Χρηματοδοτεί το μονοπώλιο στην Υγεία η κυβέρνηση

{loadposition ba_textlink}

Παράδοξη, σκανδαλώδης και προκλητική είναι η εμμονή της κυβέρνησης να συνε- χίσει με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα να διατηρεί το μονοπώλιο της Τράπεζας Κύπρου στο τομέα του καρκίνου.

Κι αυτό παρά τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προνοούν προκήρυξη προσφορών όταν τα ποσά υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, και τις αντίθετες φωνές που ολοένα και πληθαί- νουν για την ανάγκη δημιουργίας κρατικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα Δημόσια Νοσηλεύτρια.

Η πρόσφατη παραδοχή του υπουργού υγείας Φίλιππου Πατσαλή ότι τόσο το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου όσο και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής θα εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο μονοπωλιακό καθεστώς και συνεπώς θα λαμβάνουν κάθε χρόνο την ετήσια κρατική χορηγία προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη διερωτήθηκε πώς θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια χωρίς ακτινοθεραπευτικά τμήματα, ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων των αυτονομημένων πλέον δημόσιων νοσηλευτηρίων από την πιθανή αδυναμία τους να προφέρουν μια ολοκληρωμένη, πολύπλευρη και ποιοτική θεραπεία προς τους καρκινοπαθείς. Σοβαρές καταγγελίες διατύπωσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι παρεμποδίζεται με κάθε τρόπο ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αναφορικά με το θέμα δημιουργίας κρατικών ακτινοθεραπευτικών. Κάθε φορά, ανέφερε χαρακτηριστικά που εγγράφεται το συγκεκριμένο θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κάποιο σκοτεινό χέρι κατά την έκφρασή του, σταματά μυστηριωδώς τη συζήτησή του.

Είναι πασιφανές ότι η αδιαφορία και η αδυναμία της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, προάγει το μονοπώλιο και υποσκάπτει τη δημιουργία άλλων ακτινοθεραπευτικών κέντρων σε βάρος των ασθενών, ενώ έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένοι σε θέματα υγείας.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δήλωση του Επίτροπου Υγείας της Ε.Ε. Τόνιο Μποργκ την οποία κοινοποίησε προς τον υπουργό μας, ότι στο τομέα της υγείας δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό ο ιδιωτικός τομέας αλλά να υπάρχει περισσότερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

Εύλογα είναι επίσης το ερωτήματα που γεννώνται γιατί η κυβέρνηση αδιαφορεί και αντιμετωπίζει με απάθεια τη σχετική έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για υπερβολική χορηγία προς το Ογκολογικό ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την επισήμανσή του για δημιουργία κρατικών ακτινοθεραπευτικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, με χαμηλότερο κόστος.

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014