ΥΠΑΜ: Eπιστροφή Αμμοχώστου μπορεί να πείσει για θέληση αλλαγής στάσης


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη στο Κυπριακό, θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη, την πλευρά της οποίας οι θέσεις επί του Κυπριακού παραπαίουν και μεταβάλλονται καθημερινά για εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων της Τουρκίας, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

“H χωρίς όρους επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μπορεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει η θέληση για αλλαγή στάσης και το λαό μας ότι υπάρχει ελπίδα και μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς προκαταλήψεις”, πρόσθεσε.

Η απουσία παρόμοιων ενεργειών είναι που αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και όχι το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Φωτίου, σε επιμνημόσυνο λόγο του στον Ιερό Ναό Αγίου Κενδέα, στην Πάφο για τους καταδρομείς και τον Αντιναύαρχο Ελευθέριο Χανδρινό, κυβερνήτη του αρματαγωγού «ΛΕΣΒΟΣ», που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974.  

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι “αυτό που απαιτείται να επιδείξει η Τουρκία είναι την πραγματική της βούληση μέσα από πράξεις που πείθουν την κοινή γνώμη, ενισχύουν τη διαδικασία και ωθούν προς την ορθή κατεύθυνση”.

“Παρά τη βούληση και τον πόθο μας για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πέσουμε θύματα εκβιασμού σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού”, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

“Με προσήλωση και σοβαρότητα προχωρούμε στην απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται από την πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού και την πολιτική ηγεσία ως απαράδεκτες”, ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι “λύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν δεν θα γίνουν αποδεκτές”, ενώ έχουν ήδη απορριφθεί, όπως είπε, “λύσεις που παραπέμπουν σε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους με οποιαδήποτε ανταλλάγματα”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, χρέος μας είναι η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό, είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία.

Η λύση, όπως είπε, δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί, δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, και θα εξασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, είπε.

Αναφερόμενος στους πεσόντες καταδρομείς, ο κ. Φωτίου είπε ότι επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους και τίμησαν τον όρκο τους και το πράσινο μπερέ που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα, γράφοντας σελίδες δόξας και ηρωισμού απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες και πάνοπλες δυνάμεις.

Σε σχέση με τον Αντιναύαρχο Ελευθέριο Χανδρινό, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο τις παραμονές της τούρκικης εισβολής, για να αποβιβάσει στην Αμμόχωστο τους νέους ΕΛΔΥΚάριους, παραλαμβάνοντας αυτούς που απολύονταν, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι αντί να προτιμήσει τον ασφαλή δρόμο της επιστροφής, επέλεξε να παραμείνει στα νερά της Πάφου, αγνοώντας τις διαταγές των προϊσταμένων του και παρείχε υποστήριξη στις μαχόμενες ελληνικές δυνάμεις, κανονιοβολώντας τον τούρκικο θύλακα στο Μούτταλο.

“Τα 900 περίπου βλήματα που εκτόξευσε κατά των αντιπάλων συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξουδετέρωση της εχθρικής αντίστασης”, ενώ “στη συνέχεια, με περίτεχνους ελιγμούς, κατάφερε να επιφέρει σύγχυση στην τουρκική αεροπορία και ναυτικό, με αποτέλεσμα τέσσερα τουρκικά μαχητικά και δύο αντιτορπιλικά να τεθούν εκτός μάχης, αφήνοντας τη θάλασσα της Πάφου ανοικτή και προσβάσιμη για τις ελληνικές δυνάμεις”, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Πηγή ΚΥΠΕ