Υπέρ του ‘net metering’ η Επιτροπή Εμπορίου

 

Με το μέτρο επιτρέπεται στους πολίτες η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΑΗΚ και η αφαίρεση του παραχθέντος ηλεκτρισμού από το λογαριασμό τους.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε πιλοτική φάση, η οποία όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Θεοφάνους, θα λειτουργήσει για 12 μήνες. Στόχος είναι να μπορεί να μελετηθεί κατά πόσο το δίκτυο που υπάρχει μπορεί να ανταπεξέλθει με πολλές μικρές μονάδες τέτοιου είδους σε όλες τις εποχές.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέρεγειας είναι αυτές στις οποίες πρέπει να εμπλακεί όλος ο πληθυσμός, όλος ο λαός», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Είπε, ταυτόχρονα, ότι «ήδη άρχισαν να παρουσιάζονται στην πατρίδα μας ψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχιας», εξηγώντας ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αποπληρώσουν τους ψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι γι’ αυτό, είπε, «που εμείς ως Επιτροπή προτείναμε και θα καταθέσουμε και σχετική πρόταση νόμου, να εφαρμοστεί το γνωστό σύστημα του ‘net metering’, που ουσιαστικά ο κάθε Κύπριος πολίτης, το κάθε κυπριακό νοικοκυριό θα έχει την ευχέρεια και τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα με άμεση σύνδεση στο δίκτυο της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να φαίνεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος η μείωση της τιμής».

«Με αυτό τον τρόπο θα απαλλάξουμε πολλούς συμπατριώτες μας και νοικοκυριά από τον εφιάλτη της ενεργειακής φτώχειας», είπε ο κ. Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι και επιχειρήσεις «θα μπορέσουν μ’ αυτόν τον τρόπο πραγματικά ν’ ανασάνουν και να δώσουν ανάπτυξη».

«Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου μάς τόνισαν ότι ετοιμάζεται η νέα μελέτη αξιολόγησης της μέχρι σήμερα πορείας επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και επανασχεδιασμό του, η οποία θα παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή στις αρχές Νοεμβρίου», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις για το θέμα των ΑΠΕ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, φαίνεται ότι με βάση τα νέα διεθνή δεδομένα θα έχουμε μείωση των σχετικών ταριφών επιδότησης.

Η ΡΑΕΚ, είπε, «μας ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τα νέα φωτοβολταϊκά συστήματα». Η Επιτροπή θα ξανακαλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη για ενημέρωση σε τρεις εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο θέμα του ‘net metering’ την αποκάλεσε «επαναστατική».

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΡΑΕΚ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού στην Κύπρου λόγω του δικτύου μεταφοράς που διαθέτουμε, το οποίο πιθανώς να μην αντέχει τέτοιου είδους φορτία», πρόσθεσε ο κ. Κώστα. Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά πρόσφατα σε κάποιες κοινότητες και κυβερνητικά κτίρια.

Οι αρμόδιοι θα εμφανιστούν σε ένα μήνα ενώπιον της Επιτροπής με τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, είπε.

«Πέραν των άλλων θεμάτων ενέργειας, πέραν των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων στα θέματα ΑΠΕ, είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ανάπτυξης, το οποίο χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης.

Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που ξεκινά το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να ενισχυθεί

«Μπορεί οι στόχοι τους οποίους έχουμε ενώπιον μας για το 2020 να είναι τέτοιοι που μπορεί να λένε κάποιοι ότι δεν μπορούμε να τους αγγίξουμε, εμείς όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντελώς ανατροπή σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική του κράτους», ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Η Κύπρος, είπε, «μπορεί και έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας χώρος πράσινης ενέργειας». Η πράσινη ανάπτυξη, πρόσθεσε, μπορεί «να δώσει πράσινες θέσεις εργασίας, θέσεις οι οποίες θα απαμβλύνουν το σημερινό πρόβλημα της ανεργίας».

«Θεωρούμε ότι το υφιστάμενο σύστημα του να απαγορεύει σε κάποιον να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τις ΑΠΕ μη εφαρμόζοντας το σύστημα που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ‘net metering’ δεν είναι ορθό», είπε ο κ. Βαρνάβα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή αναμένει μελέτη που ήδη έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιοι φορείς για να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης που ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή δήλωσε ότι υπάρχει «φοβερό» επενδυτικό ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά τόσο σε οικιακό όσο και σε επίπεδο μικρών και μεγάλων έργων και αυτή η μεγάλη επενδυτική κίνηση βρίσκει εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας και άλλων αιτιάσεων από την πλευρά των αρμοδίων αρχών.

Χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η προώθηση των φωτοβολταϊκών περιλήφθηκε στα μέτρα ανάπτυξης που προτείνει η Κυβέρνηση και την περίληψη κονδυλίου 12 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε πως ουσιαστικά η Κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση των Οικολόγων για κατασκευή ηλιακών στεγών σε άπορες οικογένειες.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η εισήγηση θα υλοποιηθεί γιατί θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο», είπε και αναφέροντας ότι υπάρχουν 600 έτοιμες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, άλλοι 1.000 επενδυτές είναι έτοιμοι να υποβάλουν αιτήσεις να προχωρήσουν στην κατασκευή τους, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι έγκλημα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης να εμποδίζονται οι ηλιακοί επενδυτές».

«Πρέπει να τονίσω το γεγονός ότι η εισαγωγή του συστήματος ‘net metering’, της καθαρής μέτρησης, είναι ένας κανονισμός, ο οποίος θα δώσει μεγάλη προώθηση στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ είτε αυτές είναι μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες – τις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε, να εγκρίνουμε τις εγκαταστάσεις τους –  είτε αυτές είναι φωτοβολταϊκά συστήματα», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι άλλο ένα σύστημα η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να προωθηθεί πολύ σύντομα είναι αυτό των έξυπνων μετρητών.

«Θα μας δώσει την ευχέρεια να προωθήσουμε και άλλα συστήματα πιο σοφής χρήσης της ενέργειας στα κτήρια», είπε.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από το 2018 όλα τα κυβερνητικά κτίρια πρέπει να παράγουν μόνα τους την ενέργεια την οποία χρειάζονται, ενώ από το Δεκέμβριο του 2020 όσοι κτίζουν θα πρέπει να προνοούν ώστε τα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ο κ. Θεοπέμπτου υπέδειξε ότι αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να γίνει σταδιακά για να μπορέσει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή πλήρως το 2020.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο εκ μέρους του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ ο Γιώργος Γεωργίου για το γεγονός ότι το σύστημα ‘net metering’ υιοθετείται από τα μέλη της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ζήτησε όπως εξευρεθεί λύση για το γεγονός ότι πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες, γύρω στους 600, υπέβαλαν αίτηση για την επιδότηση που δίνεται από την Κυβέρνηση σε μεσαίες αναπτύξεις φωτοβολταϊκών, ενώ θα εγκριθεί μόνο μικρός αριθμός αιτήσεων, περίπου 20.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος της τάξης των 7kw που θα τοποθετούσε ένα μέσο σπίτι κοστίζει σύμφωνα με τους επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών μεταξύ 11.500 και 15.500 ευρώ, συν ΦΠΑ, ενώ η απόσβεση υπολογίζεται ότι θα πάρει μεταξύ 5,5 και 7 χρόνων. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