«Ξύπνησαν» τα φίδια – Τρεις φίνες, θερκά και Coin Snakes σε μερικές ημέρες στα χέρια του Αγγελή – Τι να προσέξουμε (Βίντεο)

«Ξύπνησαν» τα φίδια και ξεκίνησαν να βολτάρουν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου κάνοντας αισθητή την εμφάνιση τους. Αυτές τις ημέρες ο ιδιοκτήτης του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου, Γιάννης Αγγελή ανταποκρίθηκε σε αρκετά περιστατικά σε κατοικίες τα οποία αφορούσαν τον εντοπισμό μαυρόφιδων, φίνων αλλά και των γνωστών, Coin Snake (δρόπης).

Όπως ανέφερε στο OMEGAlive, τα φίδια αυτή την περίοδο κυκλοφορούν από το πρωί μέχρι και τις απογευματινές ώρες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας.

Ο κ. Αγγελή καλεί τους Δήμους να ξεκινήσουν άμεσα το καθάρισμα των χωραφιών, ενώ τονίζει ότι «ο κόσμος πρέπει να προσέχει όταν βγαίνει έξω είτε να καθαρίσει την αυλή του σπιτιού του ή για βόλτα στην ύπαιθρο αυτή τη περίοδο».

Τονίζεται επίσης ότι εάν βρεθεί φίδι στον δρόμο μας, απομακρυνόμαστε άμεσα. Θα ήταν καλό όπως αναφέρει ο κ. Αγγελή σε περίπτωση που κληθεί ο ειδικός για να το μαζέψει να παρσκολουθούμε που θα κινηθεί ή να βγάλουμε μια φωτογραφία ώστε να γνωρίζει ο ίδιος το είδος του φιδιού προτού το αντιμετωπίσει.

Σε περίπτωση δαγκώματος από οχιά, «δεν δένουμε, δεν σκίζουμε, δεν ρουφάμε και μεταβαίνουμε άμεσα στο νοσοκομείο για αντιοφικό ορό».

Τονίζεται ότι απαγορεύεται η θανάτωση των φιδιών καθώς αποτελούν προστατευόμενο είδος.

Ψεκασμοί και απωθητικά συστήνονται αυτή την περίοδο τα οποία προσφέρει και ο κ. Αγγελή για τους πολίτες που ενδιαφέρονται.

Στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ είδη φιδιών. Απ’ αυτά η οχιά (φίνα) είναι το δηλητηριώδες και επικίνδυνο φίδι.

Η φίνα με το λατινικό όνομα Macrovipera lebetina αποτελεί ένα από τα 320 διαφορετικά είδη οχιάς και το μοναδικό αντιπρόσωπο της οικογένειας στην Κύπρο. Μπορούμε να την ξεχωρίσουμε από το τριγωνικό της κεφάλι ενώ έχει ανοιχτόχρωμο χρωματισμό και άτονα κηλιδωτά σχέδια στην ράχη.

Το δηλητήριο της είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο αφού προκαλεί καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ προκαλεί παράλυση και καταστροφή των ιστών στο σημείο δαγκώματος. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επιτίθεται εκτός εάν νιώσει απειλή.

Τα υπόλοιπα είδη φιδιών στην Κύπρο τα οποία θεωρούνται ακίνδυνα είναι ο Ανήλιος, το μαυρόφιδο, η Σαΐττα, το νερόφιδο, ο Δρόπυς, ο Ξυλόδροπης και το μαυρόφιδο του Τρόοδους.

πηγή: OMEGALIVE