Υπ. Υγείας: Καμία ταλαιπωρία από τα νέα μέτρα στα κρατικά νοσηλευτήρια


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Από σήμερα, 1η Αυγούστου 2013, όλοι οι δικαιούχοι ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων θα καταβάλλουν το ποσό των 3 ευρώ για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και το ποσό των 6 ευρώ για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Επιπρόσθετα, θα καταβάλλουν το τέλος των 0,50 σεντ για κάθε χορηγούμενο φάρμακο και για κάθε εργαστηριακή εξέταση με μέγιστη δυνατή χρέωση τα 10 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων ή ανά έντυπο παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων αντίστοιχα 

Όπως ανέφερε, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν νέες προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας νοσηλείας, κατάργηση της κατηγορίας δικαιούχων “Β”, διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, εισαγωγή νέων τελών για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και αύξηση των τελών που καταβάλλονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα τέλη για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις (με μέγιστη χρέωση τα 10 ευρώ) θα καταβάλλονται με τη χρήση των “ενσήμων υγείας”, τα οποία θα προαγοράζονται και θα επικολλούνται στις συνταγές φαρμάκων και στα έντυπα παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων. Τα ένσημα υγείας θα είναι διαθέσιμα σε πρώτο στάδιο στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ασθενείς οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι νοσηλείας εξακολουθούν και μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των κρατικών νοσηλευτηρίων καταβάλλοντας το ποσό των 15 ευρώ για το γενικό γιατρό και 30 ευρώ για τον ειδικό γιατρό. Επίσης τα τέλη όσον αφορά τις αναλύσεις είναι βάση της διαμορφούμενης νέας κοστολόγησης των υπηρεσιών των νοσηλευτηρίων.


Διαβάστε επίσης:Ταυτότητες Νοσηλείας: Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα (doc)


Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσοκομείων παραμένουν στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη τα έχει ανάγκη.

Οι ασθενείς που επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών καταβάλλουν το ποσό των 10 ευρώ ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που θα τους παρασχεθούν.

Από αυτό το τέλος εξαιρούνται κάποιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι στρατιώτες, οι ανάπηροι αγώνων, ένοικοι συγκεκριμένων ιδρυμάτων κλπ. Για τη διεκδίκηση απαλλαγής από αυτό το τέλος απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας νοσηλείας.

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως υπάρχει μείωση γύρω στο 50% στην προσέλευση των ατόμων στις Πρώτες Βοήθειες από τα χθες και φαίνεται ότι επισκέπτονται το Τμήμα μόνο εκείνοι που πραγματικά χρειάζονται την επίσκεψη.

Τα Τμήματα αυτά, σημείωσε, είχαν καταντήσει να είναι εξωτερικά ιατρεία και επίσης πολλές φορές προσέρχονταν άτομα που δεν ήταν καν δικαιούχοι του συστήματος.

Ταυτότητα νοσηλείας εκδίδεται κατά κανόνα σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. Από σήμερα, ο πολίτης ο οποίος διεκδικεί ταυτότητα νοσηλείας θα πρέπει να έχει καταβάλει εισφορές σε ασφαλιστέες απολαβές ή και έχουν λογιστεί υπέρ του εξομοιούμενες περίοδοι ασφάλισης, τουλάχιστον για τρία συνολικά χρόνια και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ταυτότητα νοσηλείας θα πρέπει να έχει τακτοποιημένες τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Από σήμερα καταργείται και η κατηγορία των δικαιούχων “Β” καθώς διαφοροποιούνται και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ταυτότητα νοσηλείας παρέχεται σε άτομα χωρίς εξαρτώμενους των οποίων το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 15.400.00 καθώς και σε μέλη οικογενειών των οποίων το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.750.00, αυξανόμενο κατά 1.700.00 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σημαντική είναι και η διαφοροποίηση του όρου “εξαρτώμενος” που σύμφωνα με τις νέες διατάξεις επεκτείνεται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 21 χρόνων ή και μεγαλύτερα νοουμένου ότι εξακολουθούν να συντηρούνται από τους γονείς, όπως είναι οι φοιτητές, οι στρατιώτες κλπ.

