Χρυσός πυρετός στην Αραδίππου

Το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, απασχόλησε έντονα την Κυπριακή κοινή γνώμη, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Δηλώσεις επί δηλώσεων, έντονες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, «κόντρες» σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελς.

Σε μια πραγματικά «εκρηκτική» ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 9ης Δεκεμβρίου, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου, το οποίο και αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Χρυσού στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή της κωμόπολης.

Υπέρ της πρότασης για την παραχώρηση της οικοδομικής άδειας στην ενδιαφερόμενη εταιρεία, τάχθηκαν οι πέντε Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ενώ εναντίον ψήφισαν οι τέσσερις Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΑΚΕΛ, ο ένας της ΕΔΕΚ, ενώ αποχή τήρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΚΟ.

«Η ανέγερση του εργοστασίου, κατά του οποίου είχαν ταχθεί τις προηγούμενες ημέρες δημότες και οργανώσεις της επαρχίας Λάρνακας, θα παρακολουθείται αυστηρά από παρατηρητήριο που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό», δήλωσε κατά της ημέρα λήψης της απόφασης ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευαγγελίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, η παροχή της οικοδομικής άδειας συνοδεύεται από κατάλογο 15 όρων που θα πρέπει να τηρηθούν κατά την ανέγερση και λειτουργία του εργοστασίου.

Τι υποστηρίζουν οι Πολίτες Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς – Μενεού, το κίνημα Λάρνακα εν Δράσει:

Α. Περιοχή Κρασά και Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου

«Η εν λόγω βιομηχανική περιοχή βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 1.000 μέτρων από σπίτια, τα οποία βρίσκονται εντός οικιστικής ζώνης. Η οικιστική περιοχή προϋπήρχε της βιομηχανικής και αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια με το δεδομένο ότι δίπλα βρισκόταν μια ζώνη ελεύθερης ανάπτυξης εμπορίου. Η ζώνη ελεύθερης ανάπτυξης εμπορίου μετατράπηκε το 2011 από το κράτος σε περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας, χωρίς εμείς οι κάτοικοι να το πάρουμε καν χαμπάρι. Στην εν λόγω περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται βιοτεχνίες τροφίμων, αποθήκες τροφίμων και άλλου τύπου αποθηκευτικοί χώροι. Αν μολυνθούν οι ζωοτροφές τότε θα μολυνθούν τα ζώα και ακολούθως το μολυσμένο κρέας θα διανεμηθεί προς κατανάλωση παγκύπρια».

«Οι βιομηχανικές ζώνες ορίζονται σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας 2011 (κάποια σημεία του οποίου επικαιροποιήθηκαν το 2013). Το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας αποτρέπει ρητώς κάθε τύπου ανάπτυξη εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή που να μην συνάδει με την φιλοσοφία των ήδη υφιστάμενων βιομηχανιών, βιοτεχνιών και αποθηκών».

Β. Το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού και τα 2 εργοστάσια Halliburton and Schlumberger

«Τον περασμένο Ιούνιο, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά πληροφορηθήκαμε τυχαία από ένα άρθρο στο Φιλελεύθερο ότι μια εταιρεία θα ανεγείρει εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή. Εννοείται ότι θορυβηθήκαμε έντονα εφόσον η βιομηχανία αυτή είναι εξαιρετικά βαριάς μορφής και εφόσον πρώτη φορά θα γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο στην Κύπρο! Και σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ και Χάρβαρντ, κ. Κωνσταντίνο Μακρή, πρώτη φορά θα γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο στην Ευρώπη!».

