ΥΠΕΞ Ισραήλ: Σύμμαχος της Κύπρου και “απειλή” για την Τουρκία;

Tου Νικόλα Γεωργίου

Ο κ. Λίμπερμαν, όντας Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, είχε κατηγορηθεί το 2012 για διαφθορά με αποτέλεσμα να έρθει η παύση του από τα καθήκοντά του. Αποτέλεσε το δεξί χέρι του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πριν από λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο αθώωσε τον Λίμπερμαν που επιστρέφει στο πόστο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Ποιο αντίχτυπο θα έχει αυτό, όσο αφορά την Κύπρο και την Τουρκία;

 

“Απειλή” για τους Τούρκους

“Πολέμιος” ανέκαθεν των τουρκικών πολιτικών, ο Λίμπερμαν δεν έχανε την ευκαιρία να τα “χώνει” στους γείτονές μας και να τους εκθέτει διεθνώς. Η επιστροφή στο αξίωμα του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, δεν ήταν κάτι το οποίο είδε με θετικό φακό ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Οι πρώην συμμαχικές χώρες (με τις ευλογίες των Αμερικανών) βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ρήξη. Ασπίδα του Ισραηλινού κράτους αποτελεί ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Το 2011, σε σχόλιό του στην “Jerusalem Post” κατηγόρησε την Τουρκία για αντι-Ισραηλινή υστερία και την παρομοίασε με το Ιράν του 1979 της Ισλαμικής επανάστασης, λέγοντας ότι στις πολιτικές της Άγκυρας θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία για την διάλυση των σχέσεων με το Ισραήλ. Τόνισε δε, πως το Ισραήλ δεν θα γίνει σάκος του μποξ των Τούρκων.

Παράλληλα, επίθεση σε προσωπικό επίπεδο εξαπέλυσε και στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι “Πρόκειται για ισλαμιστή. Έκανε φυλακή για παράνομες ισλαμιστικές δραστηριότητες. Οι ηγέτες της Τουρκίας περιγράφουν το όραμά τους ως «νεοθωμανικό» … Για αυτούς, η σημαντικότερη αρένα είναι η ισλαμική. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές τους”.

Φανερή από κάθε άποψη η αντι-τουρκική πολιτική του κ. Λίμπερμαν, που ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του για την Τουρκία σαν χώρα, αλλά και για τον Πρωθυπουργό της σε προσωπικό επίπεδο.

Λίγους μήνες πριν, ανάρτησε σχόλιο σε προσωπικό του λογαριασμό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης πως η Τουρκία δεν προτίθεται να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και για όλα ευθύνη έχει ο Ερντογάν.

Ο Λίμπερμαν δεν παρέλειψε να ρεζιλέψει διεθνώς τους Τούρκους το 2010 όταν επιθυμούσε να αρχίσει σοβαρές διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. 

Αιτία στάθηκε επεισόδιο τουρκικής τηλεοπτικής σειράς, στην οποία απεικονίζονται οι πράκτορες της Μοσάντ ως δολοφόνοι. Ο Λίμπερμαν και ο αναπληρωτής του, Ντάνι Αγιαλόν, κάλεσαν τον Τούρκο πρέσβη στο γραφείο τους και μαζί τους ήρθαν και κάμερες Ισραηλινών καναλιών. Ο Αγιαλόν εξήγησε για τις κάμερες αυτό που ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει: Ο Τούρκος πρέσβης, χαμογελώντας άβολα, καθόταν σε ένα χαμηλό καναπέ, απέναντι από τρεις Ισραηλινούς με παγωμένα πρόσωπα καθισμένοι σε ψηλές καρέκλες, και μόνο μία σημαία, αυτή του Ισραήλ. Πολιτικό χτύπημα προς την Τουρκία με αποτέλεσμα να εκτεθεί διεθνώς με ένα..τραγελαφικό τρόπο.

 

“Σύμμαχος” της Κύπρου;

Ανέκαθεν Κύπρος και Ισραήλ είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Επί υπουργίας Λίμπερμαν όμως, υπήρξε ενδυνάμωση και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα μετά και από την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του ο κ. Λίμπερμαν τόνισε πως “Κύπρος και Ισραήλ συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, εδώ και χρόνια. Να αναφέρω ενδεικτικά το εμπόριο, τον τουρισμό, οικονομικές συνεργασίες. Και στο μέλλον, ναι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία για το φυσικό αέριο”.

Επίσης ανέφερε πως η πολιτική της Τουρκίας δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο και το Ισραήλ και έφερε ως παράδειγμα τη μη ψήφιση από τους Τούρκους στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πηγαίνοντας κόντρα στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σε συνάντησή του με την τέως Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τόνισε πως οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, μέσω των σεναρίων για διεθνή αναγνώριση και προσάρτηση των Κατεχομένων, είναι απαράδεχτες.

 

Κόκκινο πανί για ξένους διπλωμάτες

Παρότι θεωρείται κόκκινο πανί για πολλούς ξένους διπλωμάτες, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε τον επαναδιορισμό του στη θέση του ΥΠΕΞ της χώρας. Μήπως αυτό προμηνύει αλλαγή πλεύσης σε πολιτικό επίπεδο για το Ισραήλ; Κρίνοντας από τις θέσεις και τον αδιάλλαχτο χαρακτήρα του Αβίγκντορ Λίμπερμαν αυτό δεν φαντάζει ως ένα πιθανό σενάριο. Πολλές φορές οι προκλητικές δηλώσεις του και οι ανοιχτές επιθέσεις προς διεθνή πολιτικά πρόσωπα, δεν τον έκαναν ιδιαίτερα αρεστό ανάμεσα σε διπλωματικούς κύκλους, κάτι που όμως δεν φαίνεται να τον απασχολεί.

Βέβαια, στην πολιτική σκακιέρα διακυβεύονται πολλά και σημαντικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ χωρών να χτίζονται και να γκρεμίζονται εντός λίγων ημερών

Μήπως η Κύπρος απέκτησε ένα ισχυρό σύμμαχο, ή πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση χρυσού που θα μας βγει σε άνθρακα;      

Ίδωμεν…