ΥΠΕΣ: Περιθώριο για νομοσχέδιο αγοραστών

{loadposition ba_textlink}

«Κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης η προστασία όλων αυτών των ανθρώπων που είτε πλήρωσαν στο 100% την αξία του ακινήτου είτε πλήρωσαν το 80% είτε είναι σε διαδικασία αποπληρωμής των δανείων που έκαναν για ακίνητα αλλά επειδή ο ντιβέλοπερ έβαλε υποθήκη το ακίνητο οι άνθρωποι αυτοί ενώ πλήρωσαν δεν μπορούν όχι να πάρουν τίτλο, να τους μεταβιβαστεί ο τίτλος της ιδιοκτησίας του ακινήτου τους», τόνισε ο κ. Χάσικος, σε δηλώσεις, ύστερα από την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών οι οποίες συζήτησαν την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του «Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2015» για επανεξέταση με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ημερομηνίας 3 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών ζητεί όπως στο σχετικό νόμο, που ψήφισε η Βουλή στις 19 Μαρτίου και έκανε αναπομπή στις 3 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντικατασταθεί η αναφορά για μόνιμη απαγόρευση, με την απαγόρευση μέχρι το τέλος Ιουνίου της εκποίησης ακινήτων που είναι υποθηκευμένα από επιχειρηματία ανάπτυξης γης, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τα δάνεια του, με αποτέλεσμα ο τελικός αγοραστής που συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του να είναι εκτεθειμένος.

Όπως αναφέρεται στην επεξήγηση για την αναπομπή, οι πρόνοιες του αναπεμφθέντος νόμου είναι παράτυπα απαγορευτικές, διότι δημιουργούν μια γενική και μόνιμη ασπίδα προστασίας, όχι για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για μερίδα ενυπόθηκων δανειστών, όπως πωλητές, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, η οποία εκφεύγει από τις πρόνοιες για αναστολή της εφαρμογής του νόμου “Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014”για συγκεκριμένα ενυπόθηκα ακίνητα μέχρι την 30η Απριλίου.

«Όπως μου είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί, εκείνο που ζητούμε είναι η Βουλή να δώσει άλλους τρεις μήνες, μέχρι το τέλος του Ιούνη, στα πλαίσια της προσωρινής απαγόρευσης και όχι της μόνιμης όπως διαμορφώθηκε ο νόμος από πλευράς της Βουλής, έτσι ώστε μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες να επανέλθουμε σαν Κυβέρνηση με συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το οποίο πιστεύουμε ότι θα επιλύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα προβλήματα», είπε ο κ. Χάσικος.

«Επειδή οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές είναι για αυτό που υπάρχει και η δυσκολία με ένα νόμο όλες αυτές να προστατευτούν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θέλει να δώσει «τη δυνατότητα μέσω του νομοσχεδίου που θα φέρει, στον διευθυντή του Κτηματολογίου, σε συνεργασία με τις τράπεζες, να μπορεί να χειριστεί (το θέμα) υπόθεση με υπόθεση».

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι σε αντιπαράθεση με τη Βουλή «ούτε και με κανένα από τα κόμματα διότι ο στόχος είναι κοινός, η προστασία αυτών των ανθρώπων», προσθέτοντας ότι «όλα αυτά είναι απότοκο της επί δεκαετίες συμπεριφοράς μας είτε σαν κράτος, είτε σαν πωλητές, είτε σαν αγοραστές που όλοι νομίζαμε ότι αγοράζοντας χωρίς εκ των προτέρων να διασφαλίσουμε αυτό που αγοράζουμε, κερδίζαμε».

Επικαλούμενος παράδειγμα, ο κ. Χάσικος είπε ότι αν σε μια πολυκατοικία που έχει 10 διαμερίσματα, οι 9 πλήρωσαν τα διαμερίσματα τους και ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης έχει ένα διαμέρισμα που δεν πωλήθηκε και η υποχρέωση του προς την τράπεζα είναι 100.000, «σε αυτή την περίπτωση να μπορεί ο Διευθυντής του κτηματολογίου σε συνεννόηση με τις τράπεζες, όχι μόνο να εκδώσει τίτλο αλλά και να μεταβιβάσει σε αυτούς τους 9 που πλήρωσαν και να περιοριστεί η υποθήκη πάνω στο ένα που έμεινε απούλητο».

Σε σχέση με τη θέση της Τρόικας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «η Τρόικα μας εξέπληξε θετικά», καθώς «δεν ευνοεί τις μαζικές εκποιήσεις ιδιαίτερα δε κατοικιών».

Εντός της κοινής συνεδρίας, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία θα ελέγξει διάφορα θέματα τα οποία ενδεχόμενα να προκαλέσουν κάποια νομικά και συνταγματικά προβλήματα, προσθέτοντας ότι «είναι αυτό που λέμε η αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί με κάποιες διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή και φαίνεται ότι «η ρύθμιση με τον τρόπο που έχει γίνει εναντιώνεται σε αυτές τις υποχρεώσεις και δημιουργεί προβλήματα παρόμοια με αυτά που έχει εξετάσει και το Ανώτατο Δικαστήριο και έχει επιληφθεί στις πρόσφατες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον της Βουλής».