«Εμείς σαν κάτοικοι ήμασταν ήδη οργανωμένοι σαν ομάδα “Πολίτες Κάτοικοι Λάρνακας Αραδίππου Κρασά” από πέρυσι, όταν στην ίδια περιοχή παράτυπα και παράνομα ανεγέρθηκαν δυο άλλα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας, της εταιρείας Halliburton και Schlumberger, τα οποία θα εξυπηρετούν και θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στο Λιμάνι Λάρνακας και ασχολούνται με τις γεωτρήσεις. Πέρσι ο δήμος Αραδίππου, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες και ενστάσεις μας σαν οι πιο άμεσα επηρεαζόμενοι δημότες του, εξέδωσε εκ των υστέρων και εφόσον είχαν ήδη κτιστεί τα δυο εργοστάσια τις οικοδομικές άδειες. Μας υποσχέθηκε όμως ότι θα φροντίσει να μην αποτελέσει αυτό προηγούμενο και θα διασφαλίσει ότι δε θα αλλάξει η φύση της εν λόγω βιομηχανικής περιοχής και θα παραμείνει ελαφριάς βιομηχανίας. Αυτή ήταν και η σύσταση που είχε κάνει το ΤΕΠΑΚ προς το Δήμο, το οποίο είχε προσληφθεί από το Δήμο για να πραγματοποιήσει μια μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον από αυτά τα δυο εργοστάσια».

«Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Και πάλι υποβλήθηκε αίτηση στο Δήμο Αραδίππου για έκδοση οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο χρυσού, ενώ τα αρμόδια κρατικά τμήματα είχαν εν μια νυκτί εγκρίνει την αίτηση της εταιρείας για πολεοδομική έγκριση. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί αέριο χλώριο, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αέριο και το οποίο εάν υπάρξει διαρροή μπορεί να προκαλέσει από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και θάνατο σε απόσταση μέχρι και 2 χλμ».

Γ. Τα αρμόδια κρατικά τμήματα:

«Παρόλα αυτά, το Τμήμα Πολεοδομίας μετέταξε το εργοστάσιο σε ελαφριάς βιομηχανίας για να μπορέσει να του δώσει την πολεοδομική έγκριση για να χωροθετηθεί στην εν λόγω περιοχή!

Επισημαίνεται επίσης ότι κατά ένα παράξενο λόγο, μόλις υπέβαλε την αίτηση η εταιρεία Κhyrsanera LTD στο Τμήμα Πολεοδομίας, συγκλήθηκαν δυο διϋπηρεσιακές επιτροπές σε διάστημα 15 μόλις ημερών το καλοκαίρι (η αίτηση υποβλήθηκε 10/7/15 και οι συνεδρίες έγιναν 16/7 και 6/8) για να εκδώσουν την άδεια! Σημειώνεται ότι σε συναντήσεις που είχαν απλοί λειτουργοί των τμημάτων, το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες και ενστάσεις του σχετικά με το εργοστάσιο αυτό και τον κίνδυνο που θέτει προς τους κατοίκους των γειτνιάζουσων περιοχών. Το ίδιο και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο μάλιστα τόνισε ότι είναι αρνητικό εφόσον το εργοστάσιο θα είναι δίπλα από βιομηχανίες τροφίμων και ένα ατύχημα αλλά και οι καθημερινές του εργασίες θα θέτουν σε κίνδυνο τις βιομηχανίες αυτές! Παρόλα αυτά, όταν ανέλαβαν οι Διευθυντές το θέμα, δόθηκε η συνέτιση και του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας!».

«Σημειώνεται ότι οι Διευθυντές των πιο πάνω τμημάτων επισκέφθηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου σε μια προσπάθεια να τους πείσουν ότι πρέπει να εγκρίνουν την αίτηση της εταιρείας για έκδοση οικοδομικής άδειας (η τελευταία άδεια που απομένει στην εταιρεία να αποκτήσει για να αρχίσει την ανέγερση). Ο Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε αυτολεξεί “Μα γιατί ανησυχείτε, αφού στην ίδια περιοχή έχετε και τα άλλα δυο εργοστάσια που είναι και αυτά επικίνδυνα” . Επίσης ο κ. Χατζηπαναγιώτου ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια του να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο “υποσχέθηκε” ότι θα φροντίσει ο ίδιος να μην εγκατασταθούν μελλοντικά εργοστάσια τροφίμων κοντά στο εργοστάσιο χρυσού. Το μεγάλο θέμα όμως είναι: τι γίνεται με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις τροφίμων που υπάρχουν εκεί;».

