Χούρικαν: «H Τράπεζα είναι εκτεθειμένη στον τομέα των ακινήτων»

Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο Χούρικαν ξεκαθαρίζει ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν τελειώσει, ενώ τονίζει ότι η Τράπεζα θα είναι κοντά στους πελάτες της και θα βοηθήσει βιώσιμες εταιρείες για τα δάνειά τους.

Κριτήριο του για να επιλέξει την Κύπρο ως χώρα εργασίας ήταν το ενδιαφέρον να συμβάλλει στην ανάκαμψη του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Χώρας. 

Όπως αναφέρει «οι κύριες προκλήσεις για την Τράπεζα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης πελατών».

Εντός του Διοικητικού Συμβουλίου υπάρχει και η ομάδα των Ρώσων διοικητικών συμβούλων που πιθανότατα να απαιτούν πιο διαδραστικές λύσεις για να έρθει το χρήμα στην Τράπεζα Κύπρου. «Είναι φυσικό να αναμένεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας θα πρέπει να προσαρμοστεί προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος». 

Δηλώνει ότι «Οι οικονομίες της Κύπρου και της Ιρλανδίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά» όπως είναι η «φούσκα των ακινήτων, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η διάσωση της χώρας.

 Επίσης αναφέρει ότι η Τράπεζα είναι σημαντικά εκτεθειμένη στον τομέα των ακινήτων, προειδοποιεί όμως ότι πρέπει να γίνει θα γίνει. «Τα κεφάλαια μας δεν είναι ανεξάντλητα και όταν οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αυτό σημαίνει μειωμένη δυνατότητα να προσφέρουμε καινούργια δάνεια στην οικονομία», σημειώνει ο κ. Χούρικαν.

Δηλώνει ότι «Η κατάσχεση σπιτιών είναι η εσχάτη των πιθανών επιλογών. Προτιμούμε να βρούμε άλλους τρόπους ώστε οι πελάτες μας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Θα διαχωριστούν οι επιχειρήσεις σε βιώσιμες και μη βιώσιμες και εκεί που διαπιστώνεται ότι μια επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, η Τράπεζα θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της με όλα τα κατάλληλα μέσα. 

Μεταξύ 120 και 130 καταστήματα θα κλείσουν σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης 1.000 ατόμων αλλά θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας εξόδου ή και μειώσεις μισθών.

Σημειώνει επίσης ότι η συμμετοχή της Τράπεζας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας εταιρείας δεν είναι στις προτεραιότητες, όπως ούτε και η εκποίηση κατοικιών. Τίποτε όμως δεν πρέπει να αποκλείεται.