Ανέφερε ότι «τα ενδεχόμενα συνταγματικά προβλήματα που εγείρονται έχουν να κάνουν με θέματα ίσης μεταχείρισης ή καλύτερα άνισης μεταχείρισης» και διερωτήθηκε γιατί 80% να έχει πληρώσει κάποιος για να τυγχάνει προστασίας και τι γίνεται με εκείνο που έχει πληρώσει 79% και δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιολόγηση για το ποσοστό και διερωτήθηκε επίσης γιατί να προστατεύονται μόνο όσοι έχουν καταθέσει το συμβόλαιο τους, σημειώνοντας ότι δημιουργείται άνιση μεταχείριση μεταξύ ενός που έχει καταθέσει το συμβόλαιο του στο Κτηματολόγιο και ενός άλλου που έχει πληρώσει 90-100% και για διάφορους λόγους δεν έχει καταθέσει το συμβόλαιο του στο Κτηματολόγιο και δεν καλύπτεται.

Είπε ακόμη ότι στην περίπτωση που υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας δεν υπάρχει κάλυψη και υπάρχει κάλυψη μόνο εκεί που δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε εντός της συνεδρίας ότι όταν η Βουλή ψήφισε για αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου, η Κυβέρνηση ούτε που ανησύχησε ούτε έθεσε οποιοδήποτε θέμα, αλλά από τη στιγμή, όπως σημείωσε, «που η αναστολή έγινε μόνιμη απαγόρευση, ανησυχήσαμε διότι θέλουμε πρωτίστως να διασφαλίσουμε τους αγοραστές και δευτερευόντως οποιουδήποτε άλλους, είτε τράπεζες είτε πωλητές».

«Φαίνεται ότι εκείνοι που κυρίως διασφαλίζονται με τη μόνιμη απαγόρευση είναι οι ντιβέλοπερς σε πρώτο λόγο οι οποίοι δεν έχουν να ανησυχήσουν για τίποτε διότι δια νόμο η περιουσία τους έστω και υποθηκευμένη δεν τίθεται σε κίνδυνο», ανέφερε και σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται ότι οι κάτοχοι του ακινήτου θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Ο κ. Χάσικος ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα (task force), στην οποία συμμετέχουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα και μελετά αυτά τα θέματα.

«Θα δημιουργηθεί μηχανισμός δια του οποίου το ίδιο το κράτος, δια του Διευθυντή του Κτηματολογίου, θα δημιουργεί δικαιώματα παρέμβασης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει ένα κείμενο και εντός της ημέρας θα διαβιβασθεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

«Ζητούμε να μας δοθεί μια προθεσμία τριών μηνών, έτσι ώστε να φέρουμε τις δικές μας εισηγήσεις για το πως επιλύεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτό το μεγάλο πρόβλημα και οι εισηγήσεις μας θα είναι εντός των πλαισίων του νόμου και του συντάγματος και θα είναι την ίδια στιγμή αποδεχτές και συμφωνημένες και στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι δεν θα συμφωνήσει με τον κ. Χάσικο ότι «βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και επιθυμούμε όλοι να προσφέρουμε προστασία σε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας που προστατεύονται με τον συγκεκριμένο νόμο».

«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ τοποθετούνται ξεκάθαρα με τα συμφέροντα των τραπεζών, σε βάρος των συμφερόντων δεκάδων εκατοντάδων συμπολιτών μας οι οποίοι αν και είναι απόλυτα συνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, έχουν αποπληρώσει ενδεχομένως πλήρως το ακίνητο που αγόρασαν, κινδυνεύουν να το χάσουν», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «αυτή η νομοθεσία δεν επιλύει το συνολικό πρόβλημα, δηλαδή ενώ προστατεύουμε από την πιθανότητα εκποίησης δεκάδες χιλιάδες κόσμο, την ίδια ώρα δεν διασφαλίζουμε ότι θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας και ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας θα απελευθερωθεί σε περίπτωση που υπάρχει μέμο από πλευράς τραπεζών».

«Δεν μπορεί όταν δύο συμβαλλόμενοι, η τράπεζα και ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, έχουν πρόβλημα μεταξύ τους να καλείται ο τρίτος, ο αγοραστής, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, να πληρώσει τις ζημιές», πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «η νομοθεσία που έχουμε ψηφίσει κατά πλειοψηφία ουσιαστικά παρέχει την ελάχιστη προστασία στους αγοραστές» και πρόσθεσε ότι «καλύπτονται όλοι όσοι είναι συνεπείς με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».

Είπε ακόμη ότι οι πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας υπήρχαν και προηγουμένως και δεν κρίθηκαν ούτε αντισυνταγματικές ούτε οτιδήποτε άλλο και πρόσθεσε ότι είναι παράξενο για να μην πει απαράδεκτο ότι κρίνεται ως προς την αντισυνταγματικότητα της.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει την αναπομπή γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για την αποδοχή της αναπομπής και γιατί ήδη οι πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου στο βασικό νόμο για τις εκποιήσεις.

Δεν υπάρχει καμία βάσιμη δικαιολογία που να καθιστά ένα νόμο παράτυπο ο οποίος ήδη ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα δεν θα υποστηρίξει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι θεωρεί πως «είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να παραμείνει η απόλυτη και διαχρονική προστασία μέχρι να έρθει πιο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης».

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης να λύνει και το πρόβλημα των τίτλων διότι δεν είναι αρκετό να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες από την εκποίηση αλλά να έχουν και την ευκαιρία να αποκτούν τίτλο ιδιοκτησίας αυτοί οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ανέφερε ότι δεν μπόρεσε ο Υπουργός Εσωτερικών να αιτιολογήσει με βάση το Σύνταγμα ακόμη και με βάση το μνημόνιο ότι η απόφαση της Βουλής είναι αντισυνταγματική.

Πηγή: KYΠΕ