Δ. Η εταιρεία Khrysanera LTD

«Κάναμε μια έρευνα σχετικά με το ποια είναι η εν λόγω εταιρεία και βρήκαμε ότι στην Κύπρο έχει εκδώσει μόνο 1.000 μετοχές ενώ το εργοστάσιο αυτό θα στοιχίσει μερικά εκατομμύρια. Βρήκαμε ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται η Μajestic Wealth, η οποία εδρεύει στις Βρετανικές Κανάριους Νήσους και επίσης ο κύριος μέτοχος της είναι ένας πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας.

Βρίσκουμε εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι η Majestic Wealth δε φαίνεται πουθενά στις όλες αιτήσεις και διαδικασίες, ότι το εργοστάσιο φεύγει από τη Μοζαμβίκη για να έρθει στην Κύπρο, ότι δεν είναι γνωστός ο κύριος προμηθευτής του χρυσού αλλά μόνο η εταιρεία-μεσάζοντας και το ότι “βιάζονταν” τόσο πολύ να πάρουν τις εγκρίσεις».

Ε. Ο Δήμος Αραδίππου

«Εφόσον το Τμήμα Πολεοδομίας έκανε την μετάταξη και έδωσε την πολεοδομική έγκριση, η εταιρεία όφειλε να εξασφαλίσει την απαραίτητη οικοδομική άδεια από το Δήμο Αραδίππου.

Σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 29 Οκτωβρίου στην οποία παρόντες ήταν και εκπρόσωποι μας, ο Δήμαρχος, μας ενημέρωσε ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Επίσης ο Δήμος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων κατά της απόφασης της Πολεοδομίας. Εν τούτοις ο Δήμος επέδειξε αδικαιολόγητη ολιγωρία, η οποία θεωρούμε ότι ήταν εσκεμμένη, και δε φρόντισε να εξετάσει εγκαίρως το ενδεχόμενο αυτό. Αποφάσισε δυο μέρες πριν τη λήξη του χρονοδιαγράμματος για τη λήψη νομικών μέτρων να ζητήσει τις απόψεις ανεξάρτητων δικηγορικών γραφείων ζητώντας τους να δώσουν την άποψη τους σε μια μόλις μέρα (η οποία ήταν και Σάββατο!). Το ένα γραφείο αρνήθηκε λόγω των πιεσμένων χρονοδιαγραμμάτων ενώ από τα άλλα δυο γραφεία το ένα συμβούλευσε το δήμο να αρνηθεί την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Και πάλι όμως ο δήμος αποφάσισε να υιοθετήσει την άποψη του νομικού συμβούλου που τους σύμφερε και να μην λάβει νομικά μέτρα».

«Στις 12 Νοεμβρίου ο δήμος συγκάλεσε συνεδρία στην οποία προσκάλεσε και εκπροσώπους μας και τους επιστημονικούς συμβούλους του Δήμου (από το ΤΕΠΑΚ, οι ίδιοι που τους έκαναν και πέρσι τη μελέτη για τα άλλα 2 εργοστάσια). Εμείς είχαμε επίσης μαζί μας τον καθηγητή κ. Μακρή ο οποίος αφιλοκερδώς μας έδωσε τις επιστημονικές του απόψεις και ο οποίος τόνισε ότι το εν λόγω εργοστάσιο είναι βαριάς βιομηχανίας και δε μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα από σπίτια.  Οι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΤΕΠΑΚ στην ίδια συνεδρία τόνισαν ότι λανθασμένα έγινε η μετάταξη, ότι σαφώς και πρόκειται για εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας και ότι δε μπορεί να συγκρίνεται η Κύπρος με παραδείγματα άλλων χωρών που ίσως έχουν παρόμοιες μονάδες εφόσον οι κλιματικές συνθήκες σε άλλες χώρες είναι πολύ διαφορετικές, η εμπειρογνωμοσύνη άλλων χωρών είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε έτσι είδους θέματα, στο εξωτερικό τα πρόστιμα για περιβαλλοντικά θέματα είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι στην Κύπρο και αυτό αναγκάζει τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του κράτους». 