Οι πάσχοντες από συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται επιπρόσθετες παροχές αναλόγως της ασθένειας και σε κάποιες περιπτώσεις και των εισοδημάτων τους.

Η αντικατάσταση των ταυτοτήτων νοσηλείας θα γίνει σταδιακά. Θα πρέπει να γνωρίζει το κοινό ότι ισχύουν οι κάρτες μέχρι σταδιακά να αντικατασταθούν εκτός από την κάρτες νοσηλείας “Β” που καταργούνται. Οι κάρτες για την δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Τουρκοκυπρίους καταργούνται εξαιρουμένων της κατηγορίας των ασθενών που ήδη άρχισαν θεραπεία στα Ογκολογικά Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου ή της Τράπεζας Κύπρου.

Ταυτότητες νοσηλείας που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες όπως είναι οι ταυτότητες που εκδίδονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων καθώς και οι ταυτότητες νοσηλείας των δημοσίων υπαλλήλων, του ωρομίσθιου προσωπικού και την ημικρατικών οργανισμών δεν επηρεάζονται.

Σε σχέση με την προσέλευση του κόσμου, ο Υπουργός ανέφερε ότι από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες Τετάρτη είχε παρατηρηθεί μια αυξημένη προσέλευση των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια έτσι που οι ασθενείς να διεκπεραιώσουν αναλύσεις-εξετάσεις, προμήθεια φαρμάκων πριν εφαρμοστούν τα μέτρα.

Έφερε παραδείγματα, αναφέροντας ότι κρατικό νοσοκομείο που εξέταζε μέχρι και 800 ασθενείς την ημέρα έφθασε χθες στα 1200 άτομα. Νοσοκομείο που εξέταζε μέχρι και 1200 ασθενείς, ο αριθμός έφτασε χθες στους 2000.

Διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες, είπε ο κ. Πετρίδης, ότι έγινε προαγορά των ενσήμων υγείας που σημαίνει ότι ο κόσμος έχει μπει πλέον στη ρουτίνα κι έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Είπε πως σήμερα Πέμπτη που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα δεν αντιμετωπίζεται μεγάλος συνωστισμός στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα τέλη για χαμηλόμισθους συνταξιούχους και στους ανέργους, ο Υπουργός είπε πως γι’ αυτές τις τάξεις υπήρξε κάποια πρόνοια και διεργασία.

Ο Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Στρατή είπε ότι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και κάποιες άλλες κατηγορίες όπως είναι οι εγκλωβισμένοι, οι στρατιώτες κλπ. δεν θα καταβάλουν κανένα τέλος στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Παράλληλα, συνέχισε, εξετάστηκαν κάποιοι χρόνιοι ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα που έχουν αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να εξαιρεθούν από κάποια τέλη ώστε να μην επωμιστούν μεγάλο βάρος λόγω της αλλαγής των τελών.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ποσού των 3 ευρώ για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και το ποσό των 6 ευρώ, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόνοια για εξαίρεση της καταβολής αυτών των τελών εγγραφής.

Ανέφερε ότι ένας που είναι άνεργος μπορεί να προσκομίσει από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων απόδειξη της ανεργίας του ώστε να εξαιρεθεί.

“Ο νόμος είναι εκεί, έτσι έγινε και πρέπει να σας πω ότι καμία διαφοροποίηση δεν μπορούσε να γίνει”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει καταβολή ποσοστού επί των απολαβών κι έδωσε παράδειγμα το σύστημα υγείας στην Αυστραλία – όπου έτυχε να μελετήσει σε πρόσφατη επίσκεψη του – όπου ο εργαζόμενος πληρώνει 2,5% του μισθού του και καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Υπουργός ανέφερε ότι από σήμερα καταβάλουν 1,5% των εισοδημάτων τους για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υπόκεινται στην καταβολή των 3 ευρώ για το γενικό γιατρό και τα 6 ευρώ για ειδικό και επίσης την καταβολή του απαραίτητου ποσού για τις αναλύσεις.

Ερωτηθείς για την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει οι διευθετήσεις και φαίνεται να έχουμε καταλήξει σε μια συναινετική λύση και είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης.