Υπ. Δικαιοσύνης: Επήλθε ο χρόνος για δημιουργία σύγχρονου νομοθετήματος για το σωφρονιστικό σύστημα

Την εκτίμηση ότι επήλθε πλέον ο χρόνος για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, συστηματοποιημένο, ενιαίο νομοθέτημα, το οποίο θα εκτείνεται σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το σωφρονιστικό σύστημα, δηλαδή στο νομοθετικό πλαίσιο, την υλικοτεχνική υποδομή, τη διοίκηση και το σωφρονιστικό προσωπικό, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Μιλούσε κατά τη βραδιά ενημέρωσης για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Empowering Learning Models in Prison (ELMIP) που διοργανώνεται από τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός είπε ότι η νέα Νομοθεσία και Κανονισμοί των Φυλακών, που έχουν ετοιμάσει, βρίσκονται στο τελικό στάδιο διενέργειας του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου, από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, προτού οδηγηθούν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Ο κ. Νικολάου είπε, επιπρόσθετα, ότι σε συνθήκες φυλάκισης η καταφυγή στις θρησκευτικές αρχές, όπως είναι και οι αρχές της χριστιανικής πίστης, αποτελεί πολύτιμο στήριγμα για τους ίδιους, τόσο για αντιμετώπιση των συνθηκών του εγκλεισμού, εγκατάλειψης και απομόνωσης που επιδρούν αρνητικά στη ψυχολογία τους, όσο και για να βρουν ξανά το βηματισμό τους στη συνέχιση της ζωής τους μετά την αποφυλάκιση.

«Έχοντας υπόψη τη θρησκευτική και πολιτισμική ετερογένεια που χαρακτηρίζει σήμερα τον πληθυσμό των φυλακών και σεβόμενοι τις αρχές της ανεξιθρησκείας, έχουμε ανοίξει τις πόρτες των φυλακών στην ορθόδοξη εκκλησία και σε λειτουργούς των γνωστών θρησκειών, οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά τους κρατούμενους, μετά από δικό τους αίτημα, παρέχοντας σε αυτούς στήριξη και βοήθεια», πρόσθεσε.

Χωρίς αμφιβολία, συνέχισε ο κ. Νικολάου, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που καλλιεργείται στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους κρατούμενους αφού συνδράμει στην αποφυγή του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, στην καλλιέργεια των οικουμενικών αρχών και αξιών της ζωής, σε κλίμα διαλόγου, αγάπης, αλληλοκατανόησης κι ανοχής, στη στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους, στην επικέντρωση σε ωφέλιμες και δημιουργικές συζητήσεις και ενασχολήσεις, συντείνοντας τα μέγιστα στην ενδυνάμωση, βελτίωση και αναμόρφωση των κρατουμένων.

Αφού ανέφερε ότι τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής και ψηλά στις προτεραιότητές της παρούσας Κυβέρνησης, σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητά τους η συνεχής επιμόρφωση των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων και η συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα όπως είναι το πρόγραμμα ELMIP.

«Η υλοποίηση της πολιτικής εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος συμπληρώνεται, αυτό τον καιρό, με μια μείζονα θεσμική τομή: Mε μια εκ βάθρων αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Φυλακών η οποία θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τις διεθνείς αρχές περί μεταχείρισης των κρατουμένων. Κυρίως, όμως, θα αντανακλά τις βαθιές, ουσιαστικά θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό μας σύστημα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