«Παρ’όλες τις αρνητικές επιστημονικές γνωματεύσεις που ακούστηκαν σε εκείνη τη συνεδρία εντούτοις δεν πάρθηκε απόφαση και αναβλήθηκε εφόσον ζητήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής περιβάλλοντος να αναμένεται η εξέταση του θέματος από την Επιτροπή. Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή μια βδομάδα μετά, ήτοι στις 18/11/2015. Παρόντες ήμασταν και εμείς και υποβάλαμε και γραπτό σημείωμα. Τα όσα έγιναν στην εν λόγω συνεδρία ήταν τραγικά. Βουλευτές συγκεκριμένου κόμματος συμπεριφέρθηκαν στους καλεσμένους σαν τραμπούκοι, ειρωνεύτηκαν ακόμη και τους επιστήμονες του ΤΕΠΑΚ, φώναζαν και προκαλούσαν προβλήματα με στόχο την ακύρωση της συνεδρίας. Ήταν προφανές επίσης ότι δεν είχαν ιδέα επί του συγκεκριμένου θέματος και ότι είχαν έλθει με σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα. Στη συνεδρία ήταν και η Επίτροπος Περιβάλλοντος η οποία τοποθετήθηκε κατά της ανέγερσης του εργοστασίου στην εν λόγω περιοχή».

«Ακολούθως στις 1.12.2015 ο Δήμος παρακάθισε σε συνεδρία. Εκεί που νομίζαμε ότι θα αποφάσιζαν, “κατέβηκε” η ομάδα του ΔΗΣΥ με 21 ερωτήματα σχετικά με το εργοστάσιο. 

Τα ερωτήματα αυτά δεν μας έλεγαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ ποιος επιστήμονας τους τα έγραψε. Τα 19 από αυτά απευθύνονταν προς την εταιρεία ενώ 1 προς την Πολιτική Άμυνα και 1 προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με επιστολή του προς το Δήμο ημερομηνίας 3.12.15 (δεν είναι απορίας άξιον πόσο γρήγορα ανταποκρίνονταν τα κρατικά τμήματα σχετικά με το θέμα αυτό;! Σε μόλις μια εργάσιμη μέρα απάντησαν, και πάλι του θέματος επιλήφθηκε ο ίδιος ο Διευθυντής του τμήματος!) ανέφερε ότι το τμήμα του ήταν αρνητικό σχετικά με τη χωροθέτηση του εργοστασίου στην εν λόγω περιοχή!».

ΣΤ. Αμφισβητούμε το Δήμο Αραδίππου

«Ο Δήμος Αραδίππου πέρσι, όταν ενέκρινε τα άλλα δύο εργοστάσια είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο το οποίο θα ελέγχει τα δυο εργοστάσια -έμμεση παραδοχή ότι ούτε ο Δήμος εμπιστεύεται τα αρμόδια κρατικά τμήματα και κυρίως το τμήμα επιθεώρησης εργασίας ότι έχουν την εμπειρία, τεχνογνωσία και κατάρτιση για να ελέγχουν τόσο εξειδικευμένες εργασίες».

«Στην πορεία, ο Δήμος ανακάλυψε ότι το κόστος δημιουργίας του παρατηρητηρίου ήταν πολύ ψηλό. Κάλεσε εταιρείες και το ΤΕΠΑΚ να κάνουν παρουσιάσεις (ήμασταν παρόντες στην παρουσίαση του ΤΕΠΑΚ και της εταιρείας του Σόλωνα Κασίνη). Το κόστος ίδρυσης είπαν ότι ανερχόταν στις 500.000 ευρώ και το κόστος ετήσιας λειτουργίας γύρω στις 200.000 ευρώ. Άρα το θέμα του Παρατηρητηρίου έμεινε “νεκρό”».

«Φέτος, ο Δήμος Αραδίππου όταν στις 9/12/2015 έδωσε την έγκριση για έκδοση της οικοδομικής άδειας έβαλε και κάποιους “όρους” και δεσμεύτηκε (πάλι) ότι θα κάνει παρατηρητήριο που να ελέγχει όλες τις μονάδας στην περιοχή».

