιώνος βίο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να παραξενεύει το γεγονός αυτό ούτε να προκαλεί σχόλια εις βάρος του κοινοβουλευτικού θεσμού, μιας και υπήρξε ανατροπή του όλου προγραμματισμού της Βουλής από την περασμένη εβδομάδα, όταν εσπευσμένα άλλαξε η αρχικώς καθορισθείσα ημερομηνία της προηγούμενης της 1ης τακτικής συνεδρίας προκειμένου να ψηφισθούν επείγοντα νομοθετήματα και μετά τα μεσάνυκτα, αμέσως μετά, συνήλθε η Ολομέλεια σε 2η συνεδρία.

Έτσι, είπε ο κ. Κατσουρίδης, με τον οποίο συμφώνησαν και οι Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ενώ συζητήθηκαν, σε επίπεδο Επιτροπών, κάποια από τα νομοθετήματα που ευρίσκοντο στην ημερήσια διάταξη, διαπιστώθηκε ότι χρειαζόταν περαιτέρω εξέτασή των, για αυτό και κρίθηκε χρήσιμο να ζητηθεί αναβολή στην παραπομπή τους για ψηφοφορία.

Με την έναρξη του νομοθετικού μέρους της σημερινής συνεδρίας, ο Προεδρεύων της Ολομέλειας, Σοφοκλής Φυττής, είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλονται τα πρώτα τρία νομοθετήματα και πιο συγκεκριμένα το περί ορισμένων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) , το περί Πανεπιστημίου Κύπρου και το περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τέταρτο στην ημερήσια διάταξη ήταν το σχέδιο κανονισμών περί Ταμείου Προνοίας των Τακτικών Εργατών της Αρχής Λιμένων Κύπρου, για το οποίο επίσης είχαν κυκλοφορήσει τροπολογίες, ωστόσο η Βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα ζήτησε δεκαπέντε ημέρες αναβολή, αίτημα για το οποίο δεν ηγέρθη καμμία ένσταση.

Τελευταίο στο νομοθετικό μέρος της ημερήσιας διάταξης ήταν το νομοσχέδιο περί της Κύρωσης της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς, το οποίο αποσύρθηκε από την εκτελεστική εξουσία.

Την ανάγκη συνεχούς στήριξης και ενίσχυσης της Δημοκρατίας επισημαίνει η Βουλή 

Την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας τίμησε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον Προεδρεύοντα του κυπριακού κοινοβουλίου, Σοφοκλή Φυττή, να τονίζει πως η Ημέρα αυτή αποτελεί για τα κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο μίαν ευκαιρία να επαναλάβουν την ανάγκη συνεχούς στήριξης και ενίσχυσης της Δημοκρατίας.

Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Φυττής δήλωσε πως, “οι άνθρωποι γράφουν την ιστορία της Δημοκρατίας και οι άνθρωποι επιθυμούν αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα ενάρετο κράτος Δικαίου”.

“Επιθυμούν”, πρόσθεσε, “μια ζωντανή κοινωνία πολιτών, επιθυμούν αποτελεσματικούς και υπεύθυνους κρατικούς θεσμούς, επιθυμούν λόγο για το μέλλον τους” και “αυτά είναι ζητούμενα στον καθημερινό αγώνα για εδραίωση της Δημοκρατίας, που πρέπει να διασφαλίσουμε στον τόπο μας, στην περιοχή μας, στον κόσμο”.

Όπως ανέφερε ο κ. Φυττής, “η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά και εφέτος τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακήρυξης της Δημοκρατίας, που υιοθετήθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση το 1997, και αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα”.

“Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή Ημέρα για την Κύπρο”, είπε ο κ. Φυττής, τονίζοντας πως “το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στην ιστορία της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύει ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών απαιτεί επίπονη και συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση, όχι μόνον έναντι των όποιων πολιτικών προκλήσεων, αλλά και έναντι των σημερινών οικονομικών δοκιμασιών, που ταλανίζουν τον κυπριακό λαό”.

“Η εντολή αυτή είναι ζωτικής σημασίας”, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής, προσθέτοντας πως “η διασφάλιση της ειρηνικής μετάβασης εξουσίας, η υποστήριξη του κράτους Δικαίου, η προώθηση της ισότητας των φύλων, η εγγύηση των πολιτικών δικαιωμάτων, η εδραίωση αξιόπιστων και υπόλογων οργάνων και θεσμών, καθώς και η υπεράσπιση των ελευθεριών των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναγνωρίζονται πράγματι ως επιτεύγματα της δημοκρατίας”.

“Οι προκλήσεις, ωστόσο, που αναφύονται από ελλείψεις και αδυναμίες δημοκρατικών κοινωνιών, καταδεικνύουν ότι δεν φθάσαμε ακόμα στο τέρμα της `Οδού Δημοκρατίας` “, συνέχισε ο κ. Φυττής.

“Ο διάλογος χωρίς αποκλεισμούς είναι επίσης ουσιαστική προϋπόθεση και συνάμα βασικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας”, είπε, δηλώνοντας ότι “η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού, για να επιτύχουμε στην αποστολή μας ως δημοκρατικά εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, είναι καθημερινή αναγκαιότητα”.

“Πρέπει, λοιπόν”, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής, “να εργασθούμε για την προώθηση του πλουραλισμού και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων σε όλο τον κόσμο, να αγωνισθούμε, για να θέσουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για οικοδόμηση ενός παγκόσμιου δημοκρατικού μέλλοντος με ουσιαστικό ρόλο στη διακυβέρνηση και στα κέντρα λήψης αποφάσεων”.

“Πρέπει να αφουγκρασθούμε τις φωνές των νέων μας, των μελλοντικών μας ηγετών και να τους προσφέρουμε την αναγκαία εκπαίδευση για τη δημοκρατία, έτσι ώστε να κατανοήσουν πλήρως τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους”, πρόσθεσε ο κ. Φυττής.

 

“Καλούμαστε”, είπε, “να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο μίαν κουλτούρα συμμετοχής του κάθε πολίτη στα πολιτικά δρώμενα. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε όλη μας τη δημιουργικότητα, για να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας μέσω δράσεων, ελέγχων, μεταρρυθμίσεων, καινοτομιών”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