«Εμείς ως πολίτες αμφισβητούμε την ικανότητα του Δήμου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου εξειδικευμένου παρατηρητηρίου. Με μια εμπειρογνωμοσύνη θα το κάνει και με ποια κονδύλια; Ο Δήμαρχος είπε ότι θα ζητήσει κονδύλια από τις ίδιες τις εταιρείες που έκτισαν τα εργοστάσια! Δηλαδή με ποια αντικειμενικότητα θα ελέγχει το παρατηρητήριο αυτό, τους ίδιους τους χρηματοδότες του;».

Έκλεισαν τη συζήτηση σημειώνοντας:

«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

«Εμείς ως πολίτες δεν είμαστε κατά της ανέγερσης του εν λόγω εργοστασίου στην Κύπρο. Είμαστε εναντίον της ανέγερσης του σε μια περιοχή που δεν μπορεί βάσει του νόμου να χωροθετηθεί. Ζητάμε από το κράτος να αρχίσει να σέβεται και να τηρεί τους δικού του νόμους! Το εργοστάσιο αυτό θα έπρεπε να ανεγερθεί σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας. Αυτό δε θα άλλαζε τα οφέλη που ενδεχομένως να έχει για την κυπριακή οικονομία. Όσο για τις θέσεις εργασίας που θα ανοιχτούν, οι ίδιες ακριβώς θα ήταν εάν το εργοστάσιο γινόταν στην κατάλληλη περιοχή!».

Στην αντίπερα όχθη, έχουμε το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Χρυσού Khrysanera Limited

Ποια είναι η συγκεκριμένη εταιρεία και ποιες οι θέσεις της; Μιλήσαμε με τον κ. Ανδρέα Χριστοφορίδη, Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας.

«Η εταιρεία Khrysanera Limited είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μέτοχοι είναι μόνο Άγγλοι και Ρώσσοι υπήκοοι. Ο μόνος Κύπριος στην εταιρεία είμαι εγώ, σαν Διευθυντής. Η εταιρεία θα ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων. Θα εισάγει ακατέργαστα πολύτιμα μέταλλα απευθείας από μεγάλες διεθνείς εταιρείες εξόρυξης, με σκοπό να τα επεξεργάζεται και να τα τελειοποιεί σε ένα καθαρό μέταλλο χρυσού. Το εργοστάσιο θα είναι εξολοκλήρου “κλειστό και σφραγισμένο” και οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιεί για την επεξεργασία χρυσού θεωρούνται από τις πιο περιβαλλοντικά φιλικές. Το Διυλιστήριο θα παραλαμβάνει μόνο ακάθαρτες ράβδους χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός έχει ήδη υποβληθεί σε επεξεργασία στο χώρο του ορυχείου, και συνεπώς τα επιβλαβή μέταλλα θα έχουν ουσιαστικά διαχωριστεί από το χρυσό προτού αυτός εισαχθεί στην Κύπρο».

«Πρόκειται για μια πολύ καλά ρυθμισμένη και ασφαλή μονάδα με υψηλά πρότυπα λειτουργίας. Το διυλιστήριο (Gold Refinery) θα κατασκευαστεί με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας, θα εφαρμόζει αυστηρά επιχειρηματικά πρότυπα και θα εποπτεύεται σύμφωνα με τις πρακτικές της Swiss Gold και του London Bullion Market Association, το LBMA. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €55,000,000».

«Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, το οποίο θα τοποθετήσει την Κύπρο και συνάμα το Δήμο Αραδίππου στον παγκόσμιο χάρτη του χρυσού. Η υλοποίηση του θα αποτελέσει ισχυρό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις 55 αντίστοιχα εργοστάσια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, στην Ιταλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία».

«Πέραν των φορολογικών εσόδων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρών που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, τόσο από την εταιρική φορολογία, όσο και από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Τοποθεσία Εργοστασίου και Άδειες

«Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μας έχει παραχωρήσει γη σε μορφή μακροχρόνιας ενοικίασης στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Έχουμε εξασφαλίσει Πολεοδομική Άδεια και Θετική Γνωμάτευση από το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με τη Μελέτη Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος τα οποία έχουν υποβληθεί στο Δήμο Αραδίππου μαζί με την αίτηση της Άδειας Οικοδομής. Σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αραδίππου, που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, αποφασίστηκε η έγκριση για παραχώρηση Άδειας Οικοδομής. Την σχετική άδεια, παραλάβαμε σαν εταιρεία, στις 19 Δεκεμβρίου. Το εργοστάσιο πρόκειται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2016 και να ξεκινήσει τη λειτουργία του αμέσως μετά».

«Να επισημάνουμε ότι όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες γνωμοδότησαν υπέρ της ανάπτυξης του έργου, συμπεριλαμβανομένου και του κινήματος Ανεξάρτητων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Τα αντίστοιχα εργοστάσια Χρυσού στην Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας σε σχέση με το δικό μας και τοποθετούνται εντός οικιστικών περιοχών και εμπορικών κέντρων».

*Να επισημάνουμε ότι όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες γνωμοδότησαν υπέρ της ανάπτυξης του έργου, συμπεριλαμβανομένου και του κινήματος Ανεξάρτητων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Θέσεις Εργασίας 

«Το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να απασχολεί 75 υπαλλήλους περίπου. Οι θέσεις εργασίας διαχωρίζονται σε διοικητικό προσωπικό και τεχνικό προσωπικό όπως λογιστές, εσωτερικούς νομικούς συμβούλους, ανθρώπινου δυναμικού, πληροφορικής, συστημάτων παρακολούθησης αφενός και τεχνικούς μηχανολόγους, χημικούς, μεταλλουργούς, συντηρητές, φροντιστές, φύλακες, κλητήρες, οδηγούς κοκ. Από αυτούς εξαιρούνται 300 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του εργοστασίου, από την Κυπριακή κατασκευαστική εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε η ανέγερση του έργου».

«Η εταιρεία έχει αποφασίσει να προσφέρει τις πλείστες θέσεις εργασίας σε Κύπριους αφενός για να τονώσουμε τη τοπική οικονομία και αφετέρου να έχουμε προσωπικό που θα διαμένει σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο. Βασικές προϋποθέσεις στην πρόσληψη οποιουδήποτε ατόμου μεταξύ άλλων είναι το λευκό ποινικό μητρώο, η άρτια γνώση και εξειδίκευση στο τομέα, η εμπειρία, η εντιμότητα και αξιοπιστία».

«Επίσης, μέσα στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης της εταιρείας μας αποφασίσαμε όπως προσφέρουμε 25 υποτροφίες σε φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν περιβαλλοντικές επιστήμες, μεταλλουργία και χημεία».

«Πέραν τούτου, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με το Δήμο Αραδίππου, ιδέες για κοινωφελή σκοπό προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα των Δημοτών της Αραδίππου».

Η εταιρεία απάντησε διεξοδικά σε 19 σημαντικά ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2015 (πριν δοθεί η επίμαχη άδεια) και αφορούσαν αρμοδιότητες που άπτονται των πιο κάτω Τμημάτων :

– Πολιτική Άμυνα

– Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

– Ανεξάρτητο Μελετητή

Κατά τον κ. Χριστοφορίδη, χρειάστηκαν 21 μήνες για να δοθούν όλες οι Άδειες, γεγονός που αποθαρρύνει μελλοντικούς επενδυτές να έρθουν στην Κύπρο. «Τέτοια έργα έπρεπε να ακολουθούσαν πιο γρήγορες διαδικασίες αφού είναι αυτές οι επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου».

 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «24», το κεφάλαιο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Χρυσού στην Αραδίππου, δεν έχει «κλείσει».

Για κάποιους, τώρα ανοίγει. Το όλο θέμα θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, εφεσιβάλλοντας αποφάσεις του κράτους και του Δήμου Αραδίππου.

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